Studentska putnička agencija STA Zagreb
Putnički forumArhiv posljednih novosti.Pratite nas na  TwitterjuNaruči se za putničke RSS obavijesti
Forum
turistički pratitelj
Dodan: 01. 11. 2006 @09:52:26
nina
Gost
Glasajte ZA Glasajte PROTIV
Glasova: 0

Iskustva s tečajevima za turističke pratitelje?Koliko se to isplati i kaj da očekujem ?Help?!

Re: turistički pratitelj
Dodan: 01. 11. 2006 @17:28:32
tina
Gost

tečaj za turističke pratitelje je super! Ja sam turistički pratitelj i mogu reći da je posao odličan i da imam puno posla,pogotovo kad je sezona školskih izleta. Tečaj za tur,pr. bih preporučila svakome tko voli puno komunicirati s ljudima,putovati i družiti se.

Dodan: 03. 11. 2006 @10:06:26
Traveler
Gost

Bok,

mozes li molim te navesti di se to moze polagati? Koje su potrebne kvalifikacije? I moram te ovo pitati - kakva je lova, tj. jel se da zaraditi?!

I da li kad se jednom dobije ta licenca, putujes di oces ili samo za ono sta si polagao?!

Muchas gracias!

Traveler

Dodan: 05. 11. 2006 @09:42:49
nina
Gost
Imaš tečajeve kod nekoliko turističkih agencija u gradu.Kod Petrosa traje mjesec dana, kod Adriatike pola godine.počinju sad u studenom.oko 1200 kn.
Dodan: 06. 11. 2006 @14:06:35
mrva
Gost
e a imas još jednu agenciju koja ima tecaj i počeli su prije dva tjeda, www.vmd.hr, definitivno preporučujem! i razlika je između turističkog pratitelja i turističkog vodiča! ako si vodič radiš lokalno i samo za grad koji si položio, a ako si pratitelj putuješ svuda! zakon! pozdrav!
Dodan: 28. 11. 2006 @01:16:34
dada8
Gost
Kakva je lova, ako nije tajna?
Dodan: 28. 11. 2006 @01:19:37
seaman
Gost
Zna li netko ima li gdje tecaj da se moze jos upisati ove zime, hvala.
Dodan: 10. 04. 2007 @13:39:27
ninach
Gost

dnevnice po hrvatskoj su ti 250 kn, za van 300 - 500, ovisi za koju agenciju vodis (ja zasad vodim samo hrv)

Dodan: 14. 04. 2007 @00:29:59
Gost
Nije točno da radiš samo za grad ako si vodič, naime ako završiš tečaj za vodiča (što možeš samo na ekonomskom faksu) imaš pravo raditi kao vodič u gradu za koji si završio, i kao PRATITELJ za CIJELU Hrvatsku, a ako pratitelj radi kao vodič, krši zakon.
Dodan: 12. 11. 2007 @10:21:25
Maja
Gost

ehej- planiram upisat za turističkog pratitelja -vidjela sam ponude tih 2 agencija (adriatika i petros) ššto misliš koja je bolja- tj. koja omogućuje sigurnije zaposlenje nakon završenog ispita?

Znaš li još koju dobru?

Thnx

Dodan: 12. 11. 2007 @10:21:28
Maja
Gost

ehej- planiram upisat za turističkog pratitelja -vidjela sam ponude tih 2 agencija (adriatika i petros) ššto misliš koja je bolja- tj. koja omogućuje sigurnije zaposlenje nakon završenog ispita?

Znaš li još koju dobru?

Thnx

Dodan: 12. 11. 2007 @10:21:38
Maja
Gost

Znaš li još koju dobru?

Thnx

Dodan: 14. 11. 2007 @19:29:50
ozren
Gost
ja preporučam Petros
Dodan: 14. 11. 2007 @19:29:51
ozren
Gost
ja preporučam Petros,
Dodan: 14. 11. 2007 @19:32:22
ozren
Gost
ja preporučam petros, jer sam tamo položio, a i kraće traje. međutim, čini mi se da ti je lakše naći posao ako ideš u adriaticu-net. ako imaš kakvih pitanja pošalji mi mail na ozren55@net.hr
Dodan: 14. 12. 2007 @13:37:35
lana
Gost

draga maja,

upravo sam vidjela tvoje pitanje i odlučila ti što brže odgovoriti,da se ne opečeš.radim kao turistički pratitelj i vodič od 2002. godine i živim od toga.gledaj,postoji razlika izmedju pojma pratitelj i vodič.prvih godina sam radila kao pratitelj,za taj posao ti ne treba tečaj.bilo koja agencija u hrvatskoj ti može dati taj komad papira.ja sam ga dobila od svoje prve agencije i nisam ništa platila.ako želiš raditi kao vodič,upišeš tečaj na fakultetima.npr. u zagrebu.opatiji,splitu,zadru,dubrovniku,puli,šibeniku.kad položiš taj tečaj,imaš pravo voditi po svim gradovima TE ŽUPANIJE i raditi kao PRATITELJ u cijeloj hrvatskoj.gledaj,neke agencije varaju ljude na taj način i pokupe novce.ako ne vjeruješ u to,nazovi ekonomski fakultet u splitu,traži odsjek za seminare za turističke vodiče i neka ti oni objasne kako kao pratitelj tebi NE TREBA NIKAKAV TEČAJ.želim ti puno uspjeha!

Dodan: 14. 12. 2007 @13:43:41
lana
Gost
zaboravila sam dodati,ako i odeš na taj tečaj u taj petros ili VMD isl.platiti ćeš 1300kn,a s tim papirom možeš raditi samo kod njih,tj. taj tečaj koji si kod njih polagala ti ne vrijedi za bilo koju drugu agenciju u hrvatskoj.za mene,to je čista prevara
Dodan: 15. 12. 2007 @10:55:03
greta garbo
Gost
bok! radim kao tur. pratitelj od 2004. i vidjela sam ovu raspravu pa sam se odlučila podjeliti s vama svoja iskustva. Dakle, razlika između pojmova vodič i pratitelj pravno postoji, ali u realnosti pratitelji obavljaju i poslove vodiča ( što svakako ne bi smjeli), no takva je praksa u gotovo cijeloj Europi. Problem je kad se položi tečaj za vodiča na Ekonomskom što je gotovo nemoguće dobiti priliku voditi po zagrebu, osim ako ne govorite neki "egzotični" jezik. Tako da se sve svodi na to da odete raditi na obalu ljeti, a onda još morate položiti razliku (bar je tako bilo kad sam ja polagala). Istina je da vam potvrdu da ste pratitelj može izdati bilo koja agencija, no nije istina da vam ona vrijedi za samo tu agenciju ( iz vl. primjera to znam jer surađujem s 10ak agencija). Isto tako, mislim da nije ključno gdje ćete položiti ispit (koji toplo preporučam) bitno je da ste čovjek za taj posao, koji zahtjeva mnogo strpljenja, živaca i komunikacijskih sposobnosti.
Dodan: 01. 01. 2008 @14:29:33
nina
Gost
Evo, ja završila tečaj prije pola godine i od tada vodila dva maturalna za dvije agencije. Bilo je odlično. Sada šaljem molbe na sve strane, zovem, pitam, ali odgovora nema i nekako mi se čini da i nije tako lako dobiti te poslove. Možda jer još nije prava sezona?
Dodan: 03. 01. 2008 @21:39:57
skitnica
Gost
i ja bi htjela raditi kao tur. pratitelj/vodič.. ali samo negdje vani... ima tko kakav savijet.. prijedlog.. i općenito me zanima sve o tome.. hvala!
Dodan: 14. 01. 2008 @00:01:22
mona
Gost
Ja sam vodila 12 djece(s kolegicom). I za to smo dobile svaka po 150 eura. Može li tko zaraditi manje za tjedan dana?
Dodan: 17. 01. 2008 @08:37:29
va
Gost

Ne bih se složio s tvrdnjom da ako položiš ispit za turističkog pratitelja u jednoj agenciji, da ti se isti ne priznaje u drugoj. Radim kao pratitelj od 2003. godine i to profesionalno. To mi je isključivi (i dobar) izvor prihoda i 95% radim sa strancima po Hrvatskoj. Položio ispit u Ferialu i bio je daleko najkvalitetniji ispit koji se nudio na tržštu. I kad su me u ostalim agencijama pitali gdje sam polagao, a ja rekao Ferial, odmah je bilo 'odlično! oni super pripreme.' Kasnije je Feral kupila adriatica i čuo sam da se kvaliteta dosta srozala i da se više pazi na kvantitetu (tj. što više polaznika i bolja zarada) umjesto na kvalitetu.

Uglavnom, u početku radio u Ferialu, zatim počeo po velikim putničkim agencijama i svi su me tražili kopiju potvrde o položenom ispitu za pratitelje, dao im ovu od Feriala i nikakvih problema.

Jedino se pripremite da je posao krvav i da onaj stav 'lijepo ću putovati, vidjeti svijeta i usput dobro zaraditi', s kojim mnogi ulaze u posao, zaboravite. I kao što je Greta gore rekla: najvažnije je da imaš žicu za ovaj posao. Jer nisu svi stvoreni za sve. Također trebati će ti dosta vremena za probijanje na tržište jer ima već dosta vodiča, pogotovo ako misliš voditi naše ljude vani (npr. Budimpeša, Španjolska i sl), a ako misliš raditi sa strancima po Hrvatskoj, najbolje je da znaš egzotične i deficitarne jezike, jer u protivnom s engleskim, talijanskim ili njemačkim baš i nećeš imati previše posla. Jezici koji se trenutno traže: španjolski i francuski, te egzotični poput japanskog npr, a već pomalo i kineskog.

Dodan: 26. 01. 2008 @16:51:31
marisa
Gost
hej, da se uključim vezano za Ferial. da, slažem se da su oni najbolji jer i ja sam kod njih završila tečaj, no taj tečaj može završiti svatko ali bitno je kakvu tko ima notu za vođenje, stvarno moraš biti komunikativan, dobro potkovan znanjem i voljeti taj posao i mislim da jedino tad možeš uspjeti...
Dodan: 07. 02. 2008 @10:33:44
blanka
Gost
Ja sam se prijavila za tečaj pratitelja u petrosa koji počinje krajem drugog mjeseca..Raspitivala sam se i o tečaju za vodiča ,u zadru od kuda sam ja,ali pre skupo je,sa knjigama negdje oko 6000kn,ispiti su uglavnom fakultetski,a onda treba dobra veza da se upadne u posao,tako su me barem informirali oni koji taj posao već rade,pogotovu što ja pričam eng i tal,a u zadru svi živi znaju te jezike..Pa sam odlučila da si skratim muke i samo da završim za pratitelja,pa mi možda i neće biti tako žao para ako zbog nedostatka veze ne budem moći raditi taj posao..Inače svi moji prijatelji koji su završili za vodiča,uglavnom rade kao pratitelji,i to van svoga grada,tako da im ispit vodiča ništa ne znači i zadovoljni su sa poslom i čak i dobro zarađuju..Ali su mi savjetovali,treba vremena i dobre veze za upasti u takav posao..
Dodan: 09. 02. 2008 @01:23:44
hi!
Gost

živjela sam u zadru i radila tamo kao pratitelj.u početku sam radila bez tog papira za pratitelje.ljudi koji tamo rade samo kao pratitelji( vode ekskurzije djece,maturalce) uopće nemaju taj ispit. ako agencija ima veze i poznanstva,sva su ti vrata otvorena. sve su ti to mućke,živimo u takvoj državi.

Dodan: 09. 02. 2008 @18:23:16
Corigan
Gost

soriteme ak ponavljam vec receno, ali ak zelite putovat..najbolje vam je zaposlit se u turistckoj agenciji i tada za svaki aranzman koji sami sastavite idete s tom grupom klienata!!kao pratitelj..dakle nikakvo znanje, ispiti nista..a posao pratitelja ti zagarantiran jer ti si taj koji je prodao svoj aranzman!!

tako da slazite programe tamo gdje zelite i sami putovat(a da je neka ipak medju masom popularna destinacija) i to je to..

ima previse ljudi s tecajevima vodica ovog onog..i koliko cujem tesko docekat da te pozovu za neki job..

ovo sto je zadnje bilo receno"a takva nam je drzava"fakat je..svi rade sve sto hoce samo nek imaju taticu na pravom mjestu..a mi ostali aj druze pa se snadji..pa eto ak vam ovo pomogne da se snadjete..meni drago!!!

Dodan: 10. 02. 2008 @20:28:15
blanka
Gost
meni je jedna poznanica rekla da za 4 dana što vodi ekskurziju u istru dobije 1600kn..Možda pretjeruje,ako je dnevnica 250kn..
Dodan: 25. 02. 2008 @23:49:07
Anitsirl
Gost
A treba li znati jezike super i to....Jer ne baratam savršeno sa jezicima..no namjeravam usporedno učiti još barem dva jezika koja mi budu potrebna..
Dodan: 31. 03. 2008 @21:29:41
Ana
Gost
ja sam isla na tecaj u petros i mislim da od nase generacije nitko nije nasao posao.oni u petrosu su ponudili posao jednoj curi koja je necakinja od direktora i to se znalo vec za vrijeme tecaja da ce ona dobiti posao.kasnije sam neuspjesno trazila posao.radila sam sad za novu godinu i nije im bilo bitno da li sam negdje polozila tecaj ili ne.oni su nam predavali kao neki seminar i to priznali kao da smo isli kod njih na tecaj za pratitelja.i isla sam jos na neki intervju i njih isto nije bilo briga da li imas taj papir ili ne.
Dodan: 18. 04. 2008 @00:22:25
pratitelj
Gost

Bok!

Kao profesionalni turistički pratitelj sa stažom od 6 godina, koji isključivo živi od ovog posla, susreo sam se s hrpom agencija, i dobrih i loših. Ako nekog zanima, izbjegavajte sljedeće agencije koje su se pokazale potpuno neprofesionalnima bilo zbog plaćanja bilo zbog otkaza u zadnjih tren (neke sam morao ja zvati dan-dva prije kako bi mi rekli da me ne trebaju. Oni kao nisu mogli javiti!):

1. Filida Travel u Zagrebu

2. Travel Europe s poslovnicama u Puli i Dubrovniku

3. Flamingo Tours u Zagrebu

Nadam se da sam pomogao nekome...

Dodan: 27. 04. 2008 @16:31:42
maja
Gost
Bok! Jako mi je drago da sam napokon pronašla forum ove tematike. Ja sam pratitelj pet godina i prošla sam mnogobrojna školovanja vezano za ovu struku,gdje nažalost u praksi po autobusima i turama sjede i rade ljudi koji uopće nisu kvalificirani za to.Iz iskustva,velika većina agencija u incoming turizmu traži samo znanje stranog jezika a ostale kompetencije im nisu uopće bitne.Tzv.pratitelji zbog mode rade taj posao isključivo zbog novaca a ne posla ni interesa turizma i prezentacije samog sebe kao ambasadora svoje države i lijepe naše općenito.Struka pratitelja uopće nije ni definirana ni zaštićena na nivou države.Kod nas morate nositi svu odgovornost a agencije u slučaju problema se ograđuju maksimalno.Želite li dobiti posao čudni su putevi kako da se afirmirate,jer izlete,ture nam oduzimaju osobe koje nemaju veze s turizmom a u većini imaju još neki posao i time nama kojima nam je to poziv i kruh nam oduzimaju svako pravo i profesionalnost na bilo kojoj razini.
Dodan: 29. 05. 2008 @08:54:35
ivek
Gost
sve su to priče za malu djecu, agencije lažu,ispit nitko ne traži, pa čemu onda polagati, konkretno ja, bez ispita vodio 10-ak tura, po hrv i europi, prošlo nekoliko godina i odlučih prošlu godinu položiti. položio prije godinu dana i ne mogu naći niti jedan angažman. istina, ne trudim se previše, ali 20-ak mailova i poslanih molbi sam isporučio raznim agencijama, odgovori su suvisli, ostajemo u kontaktu itd...pitam se: čemu ispit ako i dalje ture vode ljudi bez ikakvih ispita i licenci, a nitko to na nivou ove države i krovnih udruga u turizmu, ne kontrolira...banana država, banana turizam, ne očekujte previše......
Dodan: 25. 09. 2008 @12:53:56
Marija
Gost

dakle, ako radiš kao turistički pratitelj, onda se u biti vodiš kao nezaposlen, a ako imaš sreće, honorarno, preko ugovora o djelu (ili kako?) zaradiš nešto. mirovinsko, zdravstveno možeš samo sanjati...?? ispravite me ako griješim...

Dodan: 01. 10. 2008 @10:46:14
Vedran
Gost

Mene recimo u ljetnim mjesecima prijavljuju pa mi ide staž, mirovinsko, zdravstveno itd, a izvan toga radim na ugovor o djelu i svjedno ide mirovinsko. Ovisi da li si spretan da se probiješ u agencijama. Prve dvije godine dosta je truda potrebno da od sebe napraviš ime, a nakon toga put je puno lakši... Kada se jednom pročuje tvoje ime, odnosno napraviš mrežu agencija s kojima surađuješ, skoro da ti je svejedno da li si stalno zaposlen ili preko ugovora o djelu jer zarađuješ samo koliko prosječni Hrvat može sanjati...

