Ja bih isla u Irsku sredinom 2 mjeseca.Trebala sam ici sa frendicom ali ona je odustala tako da sam u tom naumu ostala trenutno sama.Isla bih na mjesec- dva, ne toliko da zaradim koliko da vidim kako je tamo. Naravno , nemam love da platim skolu jezika pa me zanima da li je nuzno prethodno uplatiti skolu ili se moze raditi i na crno bez ikakve dozvole i koliko love treba za start. Ako ima netko tko ide uskoro da se javi
U Irskoj je fenomenalno.Isla sam dva ljeta gore u Marian English Language College i mogu ti reci da se stvarno isplati otic.
Sretan put!
ja idem za Uskrs...sad je malo sje... zbog vremena...
| ja bi isto u irsku ali neznam sto me ceka tamo nemam nikoga jel bi mi mogo neko pomoc |
Ja razmišljam o odlasku u Englesku ili Škotsku ali u obzir dolazi i Irska. Zanima me studiranje i rad u navedenim zemljama te stjecanje viza ili dozvola. Jel mi može netko pomoći?
Hvala puno!
Moj decko i ja planiramo krajem 2 mjeseca ici u Irsku (prvo Dublin pa onda okolo) na nekoliko tjedana no problem nam je smjestaj. Za pocetak bi u hostel ali najvise bi voljeli kod nekih Hrvata na stan(naravno platili bi smjestaj). Pa ako ovo citaju ljudi koji su vec tamo a imaju mjesta i volje da nas prime i da podjele rentu za stan nek se jave.
Jel zna neko nesto o vom programu preko ferijalnog: Hrvatski građani ( NON EU residents) ostvaruju pravo na rad na osnovi studentske vize koju dobivaju po upisivanju najmanje 1 akademske godine u nekoj od škola stranih jezika ( prema odobrenom programu ACELS) .Cijena jednogodišnjeg programa iznosi 2.300 eura* ( plaća se u kunskoj protuvrijednosti u regionalnim uredima u Hrvatskoj prilikom prijave , ostatak od 1.200 eura uplaćuje se u DSE,svaka četiri tjedna, počevši od 7.tjedna od početka tečaja 200 eura.
svedra@gmail.com
Zanima me koliko se može na crnjaka najduže ostat u Irskoj?Da li je potrebna turistička viza?Negdje sam pročitala da se najduže može ostat 3 mjeseca.
Hvala.
London School of Commerce u kolaboraciji sa Univerzitetom Weles nudi fakultetske diplome jako pristupacnim cijenama. Zaposljenje je velika mogucnost.Zainteresirani javite mio se na:isak.smailagic@lsclondon.co.uk
kakve su to diplome,kolko to kosta.ja bih u eng,bilo koji grad,pomalo raditi i zajebavati se,a imam bosanski pasos.fali li?
Hy ljudi.Planiram otici u Irsku jer bi htjela otići u njohovu neku školu privatnog engleskog jezika(Dublin).Zanima me gdje mogu saznati dodatne informacije i iskustva nekih koji su već tamo bili?
Studentica sam
Hvala
ja sam u irskoj i ovdje ti nije nista posebno.Isplati se legalno raditi i donjeti nesto love kuci,Inace zivot je ovdje jako skup.
Imaš nekakav kontakt koji me može zaposliti u Irskoj?
Stari daj se javi,ja bi hitno u irsku.vidim da imas vec nekog iskustva pa da mi predas nesto od tvog znanja.javi(tango@neobee.net).zzz
imas u centru dublina 1. dublin school of english, naplate ti 3500 ? godinu dana, jer moras upisati skolu koja ima dozvolu ministarstva rada, dobijes studentsku vizu koja ti omogucava rad prvo 4 sata pola godine, a ostatak radis full time. problem ti je da ti skola omogucava razgovor za posao i to jedna ruskinja oxana koju nitko ne voli, i to ne samo hrvati jer ti nade posao neki najgori skupljanje casa u hotelu, cisenje. a sve one price da ce ti ponuditi super posao za tu cijenu su obicne gluposti. stanovanje ti je skupo,, ako hoces sharing sobe dode ti cca 350 ? mjesecno + racuni. evo primjera hostel u centru dublina abbey court hostel ti dode 380 ? mjesecno a s tim da dilis sobu sa 12 drugih osoba. :) pripremi se da moras imati sa sobom minimum 1000 ? jer moras dati depozit za stan. na granici obavezno imaj povratnu avionsku kartu, jer te mogu vratiti u roku dok kazes keks. ima masu nepismenih poljaka koji uzimaju posao i u dublinu imas osjecaj da si u warsavi.eto nadam se da sam pomogao svima, ja sam dosao prosle godine i vise sam nego zadovoljan, makar ima vise svijeta iz unutrasnjosti nego iz dalmacije. :(
Hvala ti prekrasno je sto si se potrudio pojasniti sve kako je tamo i pomoci onima koji zele u Irsku..
Hvala,
18 eura povratna karta, a od kuda do kuda? Koliko dodje trajekt od bristola do sj. irske, i koliko dodje vlak od sj.irske do dublina? hvala
ako itko zeli zajednickim snagama u irsku,na crnjaka nac posao,nek se javi
mdb_kantele@yahoo.com
tu ti je najbolji savjet da izigravas ceha ili poljaka. :) skupo je uzasno. ako pusis lako ces se odviknuti cigareta kutija 7 eura. a sto se tice posla mozes ga naci po pubovima, hotelima i na gradevini koja je ipak najbolje placena. imas i drugi savjet, ozeni se i odmah dobijes papire na 5 godina. :) radna dozvola i sve ukljuceno u nju. nedaj boze da se razbolis posjet doktoru 50 eura, i to mu platis dobio ljekove ili ne. a ljekovi su ti npr. antiobiotik oko 30 eura. pa se nakrcaj ljekovima u hrvatskoj prije nego ides u irsku. i to je savjet svima. evo danas je samo 10 stupnjeva, hladno i oblacno. nema ljeta vec ono najvisa tem 23 25 st.
opcenito irska je super, ako se snades kao sto sam se i ja snasao. radim odlicna placa, sjedim u uredu, putujem dosta, i naravno firma mi sredila papire. :)
eto toliko pozdrav svim traziteljima posla u irskoj.
31.05 odosmo u Irku na bar tri tjedna,pa ako jos netko ide,ili je vec tamo..nek se javi
ej imam pitanje!!
sto ako nisi student, a zanimas se za rad u Irskoj?
kako onda stvari stoje :)
hvala
Kako otići u Irsku raditi bez papira na bar mj dana..ako netko ide neka javi..Išla bih u 8 ili 9 mjesecu
Bila sam u Irskoj 2 puta u 2 mjeseca , vratila sam se prije 2 tjedna bila sam u Dublinu ali sam putovala okolo po otoku, ako idete tam obavezno posjetite Aran islands i cliffs of Moher,.. Sada namjeravam otići tamo na godinu dana usavršiti engleski i naći si neki posao uz to.. Jako je skupo, ali ako se suzdržavaš od rundi u pubovima i klope, može se preživjet, jedino je bed kaj su im stanarine jako jako skupe... Ako netko namjerava isto u Dublin ove ili iduće godine nek mi se javi na mail tara-cro@hotmail.com
Da podjelimo stanarinu, a u ostalom lakše je kad nisi solo u stranoj zemlji..
evo samo jos pozdrav svim forumasima (ljubiteljima irske), ja sutra letim, idem tj.idemo na 2 tjedna na otok.....cisto turisticki za pocetak!!!
pa ako ima koga da skoro putuje nek se javi, da napravimo neku hrvatsku festicu u nekom pubicu....
Bok svima,
ja namjeravam otić u Dublin studirati pa bilo tko voljan pomoći neka mi se javi na mail: martina_markezic@yahoo.it
hvala
Pozdrav! Moj decko i ja ozbiljno nameravamo otici u Irsku. On je po zanimanju masinski inzinjer i koliko smo shvatili to je tamo prilicno pozeljan kadar. Ja sam po zanimanju fizioterapeut, mada nam se cini kao da moja struka i nije mnogo trazena, ali to nije razlog ne probati :-)
Ukoliko je neko ko vec zivi tamo voljan podeliti neke informacije sa nama, ostavljam svoju mail adresu beeky.l@gmail.com
Unapred hvala!
pa ajmo....
idem u Dublin u 4. mj.
jel zainteresiran tko za šalabajz na tjedan dana? :)
ako ima javite se...
jel ima tko kakve informacije kako naći posao tamo...jel ima tko iz HR tko to sređuje....?? ja bi išao od 15.7. do 1.9 nešto radit u U.K ili Irsku. Inaće sam medicinske struke pa eto neki poslovi u nekim domovima i slično bi mi dobro došli....
ako imate kakve info. javite... sova03@net.hr
pa nasla bi se iz Ljubljane neka jeftinjava karta za Skotsku..il bar za London, pa mi lahko odteturamo preko:)
aj ostavi mail pa she cujemo
Ovisi sta zelis..Do onih masovno posjecenih turistickim mjesta tipa Clifs of Moher voze basevi, ali ako zelis vidjeti nesto ne izbetonirano..uzmi renta car i zapici do sjeverne irske.. Moher se mozes sakrit naspram te prirodne ljepote..Stvarno mi nije jasno zasto ljudi ne idu gore..svi se samo drze tih izfuranih in destinacija koje u brosurama procitaju..
pa dublin nije u irskoj ljudi vec u španjolskoj.nemate pojma o cemu pricate zivila sam u rusiji 3 godine i bilo mi hladno do kosti i onda sam otisla u irak na kubu.
HELP...
Ocajnica od 33 godine,med.sestra zivi i radi u Zgu...zeli pobjeci iz ovog kurslusa u Irsku,jer je po mentalitetu slicna nama...imate li informacije o tome kako???
Ako imate neki pametan prijedlog ili mi mozete bilo kako pomoci bila bi vam zahvalna,jer nemam pojma od kuda da krenem.
Draga moja,dobijes vizu najduze na 2 tjedna a mozes ostati koloko hoces (ilegalno)a ako imas love i zelis studirati ,onda mozes ostati koliko hoces!
sretno
kako je prošlo gotovo cijela godina od kada sam diplomirala i da nisam još našla posao... legica i ja kontamo zbrisat negdje van, bar na godinu dana kako bi poboljšale engleski jezika i zaradile koju kintu!
molim vas za bilo koji savjet/ideju kako doći do tamo, gdje se smjetiti... i kako riješiti tu frku sa dokumentacijom???
hvala!
Eto eden college ili abby idu ispod 1000.
ja bila tj platila godinu u abby school,brijem da je to najjeftinija,moras ici 6 mj u skolu i bit stvarno 80 % ,(a visu dobis na 12 mj.)na nastavi jerbo 0 bodova od druge vise,a ak ne mislis tražit 2nd visu onda ti je tak svejedno.plati skolu i odi se zajebavat i putovat ili kakvu vec namjeru mislis za gore...
uglavnom imam gore jos ekipu,i frendove irce koji bijeze iz drzave i vele da je stanje lose za nac job!!!ali tko hoce radit uvijek moze naci nesto...
Imam spanjolsko Drzavljanstvoi inace sam porijeklom iz Bosne i Hercegovine, zavrsio sam strojarsku tehnicku u Zagrebu, diploma priznata u Spaniji, sada sam bez posla ako neko ima ko bi pomogao da dodjem u Irsku bio bi nagradjen a posebno sto bih bio do zivota zahvalan. Babic S. javite na gradjevina@msn.com
E ovako,ja sam živio 3 godine u irskoj,mogu vam reći da sam bio prezadovoljan.Što se tiče škole engleskog moraš upisati punu godinu 52 nedelje koja košta oko 2500 evra i nisu sve škole priznate od države nego samo određene preko kojih se dobija radna dozvola,možeš da biraš 3 termina školovanja ujutro,poslpodne i uveče...radnim danima po 4 sata su predavanja,većinom je to samo 4 dana nedeljno.Upisom u ovu školu imaš pravo part-time raditi ali poslodavac ti dozvoli da radiš koliko možeš uplati ti pola keša a pola na račun tako da nije problem.moj plan je da se za godinu-dve vratim tamo dugoročno jer mogu vam reći da su plate dobre a ne radi se previše.Ali napomena ako nemaš neku struku dobru(to ne mora obavezno biti visoka škola,nego kuvar,pizza majstor,rukovatelj građ.strojevima,majstor za građevinu tu su plate od 1600-5000,npr kuvar 1500-2000 a rukovatelj građevinskim kranom od 3000 do čak 4000-5000)onda ćete teško živeti od poslova kao što su konobarija,prodavac,skladištar,perač suđa,recepcionar,fizikalac i sl.,za te zanate vam je plata oko 1200-1400 evra plata zavisi,jedino konobar zbog bakšiša može da izvuče neku veću cifru.A šta reći o vremenu,ono i nije tako ružno kao što se priča,sve je to podnošljivo,jedina razlika je što tamo nemate pravo leto ali zato nemate ni dugu zimu kao što imamo ovde,a kiše kao kiše nisu strašne...jedino često ne znate kako da se obučete pošto oblaci iznad irske ili vreme leti pa se menja 3 godišnja doba u danu,a i nemate potrebu posedovati šorc u irskoj,i da ima tu taj vetar koji neprestano piri...ali zato pabovi i topla atmosfera sve to dovrdu u normalu.ja sam živio u Corku kratko,u Kilkennyu duže i u Dublinu dosta vremena,i da ne propustite taj mali ludi grad kilkenny koji ima bolji provod od Dublina svaki dan rade diskoteke i pabovi sa irskom muzikom,luda stvar ima 25000 stanovnika a više pabova,restorana,hotela i diskoteka od nekog velikog grada.eto ako nekog još nešto zanima neka pita
Evo pročitao sam ono pitanje dal je dovoljno uplatiti 25 tjedana,ne nije to ne dozvoljavaju,moji prijatelji su išli godinama na abbey tamo je cena za non eu citizens 2500 evra 52 nedelje kao što napisah,52 nedelje je uslov da dobijete od imigracionog pravo na rad,možete vi upisati i 25 nedelja ali nećete imati pravo na rad pa ne vidim svrhu.pozz i srećno
hm, dali itko zna kakav je sistem zapošljavanja mladih u irkoj u domeni prirodnih znanosti?
Pozdrav ,
imam namjeru da u ozujku idem u Irsku preko student vize na godinu dana i da radim . Dali ima posla u ugostiteljstvo tj. dali je bas tesko naci posao konobara , barmana i sl ? Pozz i hvala
ej robi koliko si platio taj program?
zanima me nesto
thanx
Evo nakon par godina puno pozdrava iz dublina. Ima Eden college odmah iza Ilac Centra u Dublin 1. On nudi programe za 840 eura godina i priznata su skola. Hrvate ne gledaju ni zafrkavaju jer su u skoli 80 posto studenti iz Mauritiusa, onda Brazil itd. Od Nove godine Mauritiusu su uveli vize tako da i je u interesu da imaju studente, jer oni sada moraju priloziti na racunu Eur7000 da uopce apliciraju za vizu. Skola je dobra jer se ne mora ici svih 15 sati tjedno na predavanje, a radi i vikendom tako da se moze doci subota od 10 - 3 popodne isto tako i nedjelja.
A mi ko Balkanci uvijek nademo rupu. Ja sam u Irskoj vec 6 godina i planiram ostati jos koju godinu dvije, sredio sam papire i sad je lakse. Recesija je tesko pogodila Irsku i ako ne znas jezik i nisi voljan raditi bilo koji posao onda bolje ne dolaziti. Sada se smjestaj nade bez problema i soba dode oko Eur300 + racuni. Hrvate cijene i svi misle da je Hrvatska vec u EU. Prijatelj iz Zagreba radi bez vize i sef je u ministarstvu financija u Dublinu *(vodiljte ureda) i nitko mu nikad nije postavio pitanje vize.E da samo da navedem pazite ako radite ilegalno u Irskoj sada su povezani s Imigracijskom sluzbom u Belfastu i mogu vas otkriti i poslati nazad na prvom avionu. takoder u Garda Immigration Uredu u Dublinu si obavezan dati otiske prstiju, i onda si zaveden za citav zivot.
Ebes ga, i ja sam dao svoje, hehe ako budem planirao pljacku banke lako ce me uhvatiti. ( sala ) nemorate zvati Interpol.