A ovo da agencije ne traže uvjerenje o položenom ispitu, susreo sam se s tim kod manjih agencija. Ali sve veće poput Generalturista, Kompasa, Adriatice i slične, prvo su me tražile uvjerenje...

Dodan: 28. 10. 2008 @10:40:19
Zdenko
Gost
Možeš se javiti na broj
Dodan: 28. 01. 2009 @11:02:57
lila
Gost
to što radi taj "PETROS" u zagrebu, je čista muljaža ljudi. Svaka agencija vam može izdati dokument za turističkog pratitelja, neki i naplate,ali sigurno ne u takvim ludim ciframa. Ljudi ne čitaju zakone, pa neznaju. Neke jednostavno ne možeš uvjeriti.
Dodan: 07. 02. 2009 @13:41:42
Martina
Gost
Upisala sam se na tečaj u Petrosu koji pocinje za 2 tjedna. Zanima me ako je netko bio sad nedavno pa da cujem razmisljanja jer su ovi postovi dosta stari. Ocekujem dosta od toga pa se nadam da ce se i ostvarit.
Dodan: 23. 03. 2009 @14:30:52
Scm
Gost
Hitno! tražim tur. pratitelja za 3-dnevni izlet u Bugarsku, Sofija. e-mail: scm.nr1@gmail.com
Dodan: 01. 04. 2009 @20:56:20
pratiteljica
Gost
Radim kao pratitelj, ali Bugarsku još nisam radila. Koja agencija?
Dodan: 19. 04. 2009 @19:35:17
Studentica
Gost
Evo ja sam studentica koja je položila za turističkog pratitelja! Zanimaju me vaše preporuke vezano za traženje posla. Jasno mi je da se doslovce trebam stavit na "tržište" i nuditi se, al me zanima najbolji način jer mi se ne čini kao najbolje rješenje ići od agencije do agencija i pitati treba li im turistički pratitelj. Ili se varam... Sva su iskustva i preporuke dobro došle!
Dodan: 20. 04. 2009 @13:21:59
Paola
Gost
Evo ja planiram takoder upisati tecaj za pratitelje, pa me zanima kakva je situacija sada, u 'krizi', da li se uopce u ovakvim vremenima isplati ulaziti u to sve, ili vec ima previse ljudi koji se bave time? Hvala
Dodan: 24. 04. 2009 @06:56:14
ina
Gost

Petros je obično smeće od agencije. Kupe hrpu love na tečaju koji te apsolutno ništa ne nauči, traje 4 vikenda, po par sati dnevno, a organiziran je samo u svrhu prikupljanja novaca i ničega drugog! Kad sam ja bila se javilo 40 jadnih ljudi, ako ne i više, tečaj je koštao 1300 kuna i dobili su zaradu od svih nas, računajte koliko! Valjda 52000 kuna, za 4 vikenda održanog tečaja po par sati koji te ničemu ne nauči, ne dobije posao skoro nitko, a taj papir ništa ne vrijedi.

Kad se sjetim koliko su se ljudi trudili i nadmetali dođe mi se da slatko nasmijem! Jadnici valjda mislili da bu to platili i ak se istaknu bu dobili posao! Moš mislit. Da tečaj išta vrijedi i da ti neka znanja, bi trajao puno duže od 4 vikenda! To fakat nema smisla ići na takav tip tečaja, koji traje toliko kratko. Neki drugi te makar nauči nečemu, mada i ne dobio posao, a ovaj ne služi za ništa osim za punjenje đepova te agencije, koja namlati dobru lovu od jednog tečaja!

Dodan: 24. 04. 2009 @07:15:49
ina
Gost
I da, krivo sam rekla, ne 4 vikenda, već 4 subote!!! Svi ti tečajčići nemaju nikakvu ulogu, osim da uzmu lovu.
Dodan: 24. 04. 2009 @13:45:53
pratitelj
Gost

Tko vam je kriv, da ste se prije bolje raspitali biste saznali, alo ok, odlično iskustvo.Agencija ima pravo organizirati tečaj i pobrati masnu lovu na ničemu, mnoge agencije te samo šalju ili ti izrade same iskaznicu. Posao? Kaj si fakat mislio da bu ju nekoga zapolsili?yeah right. Budu vas zvali za vođenja povremeno, ali ne odmah, vjerujte.

Studentica, položila si i tek počinješ? U mojoj si koži od pred 3 godine. Što ti je činiti, slušaj ovako. Reklama ti je sve. Zivkanje telefonima u agencije neće puno pomoći, najbolje ti je platiti Turist plus magazinu i Croatian Travelleru oglas. Nije puno dođe nekih 6-7 tisuća kuna za jedan broj,dobiješ oglas preko cijele stranice. Napravi vizitke, 1000 komada, podijeli ih agencijama. Kako?Nađi par studenata koji će dijeliti vizitke u agencije po ZGB, platiti ih možeš po principu 5 agencija-100 kuna. I nekih stotinjak ti preporučujem da bacaš iz jurećeg auta jer češ si time odmah zanimljiv marketing napraviti. Također, zakupi ogromne oglasne ploče barem tri u ZG sa svojom reklamom. Znam da ti se to možda čini skupo sada u početku, ali to ti je svega nekih 30 tisuća kuna investicije. Kad to sve postaviš i obaviš, mobitel će ti pregoriti od poziva agencija, svi će te htjeti angažirati. Vjeruj što kažem,prošao sam to. Danas živim kao car. Investiciju koju sam ti rekao, nečeš vjerovati isplatio sam u tri mjeseca.Sve nakon toga čista zarada. Odličan posao. Danas živim u Dubravi u vlastitom šatoru i vozim Golf jedinicu. Imam 46 godina a svoj sam gospodin čovjek.

Sretno.

Dodan: 25. 04. 2009 @18:18:09
studentica
Gost
Zaista se nadam da me zahebavas! 30000 kn da dam zbog raznoraznih oglasa?? Da, sigurno, a ti novci će mi past s neba. Ili da starcima nabijem i treći kredit na leđa! Mislim stvarno... Očekivala sam svakakve odgovore ali ovo je vrhunac! U svakom slučaju, ak si ti to uspio, svaka ti čast, ja ću na neki drugi način... Enivej, već imam neke ponudice za ljeto od neke agencije pa ćemo vidjet, polako... I vezano za tečaj, samo bih htjela reć da nije istina da se na tim tečajevima ništa ne nauči. Odnosno, nauči se sve što ti treba. A na izvanredne situacije te nitko ne može pripremiti, tako da... Uglavnom, bez obzira na krizu, ja bih rekla da se isplati završit tečaj...
Dodan: 26. 04. 2009 @13:17:09
fak
Gost
Da, nauče te držati mikrofon u ruci. Kao da to nisi znala, pa svaki dan ti je kita u ruci kaj ne? to sam te ja mogal besplatno naučiti a za tu lovu bi svakaj delali...
Dodan: 26. 04. 2009 @15:10:34
studentica
Gost
Stvarno ima debila na ovom svijetu... Enivej, svi savjeti su još uvijek dobrodošli...
Dodan: 27. 04. 2009 @08:08:33
tt
Gost

Ima pravo pratitelj. Zapravo, 30 tisuća kuna je najmanja moguća svota! Najmanja! To je zapravo ništa, kad sam ja išla sebe reklamirati, utrošila sam oko sto tisuća kuna na to, tako da ti je on napisao najmanju moguću cifru! ( nisam čula da je netko potrošio toliko malo, dok se išao reklamirati. Može mi se javiti, da mi objasni, kako je uspio toliko uštedjeti.)

Najviše mi se sviđa ovo bacanje letaka iz jurećeg auta. Taj pristup marketingu je nov, ali mogao bi biti uspješan. Ono, što još obavezno trebaš pokušati je svakodnevno ciljati budućeg šefa u glavu. Nikako nemoj zaboraviti, da to treba činiti svaki dan. Jer ako jedan dan izostaviš, neće ti se isplatiti!

Dodan: 06. 05. 2009 @13:49:46
ja
Gost
Ček, kaj si malo...? pa frajer te hebe, ne? Kaj ti je? hoće reći da je to posao koji nije samo tako raditi. Treba imati živaca i strpljenja!!!!
Dodan: 13. 06. 2009 @09:09:10
nina
Gost
Tako je treba imati crtu za rad s ljudima...od djece do raznih profila ljudi koji ponekad znaju biti jako zahtjevni, a vrlo su bitni i vozači. Oni su jedna populacija svoje vrste kojo se posebno treba dodvoriti... Ja sam u tom poslu dvije godine i voljela bih se još usavršavati i ima posla, samo treba naći svoj stil i učiti na terenu i iz vlastitih pokušaja i pogrešaka
Dodan: 21. 06. 2009 @03:07:59
pratiteljica
Gost
dobri turistički pratitelji imaju pune ruke posla od 5 do kraja 10 i onda u 12 mjesecu. oni dobri dignu i po 25-30 tisuća kuna.
Dodan: 27. 06. 2009 @19:54:01
Sib
Gost

Ovo je stvarno tema koja me interesira i vasa iskustva su mi donekle pomogla ali bih trebala konkretna odgovor na pitanje: da li kod nas zakonski moras imat polozen ispit za turistickog pratitelja ili ne? info do sada su kontradiktorna a ako ne postoji taj zakon onda taj ispit bas i ne bih polagala jer imam iskustva, doduse uglavnom u inozemstvu tj Italiji gdje su zakoni jos nejasniji.

Recimo oni imaju ispit za pratitelja ali svaka regija svoj pa ako vodis engleze (kao ja ) od sjevera do juga, nema teorije da imas polozene ispite iz 6,7 regija i svi to toleriraju.

Hvala

Dodan: 29. 06. 2009 @01:31:35
šole
Gost
Hrvatski zakon kaže da moraš imati položeno za vodiča, s tim se podrazumijeva da si pratitelj, moraš imati položeno i za pratitelja iako ti u agencijama to neće reći ali to ne znaći da si automatski vodić. Ako tze kontrola uhvati za bilo koji od toga bez papira... požalit ćeš dan kada si izgubila nevinost jer mogla biš na taj dan. screw them all. uostalom sve se to tolerira kao i sex na radnom mjestu pogotovo sa šoferom kad mu sjedneš u krilo i nabijaš se na tuki a on trubi u tunelu.
Dodan: 19. 07. 2009 @21:05:24
lana
Gost
gluposti pišeš.
Dodan: 22. 07. 2009 @18:20:10
gogi
Gost
interesantno.
Dodan: 13. 08. 2009 @20:57:25
Mala
Gost
Šta vi mislite, kad bi se počelo bolje kontrolirati ko sve vodi grupe i kažnjavati agencije koje ne plaćaju vodiče - bi li nama pratiteljima smanjili honorare? Ako mislite bit pratitelji pripremite se na štrebanje, stres i nedostatak sna!
Dodan: 28. 08. 2009 @01:52:10
pratitelj
Gost
Ali se spremi i na divlji vrući seks sa znojnim vozačem. Naravno, ne uvijek već samo svaki put kad zalutaš bespućima starog kontinenta. Ne preza se od ničega, muško-žensko, muško-muško... Kokoš-vozač. Samo da je vlažno.
Dodan: 04. 09. 2009 @18:10:40
minea
Gost
hey ozrene,ja sam minea..nisam sigurna jesi li to ti onaj ozren koj je nas pratio na maturalcu kroz dubrovnik al ako jesi dodaj me na fejs,reko si da ja tebe dodam al nemrem te nac,zato javi se ako si to ti a ako nisi oprostite na smetnji..hvala
Dodan: 25. 10. 2009 @23:17:16
Jess
Gost
Da,poznato je da danas više nemreš ni u bazen na terapijama u toplicama, a da te ne zaskoči hrpa pedofila/napaljenih muškaraca tak da nisam ni sumnjala da je s vozačima drugačije.I to da živimo u usranoj državi je isto činjenica,al k vragu, nakon kaj sam sve ovo pročitala kaj pišete ne znam više od kuda da počnem,tj.u kojoj agenciji da upišem tečaj,a da naučim nekaj i da to ne bude čista pljačka?I kak sad to da uopće ne treba položiti tečaj za pratitelja(uglavnom za neke manje agencije)?!Pa nije valjda baš sve u vezama/poznanstvima? Ja se ozbiljno mislim s tim baviti i studiram jezike(eng i poljski) pa me ovo kaj sam pročitala prilično zabrinjava.Ak tko zna još koji detalj u vezi toga nek piše please :D
Dodan: 27. 10. 2009 @18:09:20
Zvonimir
Gost

javi se meni ja bum ti sredil papire i objasnil kaj se treba delat. uopće ne slušaj ove glupane koji svašta pišu o sexu i vozachima. ja sam nedavno pokrenuo svoju agenciju i bit će posla za novu godinu. ako si zainteeresirana javi mi se na 00385-98-9343469, Zvone.

Dodan: 28. 10. 2009 @22:14:11
megan
Gost
kakva je agencija VMD i imali li tko iskustva s njihovim tecajem. govorim aktivno engleski i njemacki, i bas bih se raditi kao pratitelj
Dodan: 02. 11. 2009 @00:37:55
Mayya
Gost

Ovako, stvarno me zanima posao turističkog vodiča, i htjela bih se baviti time.

Molim da mi napišete kako tj. od kuda početi ako nemaš položen ispit za pratitelja, kome se obratiti?

Mene zanima konkretno pratnja naših ljudi u inozemstvo. Može li se taj posao raditi npr. od petka do nedjelje, te cijeli tjedan za vrijeme blagdana?

Ima li netko tko se time bavi ovdje a da je voljan objasnit mi, naći se na kavi nekoj za razgovor, pomoći mi u vezi toga?

hvala

Dodan: 04. 11. 2009 @12:46:14
?
Gost

Neću biti ciničan jer si očito mlada i neupućena. Prvo, u Hrvatskoj imaš mali miljun ljudi s licencama za obnašanje posla tur.vodiča ilitiga pratitelja kako ti zoveš. Svi od njih se grabaju za vođenja u inozemstvo i sad biš ti sa neba pala odmah u to ušla? Neće ići niti preko razno raznih veza. Drugo, taj posao se obavlja kako ti misliš jer HR nema 100miljuna ljudi pa da se putuje svaki dan svaki tjedan. Imaš naravno udarne točke kada se putuje to je NG, 1.maj, jesen, predbožićno vrijeme.

Treće, neka ti ne potone lađe ali najbolje za početak ti je pokušati sa vođenjem školskih izleta. Inozemstvo, i da dobiješ na vođenje, bez utakmica u nogama-osuđena si na izgubljenu bitku, tj.žalbe u agenciji.

Good luck :)

Dodan: 20. 11. 2009 @12:05:30
posao
Gost
hej evo čitam sve ovo, radim u jednoj agenciji i imamo grozničavu potrebu za pratiteljima molim sve zainteresirane da mi se jave na mail vesela123@net.hr
Dodan: 25. 11. 2009 @14:06:46
megan
Gost
cula sam se s nekim agencijama i tecaj ne treba- tj oni ce ti licencu dati ako im trebas. Tecajevi za pratitelje su obican nacin da se zgrne lova na legalan nacin.
Dodan: 28. 11. 2009 @09:06:13
Gost
pokušavam poslati upit na vesela 123 i ne ide... za koju agenciju i postoji li mogućnost za studijsko putovanje. U tom poslu sam 2 godine ali bih se htjela usavršavati...
Re: turistički pratitelj-vesela 123
Dodan: 28. 11. 2009 @17:50:07
Gost
i ja sam pokusala poslati upit i ne idem. to se netko zeza
Dodan: 28. 11. 2009 @17:51:09
Gost
vesela123 nas je sviju dobro namagarcila :)
Dodan: 03. 12. 2009 @20:33:40
Gost
hahahaha
Dodan: 08. 12. 2009 @15:35:28
vesela 123
Gost
je li netko uspio poslati upit???? dajte se javite
Dodan: 14. 02. 2010 @23:36:02
zlikovatz
Gost
Imam jedno pitanje..jako sam zainteresiran za rad kao turistički pratitelj. Govorim ruski (izvorni govornik) i engleski jezik, a imam i višegodišnje iskustvo u sličnim poslovima. Naime radim već godinama kao prevoditelj(što simultani što konsekutivni), a ujedno sam i pratio brojne ture Rusa koje su dolazile poslovno u Hrvatsku gdje mi je opis posla bio poprilično sličan kao i kod turističkih pratitelja. Međutim tu posla ima i nema, a kako su prošle godine ukinute vize za Ruse i Ukrajince oni postaju sve važnija turistička klijentela stoga želim početi raditi kao turistički pratitelj(s obzirom da za vodiča sad nemam vremena polagati tečaj..a i skupo je..4800kn). Znam da je posao "krvav", ali na to sam potpuno spreman pa me zanima da li netko zna kako točno početi..?? Da li random zivkanjem svih agencija nudeći svoje usluge..slanjem CV-a..?? Prvenstveno me zanima da li netko zna koje se naše turističke agencije bave "dopremanjem" rusa na Jadran??..pa da barem njih prvo kontaktiram? U svakom slučaju želim početi raditi što prije i nikako ne propustiti ovu sezonu jer rusi dolaze svuda i njih kriza ne dira... Hvala... :)
Dodan: 15. 02. 2010 @12:48:31
Jelena
Gost
samo da ti kažem... nijedna agencija te bez te licence neće poslati nigdje. prvo, ako te uhvati inspekcija, ti bez licence ćeš dobiti pljusku po džepu i oho opravdavati policiji, a agencija riskira puno gore stvari... takav je turistički zakon. ja kao vodička s licencom ću te prva prijaviti. ako smo ja i drugi polagali za licencu, neće nam nitko drugi uzimati posao bez licence.
Dodan: 15. 02. 2010 @19:09:54
zlikovatz
Gost
Draga Jelena... ako ćemo već cijepidlačiti „turistički zakon“ uopće ne postoji, već se to zove Zakon o turističkoj djelatnosti, a kao drugo ako već odlučiš odgovarati na nečije postove onda detaljno i pročitaj post na koji odgovaraš. Naime kao što sam rekao trenutno nisam zainteresiran raditi kao TURISTIČKI VODIČ(što je pretpostavljam ono što ti radiš), već kao TURISTIČKI PRATITELJ, a razlika između toga dvoje nije uopće mala, o čemu i govori „turistički zakon“. Da bi mogao raditi posao turističkog vodiča moraš imati položen stručni ispit za turističkog vodiča što nije mala stvar i košta oko 5000kn, međutim da bi radio kao turistički pratitelj moraš imati uvjerenje turističke agencije o položenom ispitu za turističkog pratitelja, a kako ćeš ti doći do tog uvjerenja to je druga stvar...može te koštati 1500kn uz bezvezan 4 dnevni tečaj koji organizira neka turistička agencija,a možda ga i dobiješ na lijepe oči jer u datom trenutku baš govoriš jezik koji je određenoj tur.agenciji deficitaran. Uglavnom ako te baš zanimaju detalji slobodno prouči „Pravilnik o stručnom ispitu za turističke vodiče i ispitnom programu za turističke pratitelje“. Anyway, skrenuli smo s teme... ono što me samo zanima jest kako točno početi, koji je prvi korak jer već je Uskrs pred vratima...zivkanjem agencija, čekanjem da objave natječaje za turističke pratitelje..što točno..?? I ako netko zna koje se agencije bave Rusima svakako bih bio zahvalan na informaciji. Hvala još jednom. :)
Dodan: 15. 02. 2010 @23:06:30
Jelena
Gost
slušaj nitko te neće uzeti kao turističkog pratitelja. jer ti vani na otvorenom ne smiješ pričati po gradu, onda misliš da će agencija plaćati tebe kao pratitelja plus platiti lokalnog vodiča. uostalom inspekcija ako zaustavi bus ili kombi a za mikrofonom je netko bez iskaznice bum kazna. moj savjet ti je položiti ispit za licencu.
Dodan: 16. 02. 2010 @00:45:16
zlikovatz
Gost
Ma kako ne kužiš.. ne smiješ ti svejedno pričati niti kao turistički vodič ako dođeš u bilo koju drugu županiju ili grad za koji nemaš položeni ispit! Ako položiš za Zagreb možeš raditi kao vodič samo isključivo za Zagreb, a ostatak Hr samo kao pratitelj. A kao pratitelj smiješ u busu pričati koliko hočeš&gdje hočeš, ali čim izađeš iz busa jezik za zube jer tada stupa lokalni vodič. Zadaci pratitelj su da obavlja operativno-tehničke poslove u vođenju i praćenju turista, te daje turistima osnovna priopćenja o svrsi putovanja. Ma znam dosta ljudi koji rade isključivo kao pratitelji, a ne vodiči...moraš samo znati što smiješ raditi, a što ne. Kažem ti prouči malo Zakon o turističkoj djelatnosti
Dodan: 16. 02. 2010 @13:05:43
Gost
nemoj me molim te učiti šta smijem raditi a šta ne, radim kao vodič od 2002 godine pa sam ipak upoznata s tim zakonom. šta misliš ako te uzme agencija za vodiča, npr stacioniran si u istri (usput, moraš imati položeno za istarsku,primorsko-goransku i ličko-senjsu, s tim da ličko senjsku dobiješ automatski kada položiš pri-goransku, istarsku moraš posebno) preko sezone. šta misliš gdje ideš na izlete? svaki dan u zagreb ili dalmaciju pa da ćeš biti samo pratitelj? ne, ideš po istri barem 3 tjedno, jednom venecija-tamo isto moraš pričati jer takav je dogovor, hrv.agencije ljeti dovode puno turista tako da vodiči smiju. ideš na plitvice-moraš pričati jer moraš imati licencu za tamo. da skratim priču, prvo i osnovno je imati licencu, to će ti svaki vodič, svaka agencija odgovoriti. nemaš o čemu raspravljati bez licence.
Dodan: 16. 02. 2010 @13:07:36
Jelena
Gost
ista stvar važi ako si u dalmaciji. pa ti si taj tko ide po gradu i sve priča i objašnjava. zadar,šibenik,split, dubrovnik. kao i u istri pula,rovinj,poreč,motovun,hum,roč... ili na kvarneru rijeka,opatija,otok krk, plitvice....
Dodan: 16. 02. 2010 @16:58:43
Gost
Znači ti imaš položeno za vodiča za sve župenije,jel? Svih 20? A ako nemaš baš me zanima o čemu to pričaš ljudima kad te pošalju s grupom turista u npr. Zagreb ili Split ili Dubrovnik, a ti imaš položeno samo za istarsku ili primorsko-goransku županiju,a o Zagrebu i Splitu nemaš pojma?? Osim toga šta bi to ja molim te radio sa položenim ispitom za vodiča za Zagreb&zagrebačku županiju?? Mogao bi samo voditi turiste po Zagrebu i okolici, a po Jadranu ne? Šta bi s time?! Ja ti kažem ljudu u Zagrebu redovito rade kao turistički pratitelji po Jadranu bez položenog ispita za vodiča samo sa uvjerenjem za pratitelje koju im izda agencija i od toga super žive, ali rade SAMO POSAO PRATITELJA, NE VODIČA!!!
Dodan: 16. 02. 2010 @22:25:59
Jelena
Gost
pa ne ideš na izlete iz istre ili kvarnera u split i dubrovnik. ako ideš idu u dubrovnik ali avionom a onda imaju svog nekog predstavnika. za koji k. će tebe plaćati onda. a voljela bih vidjeti te tvoje prijatelje da bez licence raditi. odmah nazovem inspekciju. nismo mi budale koji radimo legalno i platili smo licencu.
Dodan: 17. 02. 2010 @00:18:50
Gost
Ajmeee... s tobom je rasprava potpuno besmislena! Ja o kruškama ti o jabukama! Vidi se da si vjerojatno negdje s mora ili okolice pa razmišljaš lokalno. Ja sam iz Zagreba i molim te reci mi šta bi ja to mogao raditi s položenim ispitom za turističkog vodiča za Zagreb&zg županiju???...pokazivati zalutalim turistima zagrebačku katedralu 3 puta godišnje?! Shvačaš da u Zg za vodiče slabo ima posla...u svakom slučaju ni blizu kao na Jadranu, a tamo tu dozvolu za vodiča za Zagreb mogu objesiti mačku o rep. Tvojom logikom da nađem neki posao morao bi položiti ispit za vodiča za sve županije na Jadranu. Uglavnom rasprava s tobom je besmislena...jedino što me zanima jest kako početi raditi kao turistički PRATITELJ!!! Ako mi možeš pomoći super, ako ne zbilja mi se ne da više pametovati s tobom. A ti ako mi ne vjeruješ da ima ljudi koji rade samo kao pratitelji, a ne vodiči pročitaj bar cijeli ovaj forum pa ćeš naići na hrpu primjera...
Dodan: 17. 02. 2010 @00:41:49
zlikovatz
Gost
Osim toga ti očito imaš ozbiljan problem neshvaćanja prvo razlike vodiča i pratitelja i njihovog opisa posla, a drugo toga da ne žive svi u Hrvatskoj na Jadranskoj obali.Ali kao što rekoh rasprava s tobom je besmislena...
Dodan: 17. 02. 2010 @00:48:54
Jelena
Gost
na jadranskoj obali... a što misliš da turisti dolaze u zagorje ili slavoniju??? Gospodi... kakogo duraka mat rodila
Dodan: 17. 02. 2010 @00:52:03
Jelena
Gost
ako rade kao pratitelji... to da, ali s našima (s hrvatima) koji putuju po hrvatskoj ili po europi i drugim kontinentima.. a ne s stranim gostima. uostalom što ti pričaš, pa zagreb je pun turista od 5 mjeseca do kraja 10og koji dolaze u razgled. a moj savjet ti je ako želiš raditi preko sezone, položiti ispit npr. za neku od dalmatinskih županija i onda se tamo uvališ nekoj agenciji i radiš. to je to.
Dodan: 17. 02. 2010 @00:54:10
Jelena
Gost
ako želiš raditi kao pratitelj...to je druga stvar, ali ponavljam ne možeš kao pratitelj sa stranim gostima, to ni jedna agencija ne tolerira. kao pratitelj, nadji u telefonskom imeniku neku agenciju nazovi ju i neka ti daju školske izlete da vodiš u proljeće. bar u zagrebu imaš puno agencija i škola. miljunski grad.
Dodan: 17. 02. 2010 @17:07:57
zlikovatz
Gost
Ok, ti si i službeno pravi brain damage...! Molio bih da ako ima itko drugi za dati kakav KVALITETAN savjet kako početi raditi kao turistički pratitelj, osim zabrijale vodičice Jelene koja ne zna ili je očito prenesposobna za shvatiti da negdje u Hrvatskoj, negdje daleko od njene kućice i daleko od njene županijice postoje ljudi koji rade sa stranim turistima isključivo kao turistički pratitelji i da je to sve u potpunosti u skladu sa zakonom! Šala ljudi, ali ozbiljno ako netko zna ili čuje da neka agencija traži pratitelja za ruski jezik(izvorni govornik s višegodišnjim iskustvom) i engleski jezik bio bih nadasve zahvalan da mi jave... Lijepi pozdrav&hvala još jednom... :-)
Turistički pratitelj
Dodan: 18. 02. 2010 @19:06:55
Gost
Odlična obavijest za sve zainteresirane koji žele raditi kao turistički pratitelji. Turistička agencija iz Zagreba BESPLATNO organizira tečaj za turističkog pratitelja koji počinje 1.3.2010. i traje otprilike mjesec i pol dana uz predavanja otprilike 1-2 tjedno. Ovo nije nikakva reklama pa ponavljam da je tečej POTPUNO BESPLATAN nakon kojega se dobiva uvjerenje agencije o položenom ispitu za tur.pratitelja. Ako ima zainteresiranih(koji su iz Zagreba) neka se jave što prije jer tečaj počinje 1.3. Pozdrav svima...
Dodan: 19. 02. 2010 @00:12:59
Jelena
Gost
Zlikovatz... neda mi se raspravljati s tobom. Očito si glup čovjek ili dečko. Žalosno da ovakvi glupani žele raditi u turizmu.
Dodan: 19. 02. 2010 @01:12:12
zlikovatz
Gost
A fala bogu više jer zbilja sam već počeo gubiti ideje kako da te skinem s k.... jer apsolutno nemam nikakvih želja voditi diskusije s ovakvim polupismenim zadrtim sveznalicama! Uživaj u svojoj "grandioznoj" turističkoj karijeri...i tko zna, možda ti zbilja jednom i dođe od guzice do glave pa naučiš voditi i kvalitetnu komunikaciju, ali po onome što vidim, I wouldn't hold my breath...
Dodan: 19. 02. 2010 @17:07:45
Gost
Zaboravio sam napisati kontakt broj za ovaj besplatni tečaj za turističkog pratitelja. 091/123-9988 Znači ponavavljam da je tečaj BESPLATAN i da počinje 1.3.2010. u Zagrebu pa ako ima zainteresiranih neka se jave što prije. Lijepi pozdrav...
Dodan: 21. 02. 2010 @01:10:56
zlikovatz
Gost
taj tečaj što ga nudiš je čisto prodavanje magle. I naravno, nekog izletića na kojem ćeš biti vodič. Serooonjo!
Dodan: 21. 02. 2010 @16:20:06
Gost
Mama ti je seronja kretenu neobrazovani! Tečaj organizira agencija Via-tours(www.via-tours.hr) pa ih slobodno nazovi. Ja sam isto tako jedan od potencijalnih polaznika i nemam tu nikakvu zaradu. A ti si očito 100% imbecil!
Dodan: 23. 02. 2010 @14:11:53
megan
Gost
zvala sam agenciju i istina je ovo da je TECAJ BESPLATAN. meni su dali mobitel 0911711433 Biserka. ja sam se prijavila, a treba skupit ekipu iz Zagreba pa tko zeli neka zove. a mozete i na kontakt broj sa web stranice agenicije
Dodan: 23. 02. 2010 @14:13:41
Gost
dakle provjerite na www.via-tours.hr
Dodan: 25. 02. 2010 @12:57:41
zlikovatz
Gost
Nemate pojma, niti kulture. Svi ste vi imbecili.
Dodan: 26. 02. 2010 @18:27:15
Gost
evo i ja sam provjerila i TECAJ JE BESPLATAN. Javite se sto prije toj Biserki na 0911711433. Ako ima neka "kvaka 22" tko ce nas sprijeciti da odustanemo.:)
Dodan: 26. 02. 2010 @18:27:22
Gost
evo i ja sam provjerila i TECAJ JE BESPLATAN. Javite se sto prije toj Biserki na 0911711433. Ako ima neka "kvaka 22" tko ce nas sprijeciti da odustanemo.:)
Dodan: 26. 02. 2010 @19:02:28
marina
Gost
evo maloprije sam nazvala i ja. sve je istina i ok, tko želi nek se javi Biserki.
Dodan: 22. 03. 2010 @15:05:35
guide
Gost
Svim zainteresiranim javljam da "Morana" Pučko Otvoreno Učilište iz Zagreba, Petrinjska 7/1, 01/ 4816-063, od siječnja 2010 pokušava oragnizirati tečaj za turističke pratitelje, ali zbog nedovoljnog broja polaznika tečaj još nije započeo. Cijena tečaja je oko 1.400 Kn, a za plaćanje u gotovini odobravaju popust. Pa ako ima zainteresiranih prijavite se da tečaj već jednom krene! Njihova web page je http://www.pou-morana.hr
Dodan: 04. 06. 2010 @12:20:38
Lidija
Gost

Poštovani,

ima li još BESPLATNOG tečaja za pratitelje? Ako da, kada? I gdje?

Dodan: 05. 06. 2010 @14:48:55
Maja
Gost

Da li netko zna gdje ima posla za vodice???Na podrucju Zagreba,moze i ostalo.

Dodan: 15. 06. 2010 @11:40:08
Ja
Gost

i mene, planiram upisati jedan u "Petrosu" doduše tek u 11. mjesecu počinje ali što sad...ni to nije daleko a mene to jako zanima!

Dodan: 15. 06. 2010 @11:42:58
Ja
Gost

Hej Majo, pozdrav Ja sam isto u potrazi kao i ti...silno me to zanima, a već sam poslao on-line zamolbu Petrosu (6.11.2010. počinje.....) eto možda završimo na istome...

Dodan: 04. 08. 2010 @15:08:28
svejednomijekaksezov
Gost

Pozdrav! Nisam se još uspjela registrirati pa ne znam hoće li otić poruka kao "gost"?? Uglavnom, baš mi je drago da sam naišla na ovu stranicu jer bi i mi pratitelji svakako trebali imati neko mjesto za okupljanje i razmjenjivanje informacija. 

Ovdje su uglavnom rasprave o tečajevima i slično, ali mene interesira razmjena iskustava s terena, odn. dojmovi o agencijama, koja je kakva i vaša iskustva s dotičnima - dobra i loša.

Ovdje smo svi anonimni te tim više mislim da bismo trebali biti kolegijalni i pomagati si savjetima i iskustvima.

Strašno sam ogorčena na to što je posao pratitelja "ilegalan" recimo to tako. Bez ugovora i ikakve garancije da će ti dnevnica biti isplaćena. A, upravo se to dogodilo bar jednom gotovo svim mojim kolegama, i meni. Dakle, nemate nikakve garancije da će vam dati novce za odrađen posao! Nije mi jasno kako to nikog nije briga? Čak i oni kojima se to dogodilo šute i idu dalje! Mislim da bi te agencije, i ljude koji su odgovorni za to ( koji su doslovno ukrali taj novac i spremili ga sebi u džep) trebalo na stup srama.

Osim toga, posao pratitelja nije ništa lakši nego vodički, a svi dižu u nebesa vodiče dok smo mi kao neki ilegalci. Svatko tko je jednom vodio izlet zna da se od pratitelja očekuje apsolutno sve - poznavanje puta, jezika, poznavanje lokacije, destinacije, mi ljudima pričamo više nego vodiči (makar to, kao, nije naš posao), ali ajde ti samo šuti i vozi se (odn. obavljaj tzv.operativno-tehničke poslove, kako u opisu posla pratitelja stoji u zakonu)  - dobit ćeš možda još koji izlet, no pročut će se da "nisi ništa pričao" - i gotovo je s tvojom karijerom!

Pa, onda snalažljivot! To nam je valjda najpoželjnija osobina zato što gotovo da i nema putovanja na kojem sve štima, pa sve ti to, dragi moj, izvlači na licu mjesta!