Inace ako ima koji gay da mi se javi, zivim s svojim deckom i koliko god kazu da je Irska katolicka zemlja, ovdje nitko nikome ne zabada nos u privatne stvari. Nisu trac babe tko je s kim i kad spavao itd. (obicna boljka Balkana). Svi mi na poslu znaju da sam gay i nema problema.George i Dragon simply the best 
Eto ovo je ukratko sve, radim, pa ne mogu puno textirati moram zaraditi moju irsku placu.
P.S. Na granici nema problema, samo treba biti iskren i ne muljati, inace vas mogu strpati u imigracijski zatvor i prvi sljedeci avion kuci.
- e da ima na granici jedan tip sta ima kucu u jednom dalmatinskom mjestu blizu Splita, i ako je on tamo nema sekunde zadrzavanja. Odlican tip. (steta sto nije mladi) hehe.
See ya all, and all the best.
evo webstranica skole 
http://www.edencollege.ie/website/en/Home/
cijene koje su navedene nisu tocne.
treba kontakitrati sluzbu za studente ( mauritus + brazil) i ima jedan irac onako covjek srednjih godina 
http://www.edencollege.ie/website/en/About-Us/Photo-Gallery/
ova cura iz brazila radi u studenskoj sluzbi |(s desne strane slike)
Moje cene za abbey koje sam napisao su tačne ko ne veruje neka poseti njihov sajt i tamo ima listu cena,znači puna godina je 2500 evra za non eu citizens,to je za 52 nedelje i odmah dobijaš radnu dozvolu preko te škole od imigraciona.Da zaboravio sam napisati da su jedno vreme vozači kamiona bili dosta traženi jer u irskoj je zakon da mlađi od 25 godina ne mogu upravljati kamionima pa je to bilo dosta traženo zanimanje a dnevnica za vozača istog je od 100-120 evra naravno ima i veće ali ovo je neka normala.
Hey Mario , kakva slucajnost ja sam gay 
daj ostavi neki kontakt da te malo ispitam o svemu jer mi se bas ide odavde 
nisam ni rekao da abbey skola nije tocno. ali zasto upisivati engleski koji je uvijek najskuplji tecaj, kad moze npr. poslovna ekonomija. i to za 3 puta manje novaca, ja barem ko dalmatinac to znam.
nece meni euro ili kuna iz depa pobic. Ide mi prijatelj u Abbey, ali i on ce se prebaciti u Eden. 100 metara razlike a bome i razlika u cijeni isto tako
samo predes rijeku. engleski se lako nauci, ja ga govorim vec kao Irac samo stoga sto se tice Hrvata ne druzim se nesto puno s njima, i onda si prisiljen stalno govoriti engleski( haha nisam kao poljak)
pozz
Zapravo dobijes studensku vizu ( 20 sati rada dok ti skola traje) ili 40 sati preko tjedna. Ja imam sada jos do nove godine EU stamp 4 Family i onda od nove godine Irski pasos. : 

rijetko ti tko gleda radis li puno radno vrijeme ili skraceno.
bitno je da imas pecat pa bilo koji 
robi dogovorit cemo se 
Dali mi netko moze pojasniti proceduru dobijanja student vize u Irskoj ?
Dali mi hrvati moramo da imamo 7000 eura na racunu ?
Malo sam citao na netu ali nista nije jasno objasnjeno ... Ali dosao sam do informacije provjerene da ce ulaskom Hr u EU svi koji su u Irskoj najmanje godinu dana na student vizi automatski dobiti papire .
Ne moraš imati 7000,dovoljno je uplatiti školu i imati 1500-3000 keša za ulazak da te neko ne davi na ulazu,što više imaš to bolje.a što se tiče toga kad hr uđe u eu dal se dobiju papiri,odgovor je sledeći;ne dobiješ papire već možeš ostati bez vize u državi da radiš automatski kada ti država uđe u eu dobiješ to pravo ako si boravio na studentskoj ili radnoj vizi u trenutku ulaska.da pojasnim to se desilo rumunima,bugarima pa čak i poljacima koji su 2004-2005 bili na politčkom azilu oni su dobijali dopis da dođu po svoju putovnicu u imigrejšen jer imaju pravo da ostanu i da im se zahtev za azil gasi.a npr.rumuni i bugari koji su boravili u irskoj su automatski dobili pravo rada kada su ove dve zemlje ušle u eu a njihovi zemljaci nisu mogli da odđu raditi zbog ograničenja koje važi za njih.da sumiramo;kada hr uđe u eu svako ko se zatekne regularno na radnim vizama u irskoj će verovatno automatski dobiti ostanak i mogućnost rada čak i u slučaju da irska ne dozvoli nekoliko godina rad našim građanima,tako je bio slučaj sa rumunijom i bugarskom.a državljanstvo se dobija uglavnom nakon 5 godina boravka.malo ja ovo odužih ali to je to
E prijatelji hvala na odgovoru . Jos uvijek istrazujem u vezi tog novca na racunu za Irsku i pise svugdje da se mora imati 7000 kad se predaju papiri u Dublinu imigraciji za izdaju vize i radne dozvole , meni to zvuci pomalo bizarno da nosim sa sobom 7000 eura .
pa vidi ovako idi na sajt abbey koledža i uzmi njihov broj pa ih nazovi i pitaj u vezi tog novca oni ti sve znaju jer im je to svakodnevnica pa znaju koliko ti treba novca da prikažeš.Ali kao što rekoh ja se sećam da moji prijatelji koji su 2007 upisivali engleski nisu ništa pominjali posebno neki veći novac.ali kao što rekoh najbolje ti je nazvati gorre u Dublin potrošiti koju kunu i sve će ti biti jasno za 5 minuta.eto,pozz i srećno!
hej,
za imigraciski ti treba 1000 eur na racunu da im pokazes,+ naravno papiri od skole da si student,ili ti skola automatcki salje papire u imigracijski kak je meni napravila,tako je to bilo prije 2 godine kada sam ja gore bila.
uvijek ti netko moze posuditi pare dok si tamo i staviti si na racun pa vratit,tako sam ja napravila jer nisam imala soma eura na pocetku.ako imas nekog dobrog frenda gore =)
na granici te ne pitaju za lovu nego papir od skole,da imas potvrdu da si upisao,nikakva kes lova!!
svaka čast,ako je ta informacija tačna eto to nije puno para.ja znam da se radilo o nekim ciframa 1000-2000 evra kada su moji prijatelji upisivali te škole.ali ako želite biti sigurni nazovite školu i sve će vam biti jasno.
govorim da se treba imat na racunu 1000 eut ua imigraciski da dobije vizu. SKOLA je druga prica da zifre su oko 2000 eur gdina,ja sam cak slucajno nasla akciju u abby collegu za 900 eur za godinu dana al to mi je bila 2nd visa i bila dam u dublinu pa mi je bilo lakse drugu godinu sredit.prvu godinu sam isla u dublin school of english al ta skola je 2 much preskupa i bankrotrala sam skoro zbog nje jer sam mjesecno se dogovorila da placam skoli i to su bile cifre od 400 eur mjesecno pa racunaj puta 12 mj
Kako pojasnjavate onda napise na stranicama Irske imigracije o 7000 Eur ?
Jucer sam poslao imigraciji mail i dobio ovaj odgovor :
You need to have your passport, enough money to support yourself for a year, medical insurance for Ireland and a letter from your college
ne znam mozda su promjenili,znam da je prije 2 god bilo 1000 eur i to je to
a ovi su predobar odgovor poslali,zapravo super uopce kaj su odgovorili hahhaha jer tam u imigraciskom je koma,ja sam oba 2 puta bila u cekaoni po cijeli dan
cek cek cek....kaj si tocno pitao imigracijski za kakvu vizu trazis?
Slao sam mail Garda National Immigration Bureau .
Lijepo sam im sve napisao da zelim doci u skolu engleskog 6 mjeseci skola + 6 mjeseci holiday na non EU drzavljane .Student viza na godinu dana.