Uz to, kolike nas agencije iskorištavaju tako da od nas traže da vodimo i po turistički zaštićenim lokacijama (ako nećeš ti, već ćemo naći tko hoće), čime imamo glavu u vreći, a za istu dnevnicu!

Dakle, nije baš tako idilično, mislim da bi to sve trebalo nekako dovesti u red...

Dodan: 04. 08. 2010 @15:26:38
opet ja
Gost

isprike na neupućenosti, sad vidim da svima piše "gost"

Dodan: 19. 08. 2010 @14:44:03
Zirek
Gost

Bok  

Imam pitanje za pratitelje koji su vodili inozemstvo. Naime trebam voditi jedan maturalav i od svih mjesta u itinereru imamo i odlazak u Telč. Nikad nisam bila u Telču pa ako mi netko može dati neke savjete ili smjernice  

Hvala 

Dodan: 30. 08. 2010 @14:56:57
AGENT
Gost

potreban mi je vodic za maturalnu ekskurziju za Spaniju u Srpnju.

Kontakt mail: edo.turizam@gmail.com

Dodan: 08. 09. 2010 @11:40:04
pratiteljica
Gost

pozdrav!

A, nije ti to ništa posebno. gradić do kojeg se jednostavno dođe, trebaš uzeti oko dva sata do njega kad se skrene s autoceste. Ima oko 6 tisuća stanovnika, s interneta si skini i pročitaj sve što piše o njemu (o dvorcu, povijesti...). meni je malo kaubojski onaj trg, s kineskim trgovinama, i nije baš ništa posebno, a parkiralište je odmah do centra tako da ne moraš puno tražiti ni bauljati gradom.

Ako idete tamo prije dolaska u Prag, znači na početku, savjetovala bih da tamo ne mijenjaju novce, jer je u Pragu tečaj povoljniji.

međutim, ako pričaš i putem do njega, prolazi se kroz dosta zanimljiva mjesta, pa bi si to mogla izvaditi, o švejkovu crtaču, mjestu s jaslicama, onda ono selo gdje se rade kobase...

Dodan: 14. 09. 2010 @11:43:39
Zirek
Registriran uporabnik

@pratiteljica - hvala ti, na kraju je sve prošlo super.

Uglavnom htjela sam pitati, je li netko zainteresiran za izmjenu priprema za destinacije, legende, mitove i slično. S obzirom da mi nemamo udruženja kao što imaju vodiči, da si međusobno pomognemo. Ima li zainteresiranih?

Dodan: 20. 09. 2010 @14:14:26
Srećko
Registriran uporabnik
pozdrav svima! jedno pitanje... Imam iskustva u organiziranju i vođenju pustolovnih izleta u prirodi ali sa svojim društvom i prijateljima, znači grupe od 3,4 do 12,14 ljudi. dakle to su izleti u kojima nitko ne profitira već svi međusobno dijelimo troškove prijevoza (najčešće vlastitim vozilima). s obzirom na moju svestranost, tu se radi o različitim tipovima aktivnosti pri tim izletima; planinarenje, brdski biciklizam, slobodno penjanje, zimske planinarske ture.... e sad, što bih ja trebao poduzeti, odnosno koje tečajeve završiti da bih tu djelatnost obavljao na višem nivou, uz napomenu da bih to radio kroz vlastitu firmu. kakva mi licenca treba i postoji li uopće tip dozvole koja bi dopuštala vođenje (avan)turista po području cijele države? naravno, ciljam na lokacije isključivo u prirodi (planine, rijeke, otoci, kojekakve trekking-staze...) unaprijed hvala!!
Dodan: 16. 10. 2010 @16:28:04
hi!
Gost

Na ruskome jeziku ima dosta posla u Istri i Dalmaciji, doduše u ljetnim mjesecima. Za početak bi ipak bilo dobro raspitati se i zvati razno-razne agencije, posalti svoj CV. Bilo bo dobro, kad bi položio ispit za barem jednu županiju tokom zime. Nešto je jeftinije polagati u Istri. Rusi su dobri potrošači, kupuju sir, vino na kile i litre. Tu dobiješ proviziju od prodavača. Ja bih na tvom mjestu išla polagati. Puno sreće!

Dodan: 20. 10. 2010 @17:44:11
pratiteljica
Gost

..ako namjeravaš to raditit kroz svoju firmu, mislim da onda moraš imati registriranu firmu za obavljanje takvih poslova, a i ti bi valjda trebao imati završen neki takav tečaj, fakat nemam pojma?! Možda najbolje da pitaš nekog u ministarstrvu ili HTZ-u.

Ako ćeš to raditi u suradnji s nekom agencijom, onda će ti oni to sve naplaćivati. A, i za takve izlete većinom moraš imati dopuštenje lokalnih zajednica da možete doći i raditi takve stvari. / Slučaj od ljetos - stranci su se došli penjati na Sv.Stjepan kod Istarskih toplica, i sterali su ih jer nisu imali dozvolu! Bilo je na tv  - mislim da su ih čak i globili!

Dodan: 20. 10. 2010 @17:58:28
pratiteljica
Gost

Bok Zirek!

Drago mi je da je sve dobro prošlo! Što se tvog prijedloga tiče,ja sam za, ali sam još više za to da se mi kao pratitelji počnemo zauzimati za sebe kod agencija i njihovim odnosima prema nama!

Kad je sve dobro i kad izlet prođe dobro - onda nikom ništa, a kad nešto ne štima - onda smo sve mi pratitelji krivi. S naglaskom na to da u 90% slučajeva ima problema s organizacijom, a ne s pratiteljima, samo se neki snađu bolje neki ne u tom kupusu svega i svačega...;(

Dodan: 23. 10. 2010 @19:33:17
martina
Gost

Naravno da su pratitelji krivi.

U agencijama često rade klinci koje su zaposlili preko studentskog servisa i nemaju pojma ni o svom poslu, a kamoli o mojemu. (Hoćete primjer? Na blagajni mi ne prime vaučer jer im komp pokazuje da nije plaćen; agencija kaže da mi ne može pomoći JER JE PRAZNIK I ONI TAJ DAN NE RADE!!! Fortuna Travel)

Inače, vodič sam za 3 hrv. županije, a pratim cijelu Hrvatsku više godina.

Pratitelji su potrošna roba, obespravljena marva koja vodi na 2, 3, 4 jezika za 200 kuna dnevno i nikad nitko nije kriv ako što pođe po zlu, nego samo pratitelji.

Dodan: 28. 10. 2010 @00:25:16
Leda
Gost

Atlas Airtours organizira tečaj za pratitelja, upisi u tijeku!

http://www.adriatica.net/hr/centarputovanja/tecaj_turisticki_pratitelji_hr.htm

Dodan: 02. 11. 2010 @13:11:17
pratiteljica
Gost

Tako je, martina! Gotovo da i nema izleta na kojem je baš sve u redu; uvijek nešto moramo izvlačiti, gutati nezadovoljne primjedbe ljudi kao da smo mi krivi i izvlačiti agenciju. I onda te još u agenciji dobro popljuju ako se tko od ljudi odluči nazvati agenciju i požaliti se.

Stvrano imam osjećaj da njima uopće nije stalo do dobre organizacije nego da baš i računaju s nama - nek se snalazimo, a nitko ti to neće reći ni priznati.

Vodiči su gospoda, odrade svoja dva sata s grupom, poberu veću dnevnicu od nas, i doviđenja,a mi za mizeriju 24 sata dnevno s ljudima, i često im govorimo i više od vodiča...

ja sam kao prvo za to da si nekakvu udrugu osnujemo, kad nas već nitko na nekim višim razinama ne doživljava... Ne znam ni sama što bi bilo najpametnije??

Dodan: 06. 11. 2010 @17:27:32
belena
Gost

Ljudi, sve koje zanima zaista dobar tečaj za pratitelje, uskoro kreće tečaj Atlas airtoursa 15.11. i zaista mogu garantirati da će te biti zadovoljni i s naučenim i s mentorima a ako vam se posreći kao meni prošle godine, onda i s ekipom. Što se tiče samog posla pratitelja, jednom kad položite, dajte si truda, isprintajte životopise i prošećite po agencijama i dajte im osobno do znanja da tražite posao. Ja sam na taj način napravila i radim već godinu dana stvarno svako malo. A na taj način sam čak našla i stalan posao u jednoj agenciji.Što se tiče isplata, meni su skoro uvijek dali novce taj dan kad sam išla na putovanje i jop me dosad nitko nije preveslao. Ako želite pljuvat po vodičima, slobodno, al i vi isto možete otići na neke od tečajeva za vodiče, platit malo više i pobirat veće dnevnice.

Dodan: 11. 11. 2010 @04:09:42
Gloria
Gost

Baš mi je drago da sam naišla na pozitivno iskustvo u Atlasu,s obzirom da sam i ja ove godine kod njih odlučila upisati tečaj.Ne znam puno o programu,osim da se predavanja održavaju dva puta tjedno,a ono sto me jako zanima je da li postoje kakve ture putovanja(jednodnevni izleti i sl.),gdje se više može nauciti taj praktican dio koji je ionako najbitniji.Vidjela sam program od adriatica neta,od 2006 i bilo je obavezno obaviti 3/5 izleta,pa se nekako nadam da ce i ove godine biti nesto slicno.

Zapravo bilo kakva informacija,ili savjet je dobrodosao.

I btw,drago mi je sto si se snašla u ovom poslu i dobila mnoge prilike.I ja se tome nadam:-)

Dodan: 06. 12. 2010 @14:46:01
nagual
Registriran uporabnik

dobra ideja !

zainteresirana za razmjenu skripti i iskustva :-)

imam dosta o hrv. destinacijama, Beču, Budimpešti, Grčkoj, Italiji, Malti, Tunisu...

i uvijek sam u potrazi za dobrim pikantnim pričicama i legendama, to gosti vole...statistiku mogu i izguglati!

tek sam otkrila ovaj forum, ali ne vidim nigdje datume postova....gdje ih mogu vidjeti?

Dodan: 06. 12. 2010 @14:49:48
nagual
Registriran uporabnik
Dodan: 06. 12. 2010 @20:04:26
lutalica
Registriran uporabnik

Bok svima

eto ja nova na forumu. obožavam putovati, putovala sam dosta samostalno po europi i eto nedavno mi se pružila prilika da se okušam u poslu turističkog pratitelja, radila sam par mjeseci po inozemstvu, bilo je jako naporno biti 24h sa ljudima, riješavati razne probleme (nalaziti izgubljene po nici i slično),ali mi je bilo super, i rado bi nastavila raditi to za koju drugu agenciju. dakle, kako se može najbolje naći posao ako si novi u tome, osim da šaljem mailove i životopise, jer nemam para za jumbo plakate, što je netko napisao na forumu prije. mislila sam upisati tečaj u petrosu, ali sam baš radila, sad mi je prošao i tečaj od adriatice, ali s obzirom da se to meni ne upisuje u radnu knjižicu, da svi traže iskustvo ture, ne vidim baš puno koristi od toga (da, znam, vidjela sam da general turist traži potvrdu). inače sam po struci profesor povijesti/engleskog, snalazim se sa talijanskim, i nešto njemačkog i osnove francuskog imam

Dodan: 07. 12. 2010 @19:02:33
lutalica
Registriran uporabnik

bok

dakle ti si išla baš od agencije do agencije sa svojim životopisom i upalilo ti?super, i sad radiš honorarno ili dakle imaš baš stalan posao (ono zdravstveno, mirovinsko bla bla)? položila tečaj? ja sam eto radila nedavno, imam iskustvo ture (azurna obala), odradila dosta, ali drugo nisam probala,  i eto skoro sam mogla dobiti sad jedan poslić, ali šta češ, kad tu turu nisam vodila (osim  što sam tamo bila privatno), ali me nisu htjeli uzeti, i bojim se da će tako biti sa svima, ako nemam iskustvo vođenja te ture da me neće uzeti koliko zanimljiva i šarmantna bila!

Dodan: 14. 12. 2010 @12:09:20
Zirek
Registriran uporabnik

Book, nije me dugo bilo, putovala sam, pa mao faks...

nego hitno bi mi trebala priprema za Beč (imam i svoju, ali čini mi se da nije "dosta"), ja nudim pripremu za Graz i Berlin pa ako je netko za zamjene itd...

molim da mi se javi na zirek01@gmail.com

Slažem se - netko je napisao da se trebamo udružiti - apsolutno!! Ja uvijek ispadam kriva za program koji slažu ljudi koji pojma nemaju da se to recimo sve ne može odraditi u jedan dan i sl...napišu u program i onda se ljudi žale da nisu to vidli itd....

uglavnom ja sam za  

mogli bi organizirati nekakav sastanak 

Dodan: 15. 12. 2010 @20:29:59
pratiteljica
Gost

e, ovo kao di si mi uzela riječ iz usta!

A, što se tiče vodiča - -vidim da nekom nije drago da se prigovara po njima, nisam mislila konkretno na "vodiče", nego na posao praćenja i nasuprot tome onog klasičnog vođenja kroz grad u trajanju od sat vremena. Radim i jedno i drugo, puno više praćenje i zato znam da je praćenje kao posao apsolutno šikaniran i obezvrijeđen nasuprot tom klasičnom vođenju. Pr.,vodim 2 busa u zadar i nin, trčim iz jednog u drugi i pričam i jednima i drugima, budem s njima do ponoći dok se ne vratimo u zg, vodim ih po izložbi "zlato i srebro zadra i nina", da bi nas gospođa vodička prošetala gradom u trajanju od sat vremena i dobila dupolo veću dnevnicu nego ja! Uz to je došla pred 80 ljudi bez razglasa, i možete misliti kako su je išta čuli. A, ne mogu baš za sve županije položiti vođenje! Znači, dobar dio otpada na to tzv.praćenje, odn.pishanje krvi.

Još nisam imala našeg vodiča lokalca po beču,grazu.. sve sama peljam, i tak...

Dodan: 21. 12. 2010 @07:33:29
Agencija
Gost

Tražimo jednog pratitelja ili pratiteljicu na  vrlo dobrom njemačkom jeziku za ture po Hrvatskoj. Važna je ljubaznost, snalažljivost i želja za učenjem budući da ture nisu sve po istom šablonu, već ima i vrlo posebnih, neobičnih razgleda i posjeta. Plaćamo dobro, ali očekujemo puno.

Ne bih objavljivala sluzbeni e-mail na forumu, pa molim sve zainteresirane da se jave na sweet.sour89@yahoo.com

Dodan: 22. 12. 2010 @23:22:57
djevojka26
Registriran uporabnik

bok

ja sam nova ovdje

kanim upisati tečaj za tur.vodiča u Zag. školi za menadžment..počinje krajem veljače. Čitam na forumu vaša iskustva i ja isto imam želju biti vodič i pratitelj, pa eto..mogu reći da mi je mrvicu lakše kad čitam kako je ljudima koji su u tom poslu..Ima poz. iskustavva i negativnih, ali nije katastrofa što mi je laknulo.

Moram se nadat najboljem i da će sve bit ok i nadat se nekom poslu i trudit da dođem do njega, jer inače ništ...

Jel možda netko zainteresiran za polaganja za vodiča ili ste svi za pratitelje?

Eto, kad završi tečaj reći ću vam moja iskustva i da li se isplatilo..

Dodan: 11. 01. 2011 @00:35:18
Stanley
Registriran uporabnik

hej...pozzz..evo i ja sam nova na forumu, 2003. sam prošla tečaj za pratitelja u Ferial agenciji, pozitivno iskustvo i nekoliko odrađenih izleta sa klincima po Hrvatskoj, sve u svemu pozitivno iskustvo. Sada razmišljam o ispitu za tur. vodića na ZSM u Zagrebu pa mi je sad lakše kada vidim da ima još netko zainteresiran...

Dodan: 14. 01. 2011 @22:43:11
nada
Gost

Ja se samo pitam, kako je moguće da pojedine turističke agencije angažiraju kvazi vodiče bez ikakve licence koji vode grupe turista po Trogiru, Šibeniku, Zadru i inspekcija uopće ne reagira? Riječ je o turističkoj agenciji s područja Zadra, koja svaki tjedan ima grupe gostiju u Šibeniku na kruzeru?

Pitam se što radi tamošnja turistička inspekcija? Zašto zatvaraju oči? Jesu li slijepi? Ili samo potkupljivi od dotične vlasnice? Zar ne vide kad osoba vodi grupu bez licence? Ili namjerno okreću glavu?

Dodan: 17. 01. 2011 @18:37:41
Zirek
Registriran uporabnik

ZSM je moj faks i ja ću ići na tečaj sad u veljači  

Inače ima li netko od pratitelja ovdja da se jadam malo (

Dodan: 26. 01. 2011 @10:54:42
io
Gost

ja ramisljam dal upisati za pratitelja ili vodica. buduci da sam stalno zaposlena, ovaj dio bio bio u slobodne vrijeme.

Inace PUO Morana , u Petrinjskoj, organizira ovaj mjesec tečaj za pratitelje. A vidim da Vern organizira za vodice, pa ne znam sto izabrati. Cak i da izaberem skuplju opciju, ne znam kolko se to u konačnici isplati.