Kad sam ljetos pricao sa nekim likom iz Irske ambasade u Slo on je bio jako ljubazan i rekao mi info koliko ima i rekao da za Hrvate netreba 7000 Eur pa su ovi rekli da treba , strasno ljudi ja neznam sta da radim nepada mi na pamet da nosim sa sobom u Irsku maminih 7000 Eura .
vidi ovako druže uzmi ti i nazovi abbey oni će ti to iz praktičnih iskustava reći,a gardu i imigracioni pusti,oni često znaju toliko biti idioti da nije za verovati,često se dešava da gledaju da te destimulišu da dođeš,ovo znam iz mnogih slučajeva...mog prijatelja su čak pitali kad je došao po vizu šta će njemu engleski kao ti ga dovoljno znaš i ne trebaš u školu...ali na kraju mu morali dati vizu,ali nije im bilo pravo...znači probaj od škole izvući taj odgovor i to ne mailom nego tel. pozivom neka ti ne bude teško.jer iskreno da ti kažem ne znam studente engleskog kineze koji u to sve ulaze sa 10000 keša,7000 za prikazati i oko 2500 škola,a pun ih je Dublin preko tih škola.I obavezno naglasi da si ti iz Hrvatske i da ti ne treba viza za ulazak i pitaj koliko trebaš imati novca bilo na računu ili u kešu da prikažeš.Između ostalog zakon kaže da moraš part-time raditi pa većina radi full-time i to preko papira i niko ih ne vuče za rukav što rade to.znači jedno su glupa irska pravila a drugo praksa au irskoj se često praksa i zakon razlikuju veruj mi
))
Nazvat cu skolu pa cu ih sve pitati .
Jeste li vi sto culi da ce Irci zabraniti rad ili striktno postroziti kao sto su uradili Englezi ?
Koliko se ceka viza kad se preda u Irskoj ?
ti kad ces doc na granicu pokazat ces papir od skole i onda ce ti stricek lupit stambilj na mjesec dana i dat ti karticu da se javis u imigraciski,u tih mjesec dana morat ces izvati pps number to je kao nas OIB sada i karticu u irskoj banci i stavit 1000 eur na racun,kad to obavis pps ti dolazi na kucnu adresu u roku 7 radnih dana s tim ides svim na imigraciski,tamo je ovako
ne cekas visu to ti je stambilj kaj ti udare u imigracijskoj,dodes jedan dan tam,uzmes broj ko i u banci i cekas red i da moras imati kreditnu karticu sa sobom jer moras bas iskljucivo kreditnom platiti 100 eur za visu na licu mjesta,oni ti daju stambilj i zpravo procedura vize je gotova u 10 min
zapravo ja sam drugu visu platila irskom laser karticom al to je kao kreditna al moras imati para na njoj i mos je koristiti svugdje u zemlji i van irske
I kad se to sve zavrsi moze se poceti raditi ili se mora vaditi opet nesto ?
Dali pise da je viza na godinu dana ?
druže to je to,znači uđeš u zemlju,uzmeš stan ili sobu ili čak hostel za početak (Browns i Chelsea su ti među jeftinijim oko 10-12 evra dan),odeš do škole kažu ti da odeš u imigracioni oni u imigracionom ti daju dalja uputstva,mislim da moraš otvoriti račun u banci tamo vratiš se u imigracioni dobiješ vizu odeš u tax office po pps number bez kog ne možeš raditi.godinu dana si miran posle svega toga.kada dobiješ PPS i vizu i sve središ od tog trenutka ni ne moraš više ići u školu(to je rupa u zakonu)niko te neće dirati godinu dana ali zato sledeće godine nećeš dobiti vizu jer nisi išao minimalnih 70-80% sati na nastavu,tako da možeš samo na posao da se koncentriraš ako ti nije cilj škola(to su neki moji prijatelji radili.i da kad jednom uđete u irsku i uklopite se možete godinama ostati na crno jer kod njih legitimisanja od strane policije nisu jako česta(osim kasno noću ili ako se nađete na nekom mestu gde je bilo nekih problema npr.u kockarnicama i pabovima se zna desti)jer je njihova policija(garda) više u funkciji turističkih vodiča nego provodilaca zakona
,a posao na crno nije problem kasnije naći kad ste već duže tamo i uđete u šeme jer irci rado zapošljavaju na crno(slični nama vole izbegavati malo poreze hehehe)eto opširno ali nadam se korisno,mogao bih ja knjigu napisati o njima zakonima itd jer sam mnogo toga prošao tamo a i opet ću.
e da zaboravih ti reći morat ćeš doneti potvrdu gde si našao stan kada dođeš tamo u Dublinu(od gazde ili stanodavca) za imigracion da bi to sve bilo potpuno za vizu.
da ta potvrda za pps je sranje,ja sam onak jedno 5 puta isla i zajebavo me frajer,bas ssam bila luda,al dobro na kraju samnekaj smuljala jer nisam imala pravu potvrdu
to mi je onak bila nocna mora ic tam i to zisact
Sto mislite kad mi je bolje za trazenje posla da dodjem sada ili na proljece ?
Hvala puno na korisnim odgovorima :
mislim druže da ti je puno bolje posle zime nego sada ali recimo da to nije pravilo i da je to dosta tvoj izbor ali bolje je posle zime.
ak namjeravas odi sto prije i ne znam gdje mislis trazit job,al mislis po pabovima i restoranima odi gore prije bozica i radi cijeli 12 mj jer je tam ludnica i zaradit ces jebene pare,govorim o napojnicama u restoranu,to je glupo propistit,kao pocinje vec u 11 mj sa tim bozicnim parijima i sve ,a cijeli 12 ja se sjecam bolesno sam radila svaki tjedan sam natukla oko 70 sati,bez dana odmora se radilo,tak da to ne moj propstit =)
1.mj je los za posao jer su svi potroslili ogromne kolicine novaca za bozic i novu,posao u restoranima onda opet pocinje 2 mj i onda cijeli tj kada je st.patric mjesec je opet kaos tak da ti savjetujem da odes sto ranije i nadi si posao prije 11 mj =))
pa to za 12. mesec je tačno,ali onda ide loš prvi,pa treći,četvrti...ali u biti ako želiš ići što pre odeš to bolje po tebe nema se šta čekati...a Irska je ipak Irska kada imaš radnu dozvolu i volju za rad uvek ćeš u Dublinu naći posao,pre godinu-dve je bila ona kriza pa je bilo teže ali sada su opet plate dobre i ima posla...npr sada ti je pizza majstor plaćen 10-15 evra sat što je bilo i u najbolja vremena 2005-2007 tada sam to radio,bez 2000-3000 nisam prolazio mesec što nije loše a kod nas na moru dobijem platu 6000-9000 kuna ovisno o mesecu odnosno dal je špica ili ne a naradim se kao crnac 150-300 pizza dnevno bez slobodnog dana po 10-12 sati,a u Irskoj sam imao 50-150 pizza dnevno plus slobodan dan,8 sati smjena a ono preko sve je moja dobra volja bila dal ću raditi i dal želim još zaraditi.ova paralela je vrlo bitna da znate da idete na normalne poslove i da će vas korektno platiti i više ceniti nego kod nas.da i još nešto nismo rekli,svaki praznik npr. nova godina,božić,uskrs,bank holidej monday se plaća u većini restorana i firmi duplo znači ako normalnim danom zaradiš 100 evra,taj dan dobijaš 200 za isti broj sati
Dali mi treba povratna karta ?
A kad prodje godina dana dali se viza moze produziti na jos godinu bez problema ako sam isao u skolu 80% ?
Treba ti povratna karta obavezno,to ti je samo 20% skuplje možda od karte u jednom smeru pa ne žali to nešto keša.Inače najjeftiniji je pre bio let iz Trsta preko Milana za Dublin sa njim sam ja leteo,odem do rodbine u Ljubljanu pa onda do Trsta na avion,bila je duplo jeftinija karta nego iz Zagreba i Ljubljane.Školu ako pohađaš 80% sati u prvoj godini onda nakon godine ako upišeš opet drugu godinu to ide bez problema jer si već tamo i ispoštovao si njihova pravila,znači da bi produžio vizu moraš pohađati 80%nastave i upisati novu godinu kada završiš prvu.
Pa na koji datum staviti povratnu kartu ako imam namjeru tamo ostati godinu dana ?
Meni je cilj tamo ostati do ulaska hrvatske u EU .
Druže ne mora biti fiksni datum povratka koliko ja znam,uzmeš povratnu kartu koja vredi 3 meseca a datum povrataka se može naknadno dogovoriti,jednostavno kažeš agenciji da ne znaš tačan datum vraćanja i neka ti pojasni kako ga naknadno odrediti.povratan karata je fikcija čisto da te ne zezaju na ulazu i nije loše imati kod sebe 1000-1500 evra keša čisto da se ne nađe neka budala koja će tražiti da mu pokažeš novac pri ulasku a kako ćeš mu pokazati novac na kartici?ovako pokažeš mu keš i kažeš imam još na kartici i nema problema.
Ti kada uđeš niko te više neće pitati zašto nisi iskoristio kartu kada središ sve oko škole i vize,tada ti sam odlučuješ kada ćeš kući ili gde god,a kartu povratnu je poželjno imati jer oni uvek(garda na aerodromu) računaju da možda ne središ vizu,možda se nešto iskomplikuje pa moraš imati kartu kako da se vratiš.A dalje to što kažeš za EU,pa uspet ćeš ostati samo redovno u školu i uplćuješ novu godinu.uzgred HR ulazi najkasnije 1.1.2013 tako kažu evropski zvaničnici ako ovi naši do tada nešto ne zabrljaju.znači to je zvanični datum EU i trebao bi biti tačan,jer ja ne slušam ove naše šta lupaju.Za godinu-dve ću i ja nazad u Irsku samo ovde imam neke obaveze još neko vreme.
Veliki pozdrav svim ljudima na forumu!
Imam 33 godine,zavrsio sam frizersku i trgovacku skolu i takodje radio frizerski posao nekoliko godina,pa posle toga sam imao i kamion i radio medjunarodni transport. Saroliko,zar ne!?
E,sad... Moje pitanje za vas koji ste u Irskoj,koji je najbezbolniji put doci tamo zaposliti se i ziveti? SVAKA POMOC JE DOBRODOSLA!HVALA VAM!
Moj mail je:qicha@live.com
pročitaj između ostalog zadnjih 20-30 postova i možda se nađeš u tim školama to ti je najbezbolnije,ne volim se ponavljati pa ih pročitaj i bit će ti jasno.napisao sam već da kamiondžije imaju dobre šanse zbog zakona tamo,pročitaj sve pa pitaj.da se ne ponavljamo stalno
Imam jedno pitanje nadam se da nije glupo.
Ja sam iz BiH znaci treba mi viza za irsku i placam 4500€ za godinu pohadjanja tecaja engleskog jezika?
Drugo pitanje koji stepen obrazovanja trebam imati da bi pohadjao ovaj tecaj.
Da li je dovoljna trogodisnja srednja skola?
http://www.abbeycollege.ie/files/resources/cat_3_prices.pdf
Postoji li mozda neka jeftinija opcija za mene.
Unaprijed hvala.
I ja sam iz BiH , samo sto ja imam Hr putovnicu .
No , ne udi naivan pa plati 4500 postoje i jeftinije opcije , sutra pogledam pa ti posaljem par skola . I nije bitno koju skolu imas ako upises tecaj engleskoj jezika .
ko je uopšte pominjao 4500?plaćaš 2500 na abeyu godinu engleskog koliko ja znam,jedino što ne znam kako to ide sa ljudima kojima treba viza za ulazak.Hoću reći da ne znam kako to ide gde i kada se dobija.jer ja samo pričam o ljudima sa HR putovnicom.ali godina košta 2500 na abey.srećno
Vidim za gradjane koji dolaze van EU i treba im viza za ulazak u irsku kosta 4500€ zato sam to i napisao ili je mozda drugacije.
Imam BiH putovnicu i nama treba viza za skoro svaku zemlju pa tako i irsku.
Uskoro tj.oko nove godine nam ukidaju vize i tada bi vjerovatno trebala biti ista cijena kao i gradjanima HR.
Za sve informacije unaprijed hvala.
http://www.abbeycollege.ie/files/resources/cat_2_prices.pdf ovo ti je link za one koji su iz zemalja koje nisu u eu ali ne trebaju vizu kao što je hrvatsk!e ovako to ti je za one koji ne mogu ući bez vize ta cena 4500,tu trenutno spada i BIH ali zato sačekaj da se ukinu vize jer to najavljuju pa ćeš uštedeti 2000 evra,jer 4500 ti je skupo,bankrotirat ćeš dok isfinanciraš školu,stan i život tamo,to ti se ne isplati zato bolje sačekaj malo da ih ukinu.pozz
ono što sam ti stavio su cene,tu možeš videti da će vam kada ukinu vize godina biti 2500-2700 evra a ima i ova neka fora kao puna godina 52 nedelje sa tim da ideš 25 u školu a 25 imaš holidej e sad ne znam koje su to šeme i kako to ide ali to košta 2000 videt ćeš na cenovniku.najbolje sačekaj da ukinu vize i onda nazovi direktno školu da vidiš sve detalje.srećno
Da li postoji neko ofgranicenje u godinama posto je meni 28.
Najbolje pricekati da ukinu proklete vize pa probati sto da ne nemam sta izgubiti.
Kakva je situacija sto se posla tice.
a što se tiče posla pročitaj moje prijašnje postove sve ti detaljno piše.zavisi šta znaš raditi koju školu imaš itd,posla ima sve više kriza polako prolazi tako da je podnošljivo.
ograničenje u godinama ne postoji student možeš biti i sa 40 godina
Stepi svaka cast od velike si pomoci.
12.09.2010 ti je moj prvi post,poprilično dug,posle njega se vežu još mnogi postovi,sve sam relativno detaljno opisao tako da će ti biti dosta jasnije kada te sve moje postove pročitaš.tiču se škole,posla,života,zarada itd.koliko ćeš zaraditi i koliko će ti biti isplativo ovisi i o tome šta si završio i šta znaš raditi?
Zavrsio sam elektro skolu,trogodisnju elektro instalater tj.postavljanje kablova u zidove uticnice i to da ti laicki objasnim.
Znaci odgovarao bi mi neki rad na gradjevini a imam iskustva i kao konobar i to je sve od mog skromnog iskustva.
ma buraz ti si odličan,tu je lova ako znaš tu elektrotehniku raditi(kablovi,utičnice),ja imam jednog prijatelja tamo je radio i još radi na postavljanju instalacija na autoputevima u bandere za rasvetu je uvlačio struju fine pare je uzimao,to ti je preko 10 evra sat,zavisi koliko sreće imaš.
ja sam tamo radio kao pizza majstor(imam diplomu i za to) i tukao 3000 evra mesečno,a još imam iskustva i diplome za rad na Građ.kranu i utovarivačima pa se možda i na nekoj građevini sretnemo hehehe I da brate obavezno god sudskog tumača prevedi tu diplomu na engleski i overi jer će ti dobro doći.Oni kao ne priznaju naše škole ali kada im pokažeš prevedenu diplomu odma te prime tako da zvanično ne priznaju a nezvanično priznaju te diplome za neke zanate 
Vidim na skoro svim poslovima traze iskustvo.
Kako uopste mogu dokazati iskustvo?
Mislim tek dodjes u irsku naravno da jos nigdje nisi radio.
pa radio si u svojoj državi,ne traži se tu samo iskustvo u Irskoj nego općenito u poslu koji tražiš,napišeš u svom CV kad budeš tražio da si radio nekoliko godina to što znaš i nema problema,malo okitiš CV da deluje impresivnije i ne brini.
Npr.u CV navedem da od skole imam srednju smijer elektricar a onda kao radno iskustvo navedem da sam radio u motelu.
Da li ce im to biti cudno?
Inace nikada nisam na taj nacin aplicirao na posao pa ne znam.
EU ce ukinuti sengen vize Bosancima , ali nece Irska i Engleska kao sto nisu ni Srbima , Makedoncima i sl... nemoj djaba cekati i razocarati se ...
Da upravu si to sam zaboravio.
Steta bilo je lijepo barem malo sanjati.
ne brinite ljudi ukinut će i oni e sad koliko brzo to nisam siguran,npr za Hrvatsku nisu ni koristili tu privilegiju da im ne dozvole ulaz,tek kada su pohrlili azilanti u englesku ona je ponovo uvela vize za Hr a irska ih nikada nije uvela iako je mogla,a njih se sve više stišće da se odreknu tih privilegija tako da možda i ne budu vize dok ukinu vize za bih.a što se tiče radnog iskustva ako znaš raditi struju u cv navedeš da si 3-4 godine to radio i da si 3-4 godine radio kao konobar npr.jer niko ne proverava niti može proveriti,a bino je za sve te poslove kao električar da navedeš kao neko radno iskustvo da te lakše prime.eto to je to.