Dodan: 27. 01. 2011 @19:57:09
Zirek
Registriran uporabnik

Po meni, ako si zaposlena stalno , pratitelj ti nije dobra opcija jer ćeš se naživcirati, biti ćeš umorna...itd.... Bolje vodič

Dodan: 28. 01. 2011 @15:58:05
pratiteljica
Gost

bok, zirek!

koliko vidim,tražiš pratitelja/icu za kukanje,pa- evo me!

završila sam za pratiteljicu u adriatici, i nemam se kaj žalit, posla ima..., ali kako to već ide - sto ljudi sto ćudi, a isto tako i što se agencija tiče.

Sad si razmišljam upisati za vodiča, ali pobogu 6000kuna!! jesu oni normalni?! Mislim da se tu već uvuklo X faktora koji samo žele oženiti za novce. Ne znam, stvarno mi je malo previše, i to samo za zg i zg županiju. Dobro,pružaju mogućnost polaganja i za sve ostale sjevernohrvatske županije te je onda po dodatnoj županiji samo oko 1500k, ako sam dobro shvatila.

Nije mi baš jasno zašto mi koji smo već položili tzv.opći (u ispitu za pratitelje) dio moramo opet na taj opći dio, a on i jest najskuplji -oko 4000k? Tim više što nam je tada rečeno da će nam taj opći dio vrijediti ako ćemo htjeti na tečaj za vodiče???

Što tebe zanima, i na što se žališ? Vidim da voliš Prag, i ja, i ja!! ne znam kakva je mogućnost polaganja za praškog lokalca odavde??

Dodan: 30. 01. 2011 @17:48:36
Zirek
Registriran uporabnik

Ola pratiteljica, 

i ja volim posao pratitelja, ali ljudi su postali stvarmo užasni. Kultura putovanja nam je na vrlo niskom nivou. 

Ja to volim Češku i Njemački, Austrija mi je isfurana :P, a bacila bi se sad malo na Italiju. Posla relativno ima, da. I ja ću sad na taj tečaj, s time da ja imam već za engleski, njemački i talijanski potvrde pa to ne moram dodatno plaćati. Ja sam čak i studentica ZSM-a + radim kao pratitelj, a ipak moram i taj opći dio i proć i platit. Sve je to jedno veliko sr.... samo da nam se novac uzme. A tak je to...+ nitko ti ne garantira da ćeš i zaradit neku veliku lovu od toga, al treba biti uporan.

Ma htjela sam se žaliti imala sam jako ružno iskustvo jedno, ali me prošlo sada

Dodan: 30. 01. 2011 @19:24:28
pratiteljica
Gost

reci, što je bilo??

Ma, i ja imam na skoro svakom potovanju neka sr...

Ali, ako je bilo baš nešto opako-slobodno se izjadaj, i zanima me.

Dodan: 30. 01. 2011 @20:57:47
Zirek
Registriran uporabnik

Ma baš je užas...mogu ti se na mail jadat...eto toliko se zakompliciralo, da me na kraju strah o tome pisati ovdje ili bilo gdje na netu....jer kako je krenulo...

ali u zadnje vrijeme da...skoro mi se uvijek sranja događaju 

a kivim dosta nonšalantnost, neorganiziranost i manjak komunikacije sa strane agencije. 

Dodan: 31. 01. 2011 @13:27:28
prtat...
Gost

nisam regana ovdje, ostavit ću mail babacengickinja@net.hr

pa te molim da se javiš

Dodan: 01. 02. 2011 @22:30:22
nagual
Registriran uporabnik

ne vidim datum posta, pa ako ti nije kasno, imam Beč...piši na afrikanka.sanja@gmail.com

Dodan: 05. 02. 2011 @12:47:06
Nataša
Gost
Glasova: 1

Slučajno sam naletjela na ovaj forum i čitajući poruke vidim da smo turistički vodiči i pratitelji stvarno dotaknuli dno od dna. Ne znam što je sa vama mladima (čast pojedincima), ali vi bi odmah sve i za veliku lovu, ali to nažalost ne ide tako.

Ovim poslom se bavim od 1987. g. kada sam počela raditi kao pratitelj transfera stranih gostiju od zračnih luka do hotela i obrnuto. Tu sam u dvije sezone ispekla zanat. Nakon toga sam počela voditi jednodnevne školske izlete po Hrvatskoj, pa onda u inozemstvo, uslijedili su višednevni, krstarenja po Hrvatskoj i Europi. Mogu reći da imam duuuuuuuugo iskustvo iza sebe. Nisam najbolji vodič, ali nisam ni loš. O sebi mislim da sam normalni vodič, koji se stalno nadopunjava. Kad se prije puta pripremam (a to radim uvijek, iako sam bila negdje xy puta i imam dobre materijale) shvatim da mogu još nešto novo naučiti. Moja praćenja i vođenja su se od te davne 1987. do danas puno promijenila. Zašto? Zbog iskustva i školovanja. Započela sam kao srednjoškolka Ugostiteljsko turističke škole, poslije sam završila na FF Povijest umjetnosti, usput sam položila licence najprije za pratitelja i kasnije za vodiča dviju Županija.

Zašto sam se uopće javila i pišem ovaj komentar? Zasmetao me odnos večine do tečajeva za pratitelje. Znam da su za to krive neprofesionalne  agencije koje dijele potvrde bez veze, ali i polaznici moraju znnti da bez znanja nema kvalitete. Već dugi niz godina za jednu agenciju radim kao predavač na Tečajevima za turističke pratitelje. Osim kulturno -povijesne baštine (6 sati) predajem i Operativno-tehničke poslove u trajanju od 9 sati, te imam 2 radna izleta. Niti jednog svojeg polaznika nisam pustila "na lijepe oči" (neki su i ponavljali) i svi su morali biti na predavanjima, pisati seminare i odraditi dio na terenu. Učim ih od toga kako se drži mikrofon, do toga kako se oblači ili ne žvače žvakaća dok govoriš. dajem im koliko je moguće u tom kratkom roku svoje znanje, da znaju što ih čeka kad izađu u arenu. Svi imaju moj mail i kad počnu raditi mogu mi se javiti sa pitanjem i ako mogu, ja ću im pomoći. Volim kad se sretnemo negdje i popijemo kavu kao kolege.

Ja nažalost nisam imala takvog učitelja. Kad sam bila student bile su ratne i poratne godine i stariji kolege pratitelji-vodiči su se grebali za poslove i nisu htjeli učiti i odgajati konkurenciju. Velike agencije koje su prije i prvih godina poslije rata učile svoje buduće pratitelje-vodiče su propale i dobili smo razne agencije koje se bave edukacijom budućih turističkih pratitlelja, a o turizmu nažalost većina nije imala pojima (par godina rada u turizmu nisu znanje koje bi se prenijelo). I to je loše za hrvatski turizam.

Zato Vas molim, sve one koji želite raditi taj posao da razmislite. 1. uvjet da radiš kao pratitelj ili vodič je da taj posao shvatiš kao odgovoran posao, a ne samo kao brz način zarade i besplatnog putovanja; 2. moraš voljeti putovati; 3. uvijek biti nasmijan i na usluzi, a ne kao što u zadnje vrijeme vidim, kako se neki pratitelji- vodiči odnose superiorno nad gostima (ma oni su ti itak zadovoljni, to ti je njima dosta...) kao da su naši gosti debili. Istina nivo kulture naših dragih putnika (govorim o hrvatskim gostima) se drastično snizio. Problem je da bi 90% Hrvata putovalo za malo novaca, a traži uslugu 5 zvijezdica (najmanje, više teže de lux kategoriji). Ali to je jedna druga debata. I na kraju, molim vas pratitelji-početnici, budite realni i skromni. Prije nekoliko godina mi se dogodilo da je jedan moj polaznik završio tečaj u travnju, a u svibnju je već želio voditi višednevni izlet u inozemstvo i tražio dnevnicu nas profesionalaca! Još gori slučaj je kad netko traži posao, a nikada nije bio na toj destinaciji.

Posao pratitelja i vodiča je prekrasan i nakon toliko godina obožavam sjesti u autobus i pričati, dijeliti svoje znanje. Strancima dočarati ljepotu Lijepe naše, a našim gostima otvarati nove obzore. Zato, ako stvarno želite to raditi, dobrodošli u naš svijet!

Dodan: 05. 02. 2011 @15:47:13
željkica
Gost

sve je istina što si napisala, poštovana kolegice!

samo bih dodala da je poplava kvazivodiča koji u to ulaze ne bi li se brzo "obogatili", uzrokovana potcjenjivačkim odnosom agencija prema pratiteljima. Gotovo im uopće nije važno okupiti tim ljudi, znači probranih i dobrih vodiča, koje su provjerili tijekom putovanja - i zadržati ih. Svi rade od danas do sutra. Nerijetko se zna dogoditi da unajme pratitelja (pri tom im uopće nije važno je li čovjek bio na određenoj destinaciji, zna li nešto ili ne i kako će odraditi izlet) i po povratku ga zakinu za dnevnicu. Naravno, za sljedeće putovanje već imaju drugog vodiča. Znači, bitno im je samo sada i ovdje, neka taj izlet prođe kako-tako, a za poslije nas baš briga. To je najveća greška i tu dolazi do izražaja puno neiskusnih i loših vodiča, i samim time i nezadovoljih putnika.

Agencije koje drže do svojih vodiča i pratitelja, i imaju korektan i prijateljski odnos s njima, imaju i kvalitetne vodiče i zadovoljnije putnike koji će im se vratiti.

Nažalost, pojavilo se puno agencijica koje se također preko noći misle obogatitit,ali, naravno da propadnu jako brzo. Ali, najtužnije je to što pokradu sve s kojma dođu u dodir.

osobni primjer agencija Auris...

Dodan: 05. 02. 2011 @20:06:52
Ghanima
Gost

Poštovana kolegice!!

Htjela bih ti se zahvaliti na ovom postu jer je zapravo prvi pametni koji sam pročitala otkad je otvorena tema. Hvala ti što si podijelila svoje mišljenje s kojim se slažem u potpunosti, a ja sam pratitelj - početnik. Jedino na što bih se osvrnula je na potrebu poznavanja destinacije. Od nečega moraš početi i ne možeš poznavati svaku destinaciju, a za sve postoji prvi put i mnogima je posao turističkog pratitelja način da upoznaju destinacije. Ok, možda prvi put napraviš neku glupost, ali na kraju naučiš. I da, definitivno ne možeš odmah dizati sebe u nebesa bez ikakvog iskustva iako se ne smiješ dati ni podcjenjivati...posebno ako si učio za posao. Ja sam dosad radila samo školske izlete, ali mogu se pohvaliti da s agencijom za koju sam radila nisam imala apsolutno nikakvih problema ni u vezi plaćanja, ni u odnosu ni problema na putovanjima, a svi znamo da tinejđeri mogu biti jako problematični.

Dodan: 06. 02. 2011 @12:57:10
željkica
Gost

pozdrav,koligici!

naravno da svi moramo od nekud početi. Ja neću ni spominjati koliko i kako sam se pripremala kad sam počinjala! Isto na takvim školskim izletima... A,naravno da nisam gotovo nigdje bila što je samo po sebi tražilo da ili ne prihvatim izlet ili idem "na ćoravo". Ako ne prihvatiš izlet-nikad nećš ispeći zanat i neće te više zvati, ako prihvatiš-na tebi je ogromna odgovornost. Ja sam sama znala procijeniti gdje mogu "na ćoravo", a gdje ne. Za te sam se destinacije potrudila otići u nekom drugom aranžmanu,sama ili s nekim izletom,tzv.studijski.

Znači, nisam samo išla gdje god bi me slali,u stilu-sjednem,vozim se i baš me briga. Ovo što sam prihvatila , a nisam bila,danima i noćima sam se pripremala i tresla se od straha kad smo krenuli,hoće li sve dobro proći. Jer, znam koja je moja uloga,koja je uloga vozača, a koja agencije. Dakle, tu ima puno različitih faktora od kojih svaki mora funkcionirati. Zato si ne dopuštam neku grešku, a ljuta sam kad netko drugi ne obavi svoj posao,ili,još gore,pošalje me u vatru, a ništa mi ne kaže!Ima agencija kod kojih vječno neki problemi,uvijek nešto ne dogovore,ovo,ono... te očekuju od vodiča da on to sve na putu spašava,a uopće ga ni ne upozore da bi moglo biti ev.nekih problema. Takvima sam se s vremenom zahvalila. Jer krnjiš svoju osobnu reputaciju. Imala sam izlet na kojem su mi putnici rekli otprilike "ti si super vodič,i sve ok što se tebe tiče,ali ovo ti ne treba..." Shvatila sam da su u pravu.

Ma, dobro...nećemo sad kukati stalno.Lošiji ionako prestanu raditi ili ne napreduju, a bolji ipak nekako plivaju u svemu tome...

Dodan: 07. 02. 2011 @12:59:32
Nataša
Gost

Dragi kolege/ice,

Kasnih '80-tih na početku svojih praćenja sam (kao što sam rekla u prijašnjem postu) radila na transferima iz zračnih luka do hotela i obrnuto. Tu čovjek ispeče zanat. Naučiš se raditi sa ljudima, čekati (na kašnjenja aviona), rješavati reklamacije izgubljene prtljage, naučiš se raditi sa vozačima, slušati razjarene putnike ukoliko ti krepa klima... Zaradjeni novac od transfera sam koristila isključivo za svoja putovanja (većinom vlakom i busom individualno). Za vrijeme studija (početak rata) koliko se dalo zbog sveopće situacije i studija sam vodila jednodnevne školske izlete, izložbe u Veneciji, shoppinge... i onda kasnije taj novac koristila opet za putovanja. 

Nakon toliko godina iskustva i rada danas mogu uzeti putovanje od 7 dana tijekom kojega mi je samo 1 grad nepoznanica. Više od toga ne, jer to bi bilo od mene neprofesionalno. Istina, dogodilo mi se već da sam išla potpuno na blef na dva daleka putovanja. U oba slučaja je grupa inzistirala da ih ja vodim. Radilo se o grupama koje sam ja već nekoliko godina/puta vodila uzastopce. Obično se kod takvih grupa na kraju putovanja dogovara, gdje idemo slijedeće godine. Tako sam obje grupe godinu dana ranije unaprijed obavjestila da ja tamo nikad nisam bila. Ali htjeli su da ja idem. Iskreno, pripremala sam se jako dugo i ispalo je dobro.

Do agencije i do ljudi treba imati pošten odnos. Prije dvije godine sam išla u Toscanu i na programu je bila Elba. Agenciji sam već kod upita pola godine ranije rekla da na Elbi nisam bila, ostalo jesam. Iz agencije su mi rekli da nema problema, neka se dobro pripremim (tekstove i preko interneta), a da ću se tehnički dio šlepati s obzirom da idu još 2 iskusna vodiča, koja su na Elbi bila masu puta. Već dan ranije na večeri kad smo se vodiči našli i kad sam ispitivala, gdje je parking, gdje je Napoleonova kuća... sam shvatila da oba vodiča muljaju. Na trajektu mi je bilo potpuno jasno da nogom nisu tamo kročili. Eto to ne volim, kad se oslonim na nekoga i dovede me i takvu situaciju.

U vrijeme današnje tehnologije, pripremiti se na putovanje nije teško. Imamo routere, GPS navigaciju, internet (u usporedbi sa mojim počecima, kada sam brdo novaca trošila na vodiče, karte...), ali neki tehnički podaci, parking, gdje, kada, koliko ti treba od do, gdje mi je WC... to je samo iskustvo, odnosno informacija dobroga prijatelja.

Nekada sam dozvoljavala da sa mnom na putovanja idu pratitelji početnici. Nije mi smetalo da idu sa mnom jer volim učiti mladje. A onda mi se dogodilo dva puta uzastopce da su klinci donijeli recorder i snimali dok sam ja govorila. Bez pitanja! Ja ću ti reći gdje ćeš naći materijale, pomoću ti, ispričati ću ti priču, legendu, ali da me samo skidaš i to bez pitanja... Sorry...

Eto, ukoliko moja kolegica Renata iz ZG čita ovu poruku: "Nisam zaboravila na Siciliju, jednostavno, nisam je još sredila, jer ovo ljeto idemo dole privatno, pa radim mega verziju"

Dodan: 07. 02. 2011 @14:40:03
..marinchy..
Gost

pozdrav  ljudi!!

Ovakoo..upisala sam tecaj za turistickog pratitelja..pa ak mi bi ko mogao po svome iskustvu reci dali je to dobar posao,kakva je zarada....

Dodan: 07. 02. 2011 @15:55:53
željkica
Gost

...pročitaj gornje postove!

Dodan: 07. 02. 2011 @16:15:46
lutalica
Gost

bok

evo vidim da je nedavno forum oživio. htjela bi samo komentirati na post od nataše, baš mi je drago da sam pročitala mišljenje nekoga koji se tim poslom bavi tako dugo, a i dalje ga radi s ljubavlju. eto, ja sam radila na jesen kao pratitelj , odradila sam par tura/grupa za azurnu obalu, i ostala sam oduševljena poslom!da, nije jednostavno, stalno moraš biti nasmijan i pun energije i svašta nepredviđenog se može dogoditi, ali mi se jako svidjelo i htjela bih opet raditi kao pratitelj.ali, tu je sada problem, mada sam jako puno putovala samostalno,kao pratitelj sam samo odradila azurnu obalu, dakle kojoj god sam agenciji pisala, pitala, bila,(ako su mi uopće odgovorili), ne žele me uzeti ako tu turu nisam odradila, naravno,treba iskustvo, ali kako do toga doći ako mi ne žele dati priliku?