Ciciban,što se tiče te cene 4500 evra za one kojima treba viza to je puno,probaj naći u nekoj drugoj školi nešto jeftinije možda ima nešto.Jer da ti slikovito objasnim 4500:12 meseci je 375 evra mesečno.375 evra za školu plus 250-350 stan šering ili soba,to ti je već 650-700 evra plus hrana tu si već minimum stigao do 1000 evra troškova,tako da bi se moglo desiti da radiš samo za troškove jer moraš računati da bi trebao ići i u školu koja te malo sprečava da radiš kada hoćeš i koliko hoćeš.Mislim da ti je to skupo i neisplativo jer u početku ćeš raditi za 1200-1300 evra jer ne nađu ljudi čim dođu poslove za 2000,a pogotovo ta škola blokira slobodu u radu jer uvek moraš uskladiti posao i nju.
Najjeftinije sto sam ja nasao je 3500€ trazim i dalje,ako naidjes na sta jeftinije javi.
Pozdrav!
ok to je podnošljivo bar da nađeš za 3000.samo još proveri neko je gore u jednom postu rekao da imigracioni zahteva 7000 evra da se prikaže na računu za one kojima treba viza za ulazak pa se raspitaj dal je to tačno.ako jeste onda to komplikuje dodatno stvari.ako šta nađem jeftinije ili čujem javim.
Za tih 7000€ nisam nigdje nasao zna li mozda neko vise o tome.
Nasao sam ti skolu za 1800 Eura . Mislim da cu ju i ja upisati iako mi netreba viza , najpovoljniji su i pristupacniji .
Pozz
Oprosti zaboravio sam staviti link 
http://www.iceireland.com/useful-info/student-visas.aspx
Odakle si iz BiH ? Imas neki messenger da malo popricamo jer i ja planiram da idem u Ie
Pazi ja imam BH putovnicu i treba mi viza.
Obicno skuplje meni dodje nego gradjanima HR.
Jos ako treba tih 7000€ polozit katastrifa.
Moze link gdje si nasao to.
13.09 12:37 sati post od Mario Dublin on je to napisao za 7000(malo poduži post) pa pročitaj,ja lično ne znam dal je tačno ali nazovi školu kad se odlučiš i pitaj jer oni sve znaju i koliko para trebaš prikazati da ne bude iznenađenja oko tih para.Ja znam nešto da su pre građani HR morali prikazati 2000 evra mislim ali ne znam kako je sada.
Stepi molim te provjeri ti ovaj link.
Da li je dovoljno ovo da se i radna dozvola dobije.
druže iskreno nije mi jasno jer ne piše dal je to cena za nas iz HR i slično ili za vas iz BIH ili za sve isto.Mislim da ti je jedino rešenje da im napišeš mail i pitaš sve detalje.Tamo ti između ostalog piše da trebaš dokazati da imaš sredstva da se izdržavaš neko vreme i zdravstveno osiguranje,ali ne piše za koliko vremena sredstva i koliko novca...malo nejasno.
Napisao sam im mail cekam odgovor.
Kontao sam napisat i irskoj ambasadi u sloveniji u vezi tih 7000€.
Sad ne znam hocu na nasem jeziku pisat ili engleskom.
Ko to cita neki nasi ili irci.
Pa rekao bi irci,ali ja ti preporučujem da ne diraš ambasadu dok ne dobiješ odgovor od škole,prvo sve dobro školu ispitaj oni ti sve to znaju,ja stvarno ne znam ali znam da moraš imati neki polog oko 2000 je bilo za HR,a u tom postu od Marija on navodi da je za zemlje kojima treba viza za ulaz 7000 polog,e sada ne znam šta bi ti rekao.Još se trebaš raspitati u školi koliko je zdravstveno u irskoj jer navodno i to moraš imati.
Hvala stepi na pomoci.
Kao sto vidis kopam i rukama i nogama da palim odavde.
Godinu dana pa godinu bolje nego nista.
Nije toliko ekonomski razlog,da budem na nuli na kraju nije problem samo troskove da podmirim.
Jednostavno mozak da razbistrim i sredinu da promjenim jer puna mi je kapa svega.
Ciciban , slobodno napisi mail Irskoj ambasadi , ja sam ih zvao iz Bosne i preljubazni su , oni su tebi nadlezni jer ti treba viza .
Druga stvar m znam stanje u Bosni , bolje ti je pali odavde i kopaj da ostanes gore a ima stotinu nacina , mozes se malo vuci na student vizama koju godinu i ondase ozeniti za papire ili pravo ako vec nekog upoznas .
Pitao sam et za mail a nisi mi dao , da ti jos mnoge stvari napisem jer puno toga znam , proveo sam godinu dana na student vizi u engleskoj ...
Ako ti trazli 7000 Eur , neces ih morati unijeti u zemlju nego moze biti na racunu tvog sponzora ( roditelja ) samo da im prikazes i da oni daju izjavu na eng.i to ovjerite i prikazes tako a imas naravno sa sobom nesto love . Druga stvar , ako ti je frka i nemas 7000 eur odi u mkf i podigni kredit na mjesec dana stavi na racun , roditelji podignu za mejsec i vrate i svako happy...ima sto nacina kao sto kazem ...
ma da jednom kada uđeš u Irsku možeš ostati skoro koliko hoćeš,moj prijatelj je ostao 5 godina na crno posle škole i niko ga nije pitao za zdravlje jer u Irskoj ti policija(garda)jako retko legitimiše više su turistički vodiči nego policajci.Ja sam tamo živeo 3 godine dok su se mogle dobiti radne dozvole i onda se rešio vratiti i zeznuo se.Tako da do sledeće zime planiram nazad jer trenutno ovde imam neka posla da završim,ali kada odem više se ne vraćam na Balkan.Irska je raj za one koji imaju neku školu ili zanat koji je tamo plaćen ja to imam tako da sam zarađivao 2000-3000 evra zavisi koliko sam sati radio što je fina suma.Te neke znate sam već pominjao koji prolaze i sa odličnom platom i poslom a koji nisu fakulteti...rukovalac građ.strojevima,rukovalac građ.kranom,vozač kamiona,pizza chef,pekar,mesar,električar,automehaničar...to su vam sve satnice 10-20 evra zavisi od poziva do poziva i naravno firme do firme.

Oprosti zaboravio sam dati mail fedja_speed@mail.com
Kontam to je jedna olaksavajuca okolnost.
Npr. kad sam u madjarsku isao trebao mi je izvod sa racuna u zahtjevu za vizu.
Zamolio sam frenda da stavi 1000€ jedan dan izvadio uvjerenje njemu lovu vratio i to je to
Znaci koliko sam shvatio njima treba neki izvod sa racuna jel tako a ne uzivo na granici da prikazes tih 7000€.
to za tih 7000 još ni nije sigurno to morate proveriti,taj izvod se daje ili šalje ambasadi još dok si ovde tako da ti niko neće tražiti 7000 evra na granici pri ulasku.ja sam uvke na ulasku imao 1500-2000 evra jer su irci znali vraćati ljude koji imaju jako malo ili nemaju para u sebe,pa sam čisto radi reda nosio nešto kod sebe uvek.
Nasao sam link koji objasnjava tih 7000€.
http://www.kaplaninternational.com/schools/ireland/english-courses-dublin.aspx
Dali ti odgovbara ovo u vezi novca ? Nisam sve procitao ali sam onako povrsno citajuci zakljucio da kad se udje u Irsku mora imati minimum 1000 Eur ?
Sto se tice ambasade u Sloveniji , imaju jako ljubazno osoblje i vecina govori hrvatski . Upravo m ije rekla jedna djevojka da ukoliko produzavao vizu u Irskoj procedura ce ti biti puno jednostavnija nego kao kad ides prvi put .
E ovako ciciban,ja sam detaljno pročitao onaj tvoj link u vezi novca i ostalih papira u vezi dobajnja vize i upisa škole.Ukratko da iznesem zaključak.Koliko sam ja razumeo(a govorim i razumem odlično engleski),za ljude koji trebaju vizu za ulaz je potrebno da imaju u vreme apliciranja za istu preko ambasade na svom računu 7000 evra da prikažu uz papire za vizu,a kada dobiješ vizu onda u Irskoj na račun moraš staviti minimum 1000 evra da bi prikazao u Dablinu u imigracionom,prema celom tekstu u irskoj je dovoljno samo tih 1000 evra prikazati na računu a onih 7000 samo dok si kući kao uslov za dobijanje ulazne vize.Znači HR građanima je potrebno samo 1000 evra u irskoj a kući ništa jer im ne treba ulazna viza od ambasade.Što se tiče zdravstvenog osiguranja ono košta kod abbey college 100-150 evra za godinu tako piše na njihovom sajtu.Ja sam danas poslao mail abbey college-u sa par konkretnih pitanja u vezi zdravstvenog,školovanja i rada pa i u vezi novca da bi sve bilo jasno i očekujem da će odgovoriti za koji dan,nadam se sa isto tako konkretnim i nedvosmislenim odgovorima kao što su moja pitanja bila.pa ti javim šta su rekli.pozz
Stepi , tako sam i ja shvatio sve . Ovo za 1000 eura kad si u zemlji je nista...Jos se samo nadam da ce biti posla u prvih mejsec - dva kad odem tamo 
Pa ja pratim tržište rada irske već neko vreme i mogu ti reći da je skočila ponuda posla u zadnjih 6 meseci što nije bio slučaj do pre godinu-dve,irska se oporavila i sve više liči na onu staru irsku(keltskog tigra)iz 2003-2006 kada sam ja bio tamo,mogu ti reći da se mogao lako naći posao ako znaš engleski solidno(pa čak i bez njega nije bio problem).A sada je nakon one krize i masa poljaka otišla u poljsku i ne vraćaju se više(info iz prve ruke od prijatelja koji su još tamo),što je ohrabrujuće jer su radili za male satnice i bilo ih je previše pa je nastala gužva na tržištu rada.Naravno da će se neko sada javiti i reći da nije sve tako bajno ali kao što rekoh sve zavisi koliko si kvalitetan radnik,šta znaš raditi i koju diplomu imaš,jer da budem jasan i u ono zlatno doba kada sam ja bio je bilo onih koji jedva zarade 1200 evra mesečno i bukvalno preživljavaju.A sada gledam ovde na ponudi čak i za perače suđa nude po 9-10 evra što ni pre nije bio slučaj.
Ako je bilo posla kako su mnogi pisali u jeku najvece recesije pocetkom 2009. sada ga ima itekako ... Dali je moguce traziti posao tako sto sam napravim svoj CV i sam ga predajem po restoranima,pubovima... ? Tako sam nasao posao dok sam bio u UK i mnogi ga tamo tako traze .
Da upravo tako se u toj branši uglavnom traži posao tamo kako si naveo da si u engleskoj tražio,potpuno isto je i u Irskoj.Odradiš si CV isprintaš i deliš ali možeš i elektonski slati pa si staviš i na stik da imaš.Irci su još uvek u restoranima i pabovima skloni onom načinu traženja radnika tako što nalepe na prozor ili vrata objekta da im treba konobar,kuvar i sl.
Stepi moze mail da ti posaljem odgovor od jednog faksa pa da procucis odgovor malo.
Meni nisu bas jasni.
I da u vezi stope nezaposlenosti u Irskoj da nešto kažem!Trenutno stanje na tržištu rada iznosi oko 10% nezaposlenih,ali to vam tamo nije realno merilo...da pojasnim;još dok sam ja bio tamo 2004 stopa nezaposlenosti je bila oko 5% a 5 meseci posle mog dolaska je došlo 350.000 poljaka ulaskom u EU i svi su našli posao a ta stopa opet ostala tih famoznih 5%.To je tamo zato jer su uslovi na socijali odlični pa mnogi ne žele da rade jer dobiju stan i socijalu koja nije nimalo mala pa onda ili ne rade uopšte ili rade na crno i primaju socijalu,a irci nisu baš neki fanatici za poslom kao švabe npr.,u irskoj ima dosta šljama,klošara i neradnika(5-10% od ukupne radne snage).Socijalna služba ih bukvalno prisiljava da rade i nalazi im poslove a oni to izbegavaju,tako da im je ova recesija odlično došla da se vade na nju jer im sada i socijala teže uvali posao,jer pre će ga uhvatiti i dobiti neko ko želi raditi a stranac je nego neko ko ne želi a irac je,e to vam je jedini pravi razlog više stope nezaposlenosti.
moj mail stefan.skrobicc@yahoo.com
U engleskoj je ista situacija , vecina nezaposlenih su neradnici i ne zele raditi , UK,Irsla i sl... su razvijena gospodarstva i posla ce uvjek biti a i krize su uvjek bile tako da ova nista nije cudna ...
Dali znate za neke agencije u Dublinu koje zaposljavaju u hoteljerstvu ? U Londonu je puno takvih agencija i od velike su koristi kad imas vizu ...
Stepi poslao sam ti dva mail-a sa ovog starimost@net.hr
Onaj fedja_speed@mail.com nesto ne funkcionise.
Samo mi reci kojim povodom si dobio taj email,šta si ih pitao ili ispunjavao neki test da mi bude jasnije o čemu se uopšte radi,da bi bio upućen kada pročitam taj odgovor.
Pročitao sam pitanje posle ti pošaljem odgovor jer ovog trena nemam vremena,u ssuštini mislim da su ti samo odgovorili na ono pitanje u vezi cene kursa i ponudili ti super skupi smeštaj preko njih hehehe Ali odgovorit ću ti na sve što su ti napisali samo malo kasnije pozz I da nisu ti čini mi se napisali koliko ti treba keša za vizu i imigracioni.Jbg,ti si postavio konkretno pitanje ali oni su nekonkretni na odgovoru.
Ciciban , nemoj da se uzads u skole , oni ti nece reci konkretne informacije jer oni samo zele da ti prodaju kurs . Nazovi Irsku ambasadu u Ljubljani ljudi ce ti sve objasniti , na hrvatskom pricaju .
Stepi imas jos jedan mail.
Ovih 7000€ mozete mi malo pojasniti.
Ovdje pise koliko sam razumio da novac 6 mjeseci mora biti na racunu i tada vadi se potvrda od banke na kojoj mora biti naveden promet novca na tom racunu.
Znaci po tome nije dovoljno npr.poloziti novac uzeti potvrdu da je taj novac na racunu,poslati potvrdu u zahtjevu za vizu,podici novac i to je to.
Mislim tako sam radio kad sam putovao u druge zemlje
Novac ti nemora biti na racunu 6 mjeseci , to nema veze niti logike . Englezi su sada uveli rigorozne mjere za student vize pa novac na racunu mora stajati minimalno 4 tjedna . Ali im se mora prikazati prometz novca na racunu u zadnjih 6mj. ako neradis neka onda ti roditelji budu sponzori i neka pokaze jedno od njih svoj racun i placu i sl ...
Nazalost oca i majku nemam tako da mi to nije opcija.
Da li moze prijatelj spoznor biti ili clan porodice,neko ko je iz bih a zivi u evropi.
Mozda bi cak i irskog drzavljanina mogao naci jer imam par prijatelja.
Druže evo ovako;u mailu su ti napisali da možeš početi bilo kog ponedeljka sa kursom,da razredi imaju od 12-15 učenika,da imaju sobe po 35 evra noć koje deliš,da možeš birati 3 termina školovanja(jutarnji,dnevni i večernji)da će te ako moraš putovati busom po gradu do škole to koštati 60-80 evra mesečno,da njihov kurs 25 nedelja kursa i 27 odmora košta 2390 €,da u tu cenu ulazi knjiga,besplatan Dablin tour(obilazak grada turističkim busom),slobodan pristup netu,da možeš dobiti i smeštaj u porodicama domaćinima(4 nedelje košta 620 evra po osobi plus imaš doručak i večeru).A ovo na kraju ti je test koji bi trebao ispuniti da oni znaju na kom nivou je tvoj engleski da znaju u koju grupu da te stave ako budeš dolazio.I na kraju kaže da se javiš ako imaš još pitanja.Izvini što nisam odgovarao,slomio sam nogu na nogometu pa sam u gipsu i problemima.Taj tvoj drugi mail nisam dobio što si mi rekao da si mi poslao.pozz
Uh gadno prijatelju.
Nista ne zamaraj se necu sutra krenuti samo polako.
Drugi mail sad cu ti ponovo poslati.
Ciciban oprosti nisam znao , zao mi je ...
Dakle , sponzor ti moze biti i netko drugi sa kim si u rodbinskim vezama to bolje nego neki prijatelj . Ako imas bilo kakav dokaz vasih rodbinskih veza.Ja kad sma prvi put aplicirao za UK vizu odbijen sam jer mi je mama stavila 5500 EUR na racun a nisam imao dokaza odakle mi novac jer prije toga nisam radio , tako da trebas dobro skontati to oko love , oni ti odmah misle da si neki diler i sl.dok imas toliku lovu kod nas bez pokrica . Ako si radio do sad i imas dokaz onda nebi bio problem da kazes da je tvoja ustedjevina .