Dodan: 08. 02. 2011 @16:24:16
Zirek
Gost

Dragi kolege, 

da se dotaknem onoga "ne znam što je vama mladima - vi bi odmah sve za veliku lovu". Posao radim od 2006.godine. I moje pripreme - za samo jedan grad! - su velike i stanu isključivo u registratore, znači za turu Prag - Telč - Berlin - dresden, imam za naučiti praktički 4 registratora, i ne očekujem da ću dobiti veliku lovu na lijepe oči. 

Osim toga kada sam počela raditi - ne budem spomenula ime agencije - za inozemne ture plaćali su me - 50 eura po danu!!! - jer nisam znala drugačije, a za izlete kako jednodnevne pa tako i višednevne po Hrvatskoj, plaćali su me 160 kn. Sramota!!!!

Samo kažem da Vas tečaj ne nauči SVEMU, neke stvari jednostavno naučite putem i na greškama. A ljudi su sve više i više zahtjevni. Agencije pogotovo. Ono što mrzim je, što večina agencija traži od nas da prekršimo milijun i jedan zakon (npr. vođenje po Berlinu, Beču...umjesto da se uzme zakonom propisan lokalac), a onda kao da te ne poznaju i sve svale na tebe. 

Ispričavam se na gramatičkim greškama, pišem s mobitela pa ne vidim dobro što sam sve natipkala ))

Dodan: 12. 02. 2011 @12:26:13
Nataša
Gost

Početi ću u stvari kao Broj 1 iz Alan Forda: nekada davno, prije rata sam imala sreću raditi ovaj posao, pa mi je nekako jasno kako smo došli do faze bezobraznih gostiju, agencija i loših honorara.

Prije se puno putovalo jer su ljudi imali novaca. Poslije rata su unatoč slabom standardu ljudi ipak nastavili putovati, ali... programi su se stisnuli npr. sa nekadašnjeg 7-dnevnog Rima dobili smo Rim u 3 dana, bezbroj noćnih vožnji... Problem je u tome da hrvatski gost očekuje vidjeti sve ono što smo nekad razgledavali 7 dana, očekuje slobodno vrijeme za shopping, te puno vremena za kavice, ručkove i sl. u razdoblju od 3 dana (uključene 2 noćne vožnje). A to ne ide. To je kao prvo - skraćivanje dana, program ostaje isti.

Drugo što se promijenilo je da zato što ljudi više puno ne putuju, nemaju osjećaj koliko što košta. I sami ste primjetili da vam se nad lošim hotelom u jeftinom aranžmanu nikada neće žaliti ljudi koji puno putuju, jer oni znaju cijene, već oni koji putuju jednom na 100 godina, a tada bi platili crkavicu i zahtjevali uslugu 5 zvjezdica, crveni tepih do predsjedničkog apartmana i sl.  Ti isti gosti zahtjevaju od pratitelja da priča pred crkvama pola sata, a nisu uplatili aranžman koji uključuje lokalnog vodiča. Znači sada je zbog cijene niža kvaliteta usluga, ali prohtjevi su jednaki prijeratnima. Imala bi na tu temu još puno toga reći, ali ne želim vas daviti. Dosta sam vodila njemačke goste i kod njih toga nema. Oni znaju što dobijaju za svoj novac. Jeftino ljetovanje jeftini hoteli, znaju gdje imaju plaćenog lokalca itd.

A sad malo o agencijama, tj. puno malih agencija, koje otvara svaki diletant sa malo više novaca i veza (čast iznimkama) . Većina njih koji agencije otvaraju (ili u njima rade) su ljudi koji ne putuju. Uvijek govorim, voljela bih raditi za agenciju, gdje rade bivši vodiči. Tada svih tih frka ne bi bilo, jer ti ljudi bi znali kako je na terenu. Uslijed loše kvalitete kadra, imamo loše programe.

Agencije nažalost ne konkuriraju u kvaliteti programa. Naime naši gosti, koji su apsolutno bez turističke kulture ne gledaju na kvalitetu programa, već isključivo na cijenu. Probajte dati na tržište program koji uključuje solidan hotel, lokalne vodiče, super pratitelja i dobar bus. Poznajem jednu agenciju koja je uvijek radila na tom principu i što se dogodilo? Otišli u stečaj! Jednostavno nisu mogli konkurirati luzerima koji organizira po principu "sve za 10 kn". Te agencije, osim što rade loše programe, daju loše hotele, loše autobuse, na put šalju pratitelje koji u gradovima rade ilegalne razglede, a ako do nečega dođe prave se francuzi. Ali tko je tu kriv? Da li su krivi samo gosti, koji plaćaju jeftine aranžmane, bezobrazne agencije ili je kriv i pratitelj koji prihvaća posao iako zna da je ilegalan? Svi smo krivi. I agencije i gosti i pratitelji i država. Začarani krug.

Problem je također i to što se posao turističkog pratitelja ili vodiča ne smatra profesionalnim zvanjem, već nešto onako usput. Npr. svi mi doma kuhamo, sa godinama postajemo bolji kuhari, ali da li bi mogli sa tim znanjem uz potvrdu bistroa "Kod Mate" ili kuharskim tečajem kod Ane raditi u dobrom restoranu kao profesionalni kuhar? Ne, jer morate završiti školu. Nekad u moje vrijeme smo kao pratitelji mogli raditi samo maturanti Hoteljersko-turističke škole i tzv. Inokorespondenti + prošli smo agencijsku edukaciju prije početka. A danas svatko može biti turistički pratitelj ili vodič obavite tečaj ili dobijete potvrdu da ste tečaj obavili (kao što čitam da se masovno radi) i vi ste na terenu. I odmah bi "veliku" lovu! Smatram da pratitelj mora uvijek učiti. Na početku to znanje ne može biti tako široko, ali sa vremenom, ako se svaki put priprema to znanje postaje ogromno. Ako je netko od vas radio za veće strane agencije, zna da njihovi pratitelji dobiju materijale koje moraju naučiti i na taj način imaju konstantnu kvalitetu. Koja naša agencija to radi?

Nažalost kod nas ne postoji neko cehovsko -  državno tijelo koje bi imalo apsolutnu kontrolu nad time. U smislu kao početnik započinješ sa dnevnicom od netto 50 eura, moraš odraditi 5 istih tura da imaš dnevnicu 60, pa još 5 da imaš 70... dok ne postaneš majstor. Kad bi takvo tijelo postojalo, sve agencije bi morale isplaćivati honorare legalno, a ne na ruke kao što radi njih 90%. Kad bi agencije isplaćivale legalno honorare, onda bi programi bili skuplji i pola njih bi propalo, jer bi se broj gostiju drastično smanjio. 

Ali onda kako rangirati početnika? Kako znati da li on tu turu zna? Ponovno nove teme. E baš sam zaglibila...

Znači vraćamo se na početak. Kad bi naši ljudi shvatili da "bez para nema muzike" bi stvari krenule na bolje. Bojim se da će sa novom recesijom stvari ići još lošije.

Dodan: 15. 02. 2011 @10:41:38
Zirek
Registriran uporabnik

Upravo to što ste zadnje napisali je problem. Osim što i radim kao pratitelj, studiram turizam i na zadnjoj sam godini. Koliko vidim ljudi bi sve, al da ne moraju platiti. 

Pa kako očekuju hotel od 4 zvjezdice, polupansion i cijeli tjedan putovanja i izleta za oko 1000 kn???!!! A sve probleme ne ruše na agenciju nego na pratitelja. Ja ne kažem da se ne dogodi koja greška sa moje strane - tko radi taj i griješi, ali ja samo, isključivo i uvijek radim po naputku agencije. 

Dodan: 18. 02. 2011 @12:33:16
nagual
Registriran uporabnik

Moje iskustvo sa gostima je potpuno drugačije. Radim i kao pratitelj i kao predstavnik,dakle"kroz ruke" mi je prošlo na tisuće gostiju.Postotak nerealnih očekivanja je toliko mali da je zanemariv.Recimo, na 500 gosti, jedan ih ima.Ponekad se dogodi da gosti komentiraju nešto tipa tu i tu smo imali bolji hotel, ali nakon objašnjenja koje se svodi na priču omjera cijene i kvalitete, uvijek na kraju realno procijene situaciju, i još im bude malko neugodno.Ja neizostavno eventualno nepostojanje lokalca gostima naglasim na početku putovanja,objasnim im zašto ga nema, i nikada nisam sa time imala problema.

Što se tiče natrpanih programa (a neki gosti takve vole), mislim da naši kolege često rade grešku koja im stvara problem,pa ovo pišem nadajući se da će nekome pomoći.

Primjer: u Bologni imam predviđena 3 h.Od 50 ljudi u autobusu,neki žele veliki vođeni razgled, neki bi samo malo razgledali,neki bi grad otkrivali sami,neki na ručak,neki na kavu, neki u shopping,neki u muzej......Ne trebaju mi to reći,uvijek treba biti svjestan da je 50 ljudi 50 ćudi.

U toj situaciji većina pratitelja gostima da samo jednu opciju tipa razgled 2 h i sat vremena slobodno, čime bar 80% grupe neće ispuniti svoju želju,dakle biti će nezadovoljni i imati će milion pitanja tipa zašto smo morali ovo ili ono.

A tako je jednostavno većini omogućiti da ispuni svoje potrebe: isprintaš svakom gostu turističku kartu grada (što će te za cijeli bus koštati možda 3 kn),u busu sa njima detaljno prođeš kartu,objasniš gdje se što nalazi,preporučiš ono što smatraš vrijednim ili zanimljivim, kažeš im da oni koji s tobom krenu u razgled mogu u bilo kojem trenutku krenuti svojim putem (samo neka ti se jave da ih ne traži&scaron. I svi zadovoljni.

Nije poanta da vodiči/pratitelji ispadnu pametni i hrane svoj ego,i da svi moraju slušati ono što su oni naučili, nego da gostima bude lijepo.

Jedino je važno da gostima naglasiš kada i od kuda se kreće.Od početka postavim stvari na način da imaju koliko god je moguće slobode unutar zadanih gabarita tj. mjesta i vremena polaska i odlaska busa,što se apsolutno mora poštovati. Na taj način rješavam i problem kašnjenja,: npr. na svim turama prošle godine,imala sam jedno jedino kašnjenje od 6 min (žena je bila trudna).Kada gosti vide da si daješ truda,kad im daš slobodu i objasniš da nemaju pravo zakidati ostalih 50 ljudi za vrijeme svojim kašnjenjem, problema nema.

I moram još reći da zaista ne volim,baš me smeta, što je bazičan stav većine kolega (premda inače krasnih ljudi),:"glupi gosti" i "šta bi oni htjeli za toliko para".Mislim da gosti takav stav osjećaju,i da to otežava  bavljenje tim poslom samom pratitelju/vodiču/predstavniku.Naravno da bi oni htjeli maksimum za svoj novac, kao što i mi hoćemo kada kupujemo haljinu, ručak,bojler....

Osim toga,gost koji ne putuje često, ne vrijedi zbog toga manje.Samo je potrebno malo više truda da mu se objasne pravila,naši su ljudi vrlo realni.

Eto, ovo je bilo moje mišljenje :-))

Dodan: 20. 02. 2011 @19:11:15
željkica
Gost

...moja iskustva nisu baš tako idiliča.

Kao prvo, agencija kada mi ne da lokalca, traži od mene da vodim određeni grad i da putnicima ne kažem istinu što se tiče vođenja. Znači, putnici moraju misliti da sam ja marica za sve. Ni jedna mi još agencija nije rekla - objasni im da nisi lokalni vodič, i da ga ni nemaju i zašto ga nemaju,baš naprotiv, ja moram glumiti lokalca.

Uostalom, da oni iskreno nastupaju prema putnicima-sami bi im to objasnili pri prodaji aranžmana, a nebi mene dovodili u neugodnu situaciju. Štoviše, u programu puta piše "razgled grada s vodičem", a taj sam vodič - ja. Ljudi, dakle, očekuju razgled grada s vodičem. I, da im ja onda u busu kažem da ja zapravo nisam vodič i da to ne smijem raditi - žalili bi se agenciji da su prevareni.

Samo nepostojanje lokalnog vodiče nije ništa strašno, i stvarno im mi možemo reći skoro sve što i lokalac, ali je jednostavno glup taj pristup po kojem se to treba skrivati od putnika.

U beču sam imala neugodnost jar su putnici od mene tražili da ih vodim kroz Schonbrun! Jednostavno nisu prihvaćali objašnjenje da ja to ne smijem, već su si protumačili da ne želim. Onda smo išli do ulaza i morala sam tamo pitati blagajnicu mogu li ja voditi kroz dvorac - samo da im dokažem da ne lažem. I,opet nisu bili zadovoljni jer su sami išli unutra.

Ja ne potcjenjujem putnike. i cijena aranžmana mi nije nikakav argument da se putovanje može fušariti. Uvijek apsolutno dajem sve od sebe i maksimalno sam im na usluzi, ali neki su jednostavno takvi kakvi jesu i nikad neće biti zadovoljni i uvijek će tražiti nešto da prigovaraju.

Zapravo, kad pogledate-svi aranžmani kod svih agencija su cijenom otprilike slični. Nema Rima 5  dana za 10000kuna. Znači,mislim da cijena aranžmana ne može biti izgovor za fušarenje, jer zapravo nešto puno skupljih ni nema.

Samo da je malo više iskrenosti,mislim da bi svima bilo ugodnije raditi.

Dodan: 24. 02. 2011 @20:02:24
splićo
Gost

Mene kao 10 godišnjeg pratitelja (inače lokalca u 6 županija) i s poprilično odrađenih tura po inozemstvu (uglavnom Pariz, Rim, Španjolska, Portugal, Grčka) ne smetaju toliko novopečene pridošlice od kojih neki imaju samo kvalifikaciju znanja trenutno deficitarnog jezika, kao što je bio slučaj s francuskim pred 6-7 godina ili španjolskim pred 4 i portugalskim nedavno već ODNOS  POJEDINIH  AGENCIJA  prema nama pratiteljima. 

Događalo mi se ( a i još se događa) da mi se itinerer razlikuje od onih s kojima mi dođu gosti iz inozemstva, da su u njihovim putnim papirima uključene usluge za koje je meni rečeno da trebam pokupit novac na licu mjesta, da mi odbiju vouchere za ulaznice jer agencija mjesecima ako ne i godinama izbjegava plaćanje, da mi uvaljuje tzv."orijentacijske razglede" bez lokalnih vodiča; da goste ne upute u razliku između pratitelja i lokalnog vodiča, pa dobijem primjedbu kad se vrate u svoje respektabilne zemlje da sam odbio odraditi dio puta, usred sezone obećaju razgled Plitvica s uključenom vožnjom brodom i vlakićem nakon razgleda Zagreba i još trebam stić "prošetat" Zadrom "orijentacijski" prije večere u Primoštenu u hotelu s "flexibilnom" satnicom za večeru (najkasnije do 21 sat) ... itd... Kilometre među dionicama puta računaju zračnom linijom i očekuju da Bus jadranskom magistralom vozi 80km na sat, da u Senju hvatam trajekt za Rab (linija ukinuta pred 30 godina) i tako dalje i tako bliže...

A najgore od svega je što gosti uvijek, ali baš uvijek misle da ih se hoće prevarit i to ne agencija nego ja; jer slijepo vjeruju nemogućim itinerarima tiskanim u svojim zemljama, Michelinovim i drugim svjetskim vodičima s hrpom pogrešnih informacija. 

Smještaj u blizini Dubrovnika u brošurama agencija u praksi često znači Neum, Budva ili Mostar; pa cijelodnevni izlet u Dubrovnik u praksi znači 3 sata. Vječno se negdje kasni; a flexibilnost lokalnih vodiča u Dubrovniku je velika NULA jer imaju po 3-4 dogovorena razgleda i ne mogu vas čekat, restorani za ručak isto tako jer im se grupe smjenjuju kao na traci, hotelski restorani večere završavaju u 21 (rijetko gdje poslije) i onda je moja krivica krivo iskalkulirano vrijeme...

Iz iskustva sam naučio da se agencije odnose prema tim gostima jako nemarno jer uvijek će doći neki novi, dosta toga svale na pratitelja jer smo mi lako zamjenjivi i na eventualne primjedbe stranih partnera reagiraju promjenama pratitelja.

Plaćanje vašeg rada je još jedna priča za sebe, malo tko će platit na vrijeme a neki tek nakon godinu dana (ATLAS neke nije platio godinama); ali su zato svi gosti platili unaprijed a u njihovu cijenu je uračunata stavka za pratitelja-vodiča.

Mogao bih se jadati unedogled; ali ima i jako puno lijepih stvari u ovome poslu; naučite s vremenom loše stvari i neugodne situacije pretvoriti u (ne)slane šale, animirati goste da zaborave na ružne stvari, ostavite im mail i dobijete jako puno fotki i rapsodičnih zahvala i pohvala. Plaća je dobra (pod uvjetom da je na vrijeme), uspiju se ponekad naplatiti i troškovi tipa puta do destinacije i upotrebe mobitela, dobije se napojnica, koja provizija, poklon, lijepa riječ i zahvala. I onda se pronađe i motivacija za daljni rad jer rad s ljudima ipak oplemenjuje.

NE DOPUSTITE DA VAS SAVLADAJU STRESNE SITUACIJE, radije promijenite zanimanje.

VELIKI  POZDRAV  SVIM   KOLEGAMA !!!

Dodan: 25. 02. 2011 @22:23:28
Gustaf 3
Gost

Lijepo si to napisao i slažem se s tobom u svakom slučaju. Na žalost, vlasnici agencija su vrlo često ljudi kojima je jedini cilj PROFIT. Moji roditelji se poznaju s vlasnicima putničke agencije u Zadru i odnos prema vodičima je nula. Za njih, to je samo jeftina radna snaga koju treba iskoristiti i više se brinu za svoje milijunske kredite. Čak šalju vodiče bez licence na gradska vođenja. Tko tu preuzima odgovornost?

Kasnije se još i sprdaju s njima i s njihovom djecom na poslovnim ručkovima. Zato, vlasnike agencija treba uzeti s rezervom i držati na distanci.

Dodan: 26. 02. 2011 @11:57:12
željkica
Gost

to i ja kažem... Uvijek kad imam nekih problema na putu, to je u 99,9% slučajeva zbog agencije. Neću sad opet raspredati nadugo i naširoko, ali jednostavno su to ljudi koji bi se opernatili preko noći i samo na taj način i posluju. Po tim agencijama treba toliko inspekcija poslati, regulirati rad vodiča i pratitelja, plaćanje... Ma, sve. Vodiči i pratitelji su najčešće ljudi koji imaju fakultete iz tih struka, profesori, ljudi koji se trude i kojima je stalo nešto pokazati, i koji znaju; a agencije se odnose prema njima kao da su zadnji klošari. Nikom još nije palo na pamet okupiti oko sebe tim ljudi koji su se pokazali dobri, i ne daj bože još ih i stimulirati. Hrpetinu stvari koje ne ulaze u moj opis posla moram obavljati na putu, i što dobim za to? Stvarno bi najpametnije bilo okrenuti se i otići, a mislim da ću to i napraviti ubuduće kad netko neće raditi svoj dio posla, ne moram ni ja njegov.

Dodan: 04. 03. 2011 @16:11:11
đelo
Registriran uporabnik

pozdrav svima zainteresiran sam otiči u australiju ima li koga da se druži???

fejs gjelal sallahu hvala svima

Dodan: 18. 03. 2011 @18:34:31
Ivana
Gost

Poštovana gospođo Nataša,

Prošle godine sam položila tečaj u Splitu,Vi ste bili jedan od predavača i zaista Vas moram pohvaliti.Jako ste se potrudili i u kratkom vremenu prenijeli dio svog znanja na polaznike.A o brojnim savjetima koje ste rekli onako,usput, da i ne govorim.Sigurna sam da će mi biti od velike koristi u daljnjem radu.Eto,i ja sam se ovdje sasvim slučajno našla i koristim priliku da Vas pohvalim.Neki ovdje tvrde da se na tečaju ništa ne nauči,međutim to kod mene nije bio slučaj-zaista sam dosta toga naučila i s obzirom da sam tek na početku,još imam puno toga za učiti.Gospođo Nataša,želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu!!A vi ostali:dobro pročitajte Natašine savjete,vjerujte mi dobronamjerni su i dolaze od strane pravog profesionalca s ogromnim iskustvom!

Dodan: 23. 03. 2011 @17:10:52
locco vodič dubrovni
Gost

Gospodine Splićo - nemojte generalizirati i vrijeđati govoreći o lokalnim vodičima u Dubrovniku.Vodič sam u Dubrovniku od 1986. godine i znam manje više sve vodiče.Nema nikakve sumnje da će Vas 90% vodiča bez problema pričekati no vrlo često izleti koji dolaze u Dubrovnik kasne i po sat-dva(a često se uopće ne jave) i što ako doista vodič ima zakazano vođenje kasnije(mada to što Vi navodite 3-4 vođenja dnevno više spada u izuzetke nego u pravilo).

Zbog čega bi se vodič trebao odreći svog prihoda zbog nečijeg kašnjenja - a,na žalost,to radimo jako često.

Dodan: 26. 03. 2011 @10:43:23
gost
Gost
Dodan: 26. 03. 2011 @10:45:01
gost
Gost
nažalost, dragi kolega, ja prva ću reći da ne treba generalizirati, ali možda i ne znate da baš u Dubrovniku zaista ima svašta. Ja sam dosta godina dolazila s grupama i nagledala se koječega, vrhunac je bio prošle godine kad me vodička nije htjela uputiti da se na zidine ulazi na novi ulaz, a ja nisam bila od kad je to uvedeno i doživjela pred grupom neugodnost da se neki lik dere sa prijašnjeg ulaza kao mi se švercamo, zapravo nekontrolirano urla kud smo pošli. A ja sam dotičnu damu pitala da nas odvede do ulaza, pokazala je stari put i rekla da ima još 3 grupe i nema se ona vremena sa nama šetati ???!!!! A imala je vremena pobrati novce ? Nakon toga ručak u konobi-pizeriji u samom centru horor story, još nismo pravo ni sjeli, nabacali su nam tanjure i stalno požurivali goste, iako smo bili najavljeni i na kraju nas zapravo "izjurili" jer "zašto smo došli baš u vrijeme ručka kad je najveća gužva"? kaj smo možda trebali doći oko 3 ujutro na ručak ? Ukratko, grupa mi je rekla-nikad više u Dubrovnik ! Izgleda da većini tamo nije stalo do gostiju, nego što brže im oteti novac i opelješiti neke druge naivce....tužno...i zato ni ja Dbv više ne vodim. Ne želim stres.pozdrav !
Dodan: 12. 04. 2011 @22:44:37
iogost
Gost

Bok svima,

može li netko preporučiti tečaj za turističkog pratitelja u Zagrebu u ovom mjesecu?

Unaprijed hvala!

Dodan: 17. 04. 2011 @18:53:58
Margo
Gost

Mene zanima gdje nalazite posao i kako. Ja sam iz Zagreba i zanima me na koju foru dolazite do posla u Zagrebu? Meni govore u agencijama kao nema posla,kriza je a kad dodjem na AK Zagreb, na Kaptol ili Maksimir buseva i grupa koliko hoces.Inace da ne bi mislili da sam bez iskustva ili bez licenci sve to imam ali glupo mi je da u svom vlastitom gradu ne mogu doci na red i da slusam lazi a zato na Jadranu dobijem posao za 5 minuta. Pa ako tko ima savjet unaprijed zahvaljujem!

Dodan: 02. 05. 2011 @12:46:53
nikolina
Gost

Kako dolaze do posla? Ja ću ti reći kako, ruše cijene. Ovako ti to funkcionira: domaća turistička agencija angažira našeg vodiča, za recimo 70 eura, za cijelodnevni izlet. (mada ima i onih koji plate svega 60 eura dnevnicu vodiču, a ne plate niti troškove puta). Inozemnom naručiocu naplate 100-120 eura dnevno vodiča, a razliku stave sebu u džep.

Agencija je na dobitku, a vodič ni vrit, ni mimo. Tko je kriv? Po meni čitav sustav ne funkcionira. Neke agencije na takav način posluju već dvadesetak godina, pokupovali su buseve, izletničke brodove, pa čak i strojeve...

Imaš ti vodiče iz Rijeke, koji imaju položen ispit za dalmatinske županije. Naplate 100 eura dnevnicu agenciji i za taj novac odrade uslugu pratitelja i još naprave sve razglede gradova poput Zadra, Šibenika, Trogira, Splita..( osim Dubrovnika, jer Dubrovčani su malo pametniji, pa ne dozvoljavaju vodičima iz drugih županija prolaz na ispitima, jer čuvaju svoje.)

Dakle agencije uštede na razgledima gradova, a splitski, šibenski, zadarski vodiči imaju manje posla...

Dodan: 02. 05. 2011 @12:47:22
nikolina
Gost

Kako dolaze do posla? Ja ću ti reći kako, ruše cijene. Ovako ti to funkcionira: domaća turistička agencija angažira našeg vodiča, za recimo 70 eura, za cijelodnevni izlet. (mada ima i onih koji plate svega 60 eura dnevnicu vodiču, a ne plate niti troškove puta). Inozemnom naručiocu naplate 100-120 eura dnevno vodiča, a razliku stave sebu u džep.

Agencija je na dobitku, a vodič ni vrit, ni mimo. Tko je kriv? Po meni čitav sustav ne funkcionira. Neke agencije na takav način posluju već dvadesetak godina, pokupovali su buseve, izletničke brodove, pa čak i strojeve...

Imaš ti vodiče iz Rijeke, koji imaju položen ispit za dalmatinske županije. Naplate 100 eura dnevnicu agenciji i za taj novac odrade uslugu pratitelja i još naprave sve razglede gradova poput Zadra, Šibenika, Trogira, Splita..( osim Dubrovnika, jer Dubrovčani su malo pametniji, pa ne dozvoljavaju vodičima iz drugih županija prolaz na ispitima, jer čuvaju svoje.)

Dakle agencije uštede na razgledima gradova, a splitski, šibenski, zadarski vodiči imaju manje posla...

Dodan: 04. 05. 2011 @18:21:49
gost
Gost
Dodan: 10. 05. 2011 @18:29:05
Sonja
Gost

Zanima da li netko zna koja agencija(agencije) je voljna slati na hospitaciju za ture van Hrvatske i dati povjerenje pratitelju za angazman? Mene zanima Francuska, i naravno susjedne drzave(Austrija,Madjarska,...). Inace sam pratitelj sedam godina. Ali nikako ne uspijevam doci do outgoinga.Zahvaljujem na pomoci.

Dodan: 14. 05. 2011 @22:14:46
kvaka
Gost

mrak sročeno, čitam eto ja sve ovo, svi su u biti u pravu, neke agencije ti sami naprave iskaznicu...možda da i turu odvedu umjesto tebe da se ne mučiš bezveze a lovica samo kaplje..ljudi nitko nikom u životu ovom mišta dužan nije, samo ovisi koliko želiš nešto, ja imam taj tečaj, pa kaj super smo se proveli i naučili osnovne tehničke stvari, a dalje svatko uspije ili ne uspije na svoj način. osobno moram se više potruditi jer iskreno nisam napravila sve da uspijem, tako da budite iskreni prema sebi.

Dodan: 15. 05. 2011 @12:04:24
zecich
Registriran uporabnik

o.k kaj konkretno radimo, jel se udružujemo za razmjenu iskustva i sl. ili ne, ovo trebalo bi... ako da, kako tj. na koji naćin. i da, sezona je izleta, treba li itko pratitelja (ha-ha)

Dodan: 18. 05. 2011 @14:50:25
gost
Gost
Dodan: 18. 05. 2011 @14:52:37
gost
Gost
Dodan: 18. 05. 2011 @15:06:05
gost
Gost
Dodan: 22. 05. 2011 @17:13:12
blink
Gost

ak si provjereno dobar, s vremenom si dižeš cijenu... ))

Dodan: 23. 05. 2011 @01:22:52
mirjana
Gost

Dodan: 23. 05. 2011 @01:23:49
mirjana
Gost

Dodan: 26. 05. 2011 @18:12:19
lutalica
Registriran uporabnik

bok

da li je netko možda radio za collegium? kakva su vam iskustva?

pozdrav svima

Dodan: 27. 05. 2011 @21:45:47
rijeka-opatija
Gost
Dodan: 27. 05. 2011 @21:52:45
rijeka-opatija
Gost

U ovom sam poslu 10 godinu i mogu reći da ovako loša situacija sa spuštanjem cijena vodiča sa područja Rijeke nikad nije bila. Plaćam obrt, ali cijene uporno ruše vodiči s područja Rijeke i Cikvenice koji su uglavnom negdje već zaposleni ili u mirovini i rade na crno za nevjerojatnih 60 eura!!

Da, 60 eura. Odlaza po grupu na Krk i u Opatiju, plate još i parking u Opatiji il mostarinu, o gorivu da ne pričam. Ispada da im ostane 50 eura dnevno.

Među njima ima i članova udruge turističkih vodiča "Kvarner".

Sramota.

Dodan: 17. 06. 2011 @23:19:29
Salija
Gost
Ne pretjeruje, dnevnica je 400kn, ne znam tko to radi za 250? A sa strancima 100eu pa i do 1000 kn.
Dodan: 05. 07. 2011 @17:00:45
OKŠE
Gost

400kn nije niš srićo. Postoji jedna turistička agencija iz Petrčana, vlasnica ima samo 3 zaposlenih ( članov obiteli)j, a za 400kn radi za njih na crno  jedno 10 ljudi. Svi više-manje bez licenci. Sad ti računaj puta 20 godina koliko love na crno je tu smuljano.

Za mene  nisu nikakvi poduzetnici, nego neplatiše poreza, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ljudima.

Ali jebiga srićo, to ti se danas zove menager i poduzetnik.

.

Dodan: 28. 07. 2011 @16:20:31
željkica
Gost

ne znam kako misliš za te neprijavljene zaposlenike da rade na crno, odn.kaj rade da rade na crno?? Ako misliš na to da su vodiči - vodiče ionako nijedna agencija ne zapošljava kao svoje zaposlenike, svi su oni (mi) honorarci iliti vanjski suradnici. U tome i je poanta da možeš raditi za bilo koju agenciju i nisi vezan ni uz jednu striktno ni poslovno osim ako to želiš iz osobnih razloga. Ima agencija koje su bolje od nekih drugih, pa se može dogoditi da im vodič da neku prednost kad traže vodiča, ali inače ništa drugo...

Naravno, često i sami radnici u agenciji obavljaju vodičke, pratiteljske poslove za svoju agenciju, ali to je niešto drugo...

To što nemaju licenci, a vode je već malo ozbiljnija stvar. Čudim se da ih u 10 godina nitko nije ulovio?? Ili su možda ipak pratitelji a vodiče dodatno unajmljuju??,  pa si pomiješao?

Inače, čitam tu za vodiče da su spustili cijene na 400kuna. Dakle, ako se radi isključivo o vođenju nekog grada u trajanju sat - dva, stvarno ne mislim da je to malo novaca, jer on u danu može imati i po nekoliko takvih vođenja, ali ako se radi o cjelodnevnom praćenju - onda se ispod te cijene ne bi smjelo ići, jer si vremenski s grupom od 0 - 24 i nema ni teorijske šanse imati još koji posao taj dan.

Dodan: 15. 08. 2011 @23:54:19
Gost
Gost

maturant sam, a posjedujem znanje japanskog jezika (bio sam na razmjeni učenika u japanu)
vrlo vjerovatno ću upisati u 11. mjesecu tečaj za pratitelja u petrosu.

zanima me dali me moje godine mogu u tome spriječiti? te imam li zapravo ikakve šanse naći preko nekakvih praznika posao sa znanjem japanskog jezika?

unaprijed mnogo zahvaljem!

Dodan: 14. 09. 2011 @12:30:38
Maja
Gost

Osobno mislim da bi pratitelji trebali osnovati svoju udrugu radi zastite svojih prava i interesa. Zalosno je to da se posao pratitelja smatra manje slozenim i odgovornim od vodica. A to se prvenstveno vidi u placanju. Evo zadnji slucaj koi sam imala, ja sam vodila cjelodnevni izlet za 250 kn, a kolega gradski vodic je dobio za 1 sat vodenja 300 kn. A isti izlet tj. grupa. Uz to od pratitelja se ocekuje encikolpedijsko znanje, animacija i to po zelji svake agencije na svoj nacin. Uz to pratitelji postajusu i osobe koje nemaju nikakvo obrazovanje i kao takvi organiziraju tecajeve za pratitelje. Isto ako vodite turu sa strancima vi dobijete sitnis jer ste pratitelj a kolege po gradovima dizu lijepe novce, u pojedinim slucajevima ono sto vi za taj dan krvavo odradite oni dignu za 2 i pol sata i manje. Opet ako vodite van nase ljude od vas se ocekuje da kao pratitelj budete i gradski vodic a sve radite za 60-80 eura dnevno bez dodatka za vodenja osim u gradovima gdje se nase agencije vise ne mogu izvlaciti,pa ako imate srece dobijete gradskog vodica. A da ne govorim o kvazi pratiteljima koji vode izlete da bi ustedili agenciji pa uredski namjestenici idu na put kao pratitelji. Ili ako radite u nekoj jadranskoj agenciji za placu tijekom sezone i jos vam striktno paze da za izlet dobijete tocno odredenu dnevnicu po Narodnim novinama. Stoga, bi trebala postojati udruga koja bi jasno postavila pravila i omogucila da svi kvalificirani pratitelji mogu raditi, da se postavi prema agencijama, i da se makne nelojalna konkurencija. A ne da oni koji uredno ispunjavaju sve uvjete i placaju obrazovanje sjede doma ili uzaludno hodaju i sarmiraju okolo po agencijama dok drugi vis a vis njih slove kao pratitelji.

Dodan: 22. 09. 2011 @21:20:48
Gost
Gost

Maja, evo baš čitam što si napisala. Ja sam i pratitelj i lokalac, i aktivno radim i na turama s našima i strancima i kao lokalac po gradu. 

E sad, sa našima u zadnjih 3 mj.radim nešto manje. Više radim s japancima na turama i razgled grada. 

Ja za izlete/putovanja s našim ljudima dobijem 70 - 100 eura po danu i da u nekim gradovima se od mene očekuje da budem lokalac (mada sam sad više rekla da nema šanse, čak niti u Beču). 

Za ture sa strancima dobijem oko 450 - 550 kn po danu, s time da uvijek na kraju dobijem napojnicu oko 145 - 200 eura. Na žalost ideja davanjanapojnica, pa makar iole, za odrađen trud i skakanje oko svake njihove želje, u našim krajevima i našim gostima nije prihvatljiva. 

Osim što sam agencijama rekla da više ne idem na putovanja, a da nemam lokalca svugdje, rekla sam i da ću čitati u busu info o državama, gradu i sl...(tako to rade japanci). Ne budu me više iskorištavali za sve i sva. I eto...opet me zovu da radim. 

Kao lokalac mogu reći: da bolje smo plaćeni, ali isto tako, tečaj za pratitelja platila sam 2000 kn, a tečaj za lokalca 6500 kn + pričam 3 jezika, a puno teže je raditi na stranom jeziku, tako da mislim da je to opravdano. 

Ono što ja mislim da je problem: pratitelji/vodiči koji su tzv. nelojalna konkurencija. Znam ekipu koja će odraditi maturalac za 40 - 50 eura po danu ili lokalno vođenje za 30. To je sramota i nepoštivanje profesije i ostalih kolega. Naravno da više nitko nikada neće platiti više, kada čuju da postoje oni koje rade posao za ovakvu cijenu. 

Prije sam držala i instr.iz stranih jezika, naplaćivala sam 80 kn po školskom satu. I onda su došli oni koji to danas rade i za 50 kn po punom satu. - Mislim, neka se radi i zarađuje, ali za Boga miloga, poštujte vrijeme utrošeno na vlastito obrazovanje i specijalizacije, i uložen novac. Takve cijene su meni pljuvanje na vlastiti rad i ne budem i nisam htjela popustiti. 

Maja i ja se slažem, trebalo bi organizirati neku udrugu koje će se baviti zaštitom pratitelja. Male lokalne agencije učinit će sve kako bi uštedile kunu viška, a mnogi nisu ni svjesni koju lovu mlate u svakom slučaju.

Dodan: 22. 09. 2011 @21:21:05
Gost
Gost

Maja, evo baš čitam što si napisala. Ja sam i pratitelj i lokalac, i aktivno radim i na turama s našima i strancima i kao lokalac po gradu. 

E sad, sa našima u zadnjih 3 mj.radim nešto manje. Više radim s japancima na turama i razgled grada. 

Ja za izlete/putovanja s našim ljudima dobijem 70 - 100 eura po danu i da u nekim gradovima se od mene očekuje da budem lokalac (mada sam sad više rekla da nema šanse, čak niti u Beču). 

Za ture sa strancima dobijem oko 450 - 550 kn po danu, s time da uvijek na kraju dobijem napojnicu oko 145 - 200 eura. Na žalost ideja davanjanapojnica, pa makar iole, za odrađen trud i skakanje oko svake njihove želje, u našim krajevima i našim gostima nije prihvatljiva. 

Osim što sam agencijama rekla da više ne idem na putovanja, a da nemam lokalca svugdje, rekla sam i da ću čitati u busu info o državama, gradu i sl...(tako to rade japanci). Ne budu me više iskorištavali za sve i sva. I eto...opet me zovu da radim. 

Kao lokalac mogu reći: da bolje smo plaćeni, ali isto tako, tečaj za pratitelja platila sam 2000 kn, a tečaj za lokalca 6500 kn + pričam 3 jezika, a puno teže je raditi na stranom jeziku, tako da mislim da je to opravdano. 

Ono što ja mislim da je problem: pratitelji/vodiči koji su tzv. nelojalna konkurencija. Znam ekipu koja će odraditi maturalac za 40 - 50 eura po danu ili lokalno vođenje za 30. To je sramota i nepoštivanje profesije i ostalih kolega. Naravno da više nitko nikada neće platiti više, kada čuju da postoje oni koje rade posao za ovakvu cijenu. 

Prije sam držala i instr.iz stranih jezika, naplaćivala sam 80 kn po školskom satu. I onda su došli oni koji to danas rade i za 50 kn po punom satu. - Mislim, neka se radi i zarađuje, ali za Boga miloga, poštujte vrijeme utrošeno na vlastito obrazovanje i specijalizacije, i uložen novac. Takve cijene su meni pljuvanje na vlastiti rad i ne budem i nisam htjela popustiti. 

Maja i ja se slažem, trebalo bi organizirati neku udrugu koje će se baviti zaštitom pratitelja. Male lokalne agencije učinit će sve kako bi uštedile kunu viška, a mnogi nisu ni svjesni koju lovu mlate u svakom slučaju.

Dodan: 06. 10. 2011 @17:16:42
Studentica
Gost

Pozdrav svima,

Svi savjeti su dobrodošli, pogotovo od onih koji su bili u istoj/sličnoj situaciji:

Studentica sam 3. godine povijesti umjetnosti/etnologije i kult. antropologije, govorim i pišem napredno engleski, upisujem upravo 3. stupanj španjolskog, znam osnove njemačkog. Imam raznoliko radno iskustvo - zadnje je rad na recepciji hotela *** više od pola godine (u 1. mjesecu će biti godinu dana). Taj rad na recepciji nije uključivao samo sjedenje i čekanje, nego sve živo - od penjanja na 3.kat hotela vidjet zašto čovjeku ne radi satelitska, do trčanja na policiju i u TZ nositi prijavnice, a radno vrijeme mi je često bilo i po 10 sati dnevno. Netko se snađe u tom poslu, a netko ne.
Voljela bih tijekom studija steći još nekakvo iskustvo, konkretno zanima me rad preko student servisa u turističkoj agenciji. Mislim, postoji li to, primaju li neke agencije u Zagrebu studente, i ako primaju koje su to? Stvarno mi je to velika želja - bez obzira na to kolika će mi biti plaća, kakvo će biti radno vrijeme - ja samo želim nekakvo iskustvo, a ujedno i vidjeti dali to stvarno želim raditi u životu.
Jeli pametno uzeti životopis i obilaziti agencije, ili će me blijedo gledati ako to napravim?

Trenutno para za tečaj za vodiča nemam, ali uskoro bi se moglo skupiti bar za tečaj za pratitelja. Dali bi mi to pomoglo pri traženju posla preko sc-a ?

Dodan: 10. 10. 2011 @09:52:54
Lina Borčić, Pavleti
Gost

Tražimo turističke pratitelje ili vodiče za jednodnevne izlete, polasci iz Zagreba, najčešće vikendom, razgovori već ovaj tjedan. Za detaljne informacije idemija@pavletic.hr

Dodan: 23. 11. 2011 @09:04:08
Kontinet
Gost

Draga Jelena, čitam tvoje komentare i prestravljen sam odgovorima koje daješ i kojima savjetuješ (tj. pokušava&scaron, u biti ozbiljno sam zabrinut ukoliko je tvojih istomišljenika više za budućnost turizma lijepe naše... Kontinentali turizam je perspektiva našeg turizma pošto ne poznaje sezonu te je kao takav provodiv kroz cijelu godinu i nije nužno ovisan o vremenskim uvjetima. Dovoljno je otići do južne Štajerske (prema Graz-u) pa da vidiš kako cvjeta kontinent, imaju gosta na 6 noćenja....ili u nedalemkom Villany-u u Mađarskoj vinski turizam a što se tiće našeg Zagorja i njegovih znamenitosti Trakošćan, Kumrovec, Krapina, Varaždin mogao bih nabrajati.....a OPG- ovi u Baranji, Vina u Srijemu, Slavonija, Gorski kotar....nadam se da te nisam previše opteretio s informacijama? Zato draga, da bi uopće znala o čemu pričaš najprije se malo informiraj o bližoj okolini gdje pa ćeš možda i pridonijeti zanimanju kojeg si odabrala....zasada s takvim kadrom koji ima razmišljanja poput tvog nije ni čudno da nam na (ljetni) odmor dolaze trećerazredni turisti. Sretno.

Dodan: 20. 12. 2011 @13:01:32
gost
Gost

aktualno znam da agencija via putovanja iz zagreba organizira tečajeve po super cijenama (izleti uključeni) i još garantiraju honorarni posao najboljim polaznicima.. pa eto koga zanima... www.via.hr

Dodan: 03. 01. 2012 @21:16:30
tomek
Gost

Pozdrav!

Ima ko iskustva s agencijom toptours poljak?

Vidim da im počinje krajem mj. tečaj za pratitelje pa razmišljam da upišem...

Dodan: 09. 01. 2012 @17:57:13
ana
Gost

MOŽE LI MI NETKO POMOĆI..

IMAM GRUPU STRANACA U HRVATSKOJ ZA TREĆI MJESEC,ZANIMA ME KOJU PROVIZIJU MOGU TRAŽITI OD AGENCIJE KOJOJ PROSLIJEDIM GRUPU..

Dodan: 12. 01. 2012 @09:11:42
Studentica
Gost

Preporučam toptoursov tečaj! Upravo polažem usmene, kupila ga preko prošle ponude dana. Duplo jeftiniji od ostalih, a mislim da nema prevelikih razlika

Dodan: 12. 01. 2012 @13:01:26
cro
Gost

moja je preporuka definitivno VMD agencija....jedini koji sve rade točno po pravilima, i kod kojih se moraš potruditi da bi završio tečaj, i stavrno te nauče sve i svašta!

Dodan: 24. 01. 2012 @22:46:50
karlo
Gost
Dodan: 24. 01. 2012 @23:00:41
Yra
Gost
Dodan: 06. 02. 2012 @17:27:30
Paula
Gost

DA LI IKO ZNA OĆE LI SE U VELJAČI ILI NAREDNIH MJESECI ODRŽAVAT TEČAJEVI ZA TURISTIČKOG PRATITELJA ILI VODIČA? a da nije agencija Petros u Zagrebu?  AKO IKO ZNA.... (POŽELJNO NA PODRUČJU SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE)

Dodan: 07. 02. 2012 @14:02:11
lena
Gost

Ja sve ovo čitam i ne znam šta da kažem.Položila sam tečaj za tur.pratitelja u Splitu prije dvije godine preko agencije Autotrans i do dan danas me nitko nije angažirao.Nema agencije u kojoj nisam bila i stavila se na raspolaganje i to po nekoliko puta.Tečno govorim engleski i talijanski,a dobro se služim njemačkim i francuskim,fakultetski sam obrazovana,komunikativna i ozbiljna.Zaista ne znam šta da radim.Bilo koji savjet bi mi dobro došao,molim vas.Možda nešto radim krivo.Inače,ovo nije antireklama za navedenu agenciju,oni su svoj dio posla profesionalno odradili i nisu krivi što ja ne radim.Stvarno ne znam šta da radim.Ispada da sam bacila te novce. Pomozite sa kakvim pametnim savjetom,please!!!!!!!!

Dodan: 15. 02. 2012 @13:27:27
gošća
Gost

pozdrav svima, ima li netko iskustva u direktnom poslovanju sa stranim agencijama?

uzaludno pokusavam pronaci informacije o poslu pratitelja za strane turisticke agencije. radi se o tome da me kontaktirala strana agencija bi il im vodila grupu tjedan dana po jadranu buduci da dobro poznajem jezik koji traze - nizozemski. nisam zavrsila nikakve tecajeve ni seminare. jasno mi je da po gradovima moramo uzeti lokalnog vodica ali me zanima mogu li ja njima ovako direktno bez posrednistva hrvatske agencije biti pratitelj tokom putovanja? 

Dodan: 15. 02. 2012 @21:17:13
lana
Gost

Ti moraš imati uz sebe uvjerenje turističkog pratitelja i ugovor o djelu koji sklapaš sa agencijom za koju vodiš. Ako nemaš to, a zaustavi te inspekcija plaćaš kaznu jer radiš na crno.

No, ja ovaj posao radim već 6 godina i do sada me nikada nije zaustavila inspekcija.

Dodan: 17. 02. 2012 @10:49:30
Drago
Gost

Postovanje,ja sam turisticki pratitelj i vodic za Spanjolski jezik,radim u poslovima export-importa i kao pratitelj za strance koji rade iskljucivo izmedju Spanjolske i zemljama bivse Jugoslavije,ako ste zainteresirani javite mi se na telefon - 091 899 88 45

Dodan: 24. 02. 2012 @19:52:01
semafor
Gost

Možeš im biti pratitelj bez posrednika, samo kako ćeš im naplatiti uslugu kad nemaš otvoren obrt niti položen tečaj za pratitelja? U tome grmu leži zec...

Ako pitaš za zakon, prvo bi trebala položiti tečaj/ispit za pratitelja i izdati im račun, a to možeš samo ukoliko imaš otvoren obrt ili agenciju.

Inače, što se tiče naših agencija one u 90 posto slučajeva ispišu ugovor o djelu, koji

se nakon obavljenog posla baci u koš, služi im samo u slučaju da naleti inspekcija. Novac iskeširaju vodiču na ruke i tako izbjegavaju plaćanje pdv-a na iznos u ugovoru.  Dok sam bio student, potpisivao bi takav ugovor o djelu sa našom agencijom i oni bi mi uplatili dnevnicu na moj račun, ali tada bi i platitili pdv na taj račun.

Ti ugovori o djelu nisu ništa drugo nego rad na crno. Vodič radi na crno a agencija

izbjegava plaćanje poreza. Mislim da ubuduće to neće više dugo moći tako, pogotovo otkad je Linić ministar financija. Odzvoniti će kad tad takvom radu.

Dodan: 03. 03. 2012 @16:01:51
mmii
Gost

aj ne seri sto travel europe ti nije platio ta agencija  je jedina koja placa na vrijemu u nesoj hrvatskoj

Dodan: 07. 03. 2012 @21:28:52
Tomislav
Gost

Samo osvrt na Maju i Gosta ispod Maje..  Koke drage, precijenile ste se. Zamisli, 400-550 kn /dan + napojnice 150+ eura? i još je malo?? Zamisli, i radi se na stranom jeziku i to cijeli dan moraš zabavljati goste? ha?? 

----------------------------------------

Može vas bit sram jer takav pristup se direkt odražava prema gostima pa nije čudo da se ljudi sve više žale. Sramota! Jasno, zlatno doba je prošlo, navikle ste na velike novce i sad je ispod časti raditi za manje od navedenih iznosa, a kamoli da se radi nešto 'što nije moj posao'.. ( ma daj im karte, nek se snađu sami po gradu, 'O NE; ja van busa nemam nista s njima'..itd..

Već sam se nagledao takvih kao vi u poslu, stoga s guštom TAKVIMA rusim cijene i goste 'preotimam' s veseljem.

Dajte učinite uslugu gostima i jadnom HR turizmu i izgubite se sa poslova u turizmu.

Točno, vodiče/pratitelje treba zaštiti upravo od takvih kao vi.

Dodan: 29. 03. 2012 @23:40:20
Roko
Gost

Istina je,može se zaraditi,dko recimo u mom slucaju nije istina.Ja govorim takozvane egzoticne jezike s svojom državom imam samo sranja.Sva sreca sto se snalazim vani.Vidmi Hrvatinu koji jedva prica hrvatski a vodi korejance,ili kineze ili japance.Ja govorim sva tri i ne vodim ih.God bless the imigration.

Dodan: 26. 04. 2012 @18:14:08
Vizigoth
Gost

Dali mi neko može objasniti, kako otvoriti samostalnu djelatnost, kao turistički pratitelj i kolika su minimalna davanja za mirovinsko i zdravstveno kao takav.Hvala!

UPOZORENJE: STA Zagreb ne preuizima odgovornosti za komentare korisnika foruma. Zadržavamo pravo ukidanja, promjena izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja portala i stranica koje su sastavni dio portala bez obaveze prethodne najave. STA Zagreb nije odgovorna za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.
Dijelite s drugima: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

Ja mogu ići jedino u 8 mjesec
Mi idemo u 9. misec. Tada su k
LJUDI, POVEČAVAMO SE? KAKO TO
I ja isto. Vjerojatno kolektiv
Da... I ja molim najbolje kom
Hi, Živila Kolektiva... idem
Ima li netko savjet kako najpo
Treba prijavit ovog Znam Kanad
Postoji i opcija Rijeka-Trst a
Otvoren je novi forum za Kanad
www.dineka.hr/mig   &nb
postoji Hisar tours busevi sva
znači čovjek (Radovan) ti je
je li to još vrijedi Ra
Pozdrav svima Za sve koji mis
Kakav je postupak rezervacije avionske karte?

Budi informiran i prijavi se na mailing listu:

STA Zagreb
Krvavi most 3
I. kat
10 000 Zagreb
info@sta-zagreb.com
Tel.: 01/488 63 40
GSM: 099/ 488 63 40
Fax: 01/488 63 45

Radno vrijeme
Od ponedjeljka do petka:
09:00-17:00

Cijene se mijenjaju u odnosu na prodajni tečaj Erste & Steiermärkische Bank d.d.
© STA Zagreb d.o.o., 2007. Sva prava pridržana. Oblikovanje.com