Pročitao sam sve,u ovom dopisu od ambasade vidiš i sam sve dosta jasno piše na našem.Želeo bi ti samo nešto reći to za tih 7000 evra mislim da ti je bitno samo u startu kada apliciraš za vizu,jer kada jednom uđeš i upišeš se i dobiješ radnu dozvolu onda ćeš kada počneš raditi biti normalno sposoban da se izdržavaš.Dakle te pare bi ti u najgorem slučaju trebale biti na računu 1-2 meseca,u trenutku apliciranja vize i do dobijanja vize za studente u Irskoj kada stigneš.Ja iskreno mislim da kada uđeš dovoljno ti je onih 1000 €,ali recimo ako imaš nekog da ti izađe u susret pa da ti dozvoli da imaš onih 7000 € 1-3 meseca tada bi sve bilo sigurno.A oko cene mislim da su ti napisali u onom prethodnom mailu pravu cenu za godinu 2390 €,a u ovom zadnjem ti praktično nisu ni odgovorili,samo su napisali da je cena kod njih za sve ista ali nisu potvrdili tvoju konstataciju o 1800 nego su ostali nedorečeni.Malo su aljkavi.Meni je abbey dosta konkretno odgovorio sinoć,baš sam se iznenadio,dobro doduše trebalo im 2 dana hehehe Posle stavim mail od njih ovde pa će se moći pročitati,kažem dosta je konkretan odgovor na ono što sam pitao.
Konacno jedan konkretan odgovor.
Stepi hoces nam i ti taj mail kopirati da procitamo ?
Good afternoon Stefan,
Thank you very much for the interest shown in Abbey College and apologies for the delay in getting back to you.
As you said, you do not need a visa to enter Ireland. You can buy a course for 1 year enrolment that is 25 weeks of tuition and 25 weeks of holidays.
During the 25 weeks tuition you are allowed to work part time and during your 25 weeks holidays, you can work full time.
Once you buy the course there in Croatia and pay the full fee, we will organize a letter for you to travel to Ireland, stating you are a student for Abbey College.
Once you are here, we will organize the visa letter to go to immigration along with a reference letter to be able to get your PPS Number that you will need to be able to work and a bank letter.
You will need to open a bank account here where you will need to deposit 1000 euro to show to immigration.
You can also buy the Medical Insurance with us, the fee for that is 100 euro.
The General English courses start every Monday
In relation to the accommodation you can find it on your own if you want or arrange it with us in Host Families or our student residence, the prices are what you saw in the website.
I hope this information helps. Please find enrolment form and test attached
Best regards
Maria Del Mar
Course Advisor
Abbey College (Int.) Ltd.
33-34 Dame Street,
Dublin 2, Ireland
TEL: +353(01) 679-1352
FAX: +353(01) 679-2519
WEB: www.abbeycollege.ie
From: Stepi Skrobic [mailto:stefan.skrobicc@yahoo.com]
Sent: Sunday, October 03, 2010 11:55 AM
To: Maria Del Mar Martinez
Cc: stefan.skrobicc@yahoo.com
Subject: Stefan
Hi,my name is Stefan Skrobic I'm from Croatia.I have a couple questions for you.I wuld to study a full year English course at your college.I understend that I dont nead an entry visa to enter Ireland.So my questons are;Is your 52 weeks English course from 1,995 € price(Tuition Period 25 weeks,Holiday Period 25 weeks)enuogh to get the right to recive a student visa with permission to work part-time,and full time during the Holiday Period?How to get an medical insurance when i come to Ireland,and how much is the price for medical insurance?I understand that I have to open a bank account when arrive.How much money do I have to have(releted to the people who dont need an enterance visa,for example Croatia) in cash or on my bank account to show to the Garda National Immigration Bureau when arrive to get the student visa successfully?My last question is when are the courses for english starting,is it eny time during the year or an specific date when i have to come and begin?Please try too answer all my questions.Thanks!
Waiting for your response!
My mail stefan.skrobicc@yahoo.com
Evo ga ljudi,izvinite ali kao što rekoh slomili mi nogu pa nisam baš pokretljiv,ja sam pitao sve u vezi građana HR i solidno mi je odgovorila dobio sam ono što me zanimalo,pa pokušajte izvući korisne stvari iz ovoga.pozz
Stepi kako noga koliko ces gips nositi?
Poslat cu im i ja mail pa cu postavit odgovor.
Ti ih ako hoćeš pitaj dal ti treba onih 7000 € i kada dođeš u irsku ili samo dok si u BIH i tražiš vizu.piaš ih koliko trebaš imati u irskoj kada dođeš na računu.Pa bit ću 5-6 nedelja u gipsu znači još neke 3 nedelje jbg.
Ti ih ako hoćeš pitaj dal ti treba onih 7000 € i kada dođeš u irsku ili samo dok si u BIH i tražiš vizu.piaš ih koliko trebaš imati u irskoj kada dođeš na računu.Pa bit ću 5-6 nedelja u gipsu znači još neke 3 nedelje jbg.
Zapravo ovi su mi odgovorili kod njih je za mene 3500€
Najpovoljniji do sad 2390€ http://www.studyinireland.ie/top/
Zbog cega ovolika razlika u cijeni.
A jbg gule ljude...pitaj ti abbey samo kako to ide sa novcem koliko ti gde treba keša na računu da ti to bude jasno jer oni bar konkretno odgovore na pitanja...znači ključno pitanje ti je dal će ti trebati 7000 ili 1000 da im prikažeš kada dođeš u irsku.
Ciciban , kad planiras aplicirati za vizu ?
Pa kolika je cjena za tebe toliko bi trebala biti i za Hrvate jer smo svi non - EU
Gost,to i jeste problem te škole imaju tri cenovnika,jedan za građane EU,drugi za non EU koji mogu bez vize ući i treći za non EU kojima treba viza,za ove poslednje je i najskuplji.Samo neke škole imaju iste cijene za non EU građane ali to je možda 1-2 škole.
Najblizi rod koji bi mi mogao biti sponzor je zenina sestra koja zivi u americi.
Sad jel to prihvatljivo za vizu kao sponzor ko ce im znati.
Znam Stepi citao sam i ja , to mi je malo smjesno ali sa nekog gledanja i razumljivo jer su ipak dali privilegiju ljudbima kojima netreba viza za ulazak u zemlju nisu kao Englezi da tretiraju visa i non visa jednakoć
Bas mi je drago da je potrebna samo 1000 Eur kad si vec u zemlji sad znam sigurno da cu ici tamo , moram samo love jos kupiti a Bosne mi je preko glave nezelim se tu vise nikad vratiit .
Svim silama cu i ja pokusat da palim jes tesko ali nema druge.
Koliko je cjena garsonjere a kolika jedne sobe u Dublinu ?
Nebih bas volio uvjek da zivim sa nekim i djelim kupatilo . Kako je najbolje pronaci smjestaj prije dolaska ?
Soba ti je oko300-400 evra a garsonjera 600-700 sve ovisi od dela grada i sreće.
Pozdrav ekipi!
ja sam jos jedna u nizu koja zeli u irsku iz cro.,ono sto me zanima je sljedece,iscitala sam dosta pa me zanima npr.odlucim se za irsku i krenem s pripremama,kontaktiram skolu uplatim 2000eura i polog od 1000eura na banci,e sad ono sto me konkretno zanima je koliko mi od prilike treba novca za cijeli paket,avio kartu,skolu,vizu,zdravstveno,stan ihranu,za taj prvi mjesec jer tada cu tek da trazim posao i nemoguce mi je prvi mjesec ocekivat bilo kakva primanja,znaci od prilike o kojoj se cifri radi za odlazak i start novog zivota u irskoj?
Unaprijed Hvala,i svaka cast nekolicini ljudi koji nesebicno dijele s nama amaterima informacije.
Pozdrav Charlie ,
pa recimo skola 2000 Eur + osiguranje 100 + viza 150 +karta 200 + 1000 za prvi mjesec i sto ces prikazat imigraciji , dakle oko 3500 Eur .
Kada planiras ici , ja imam plan u rano proljece .
Stepi dali si citao nova pravila za dtudente od nove godine , hajde i ti malo ovo prouci kad uhvatis vremena molim te i ja cu pa da objavimo nesto , nemogu se bas skroz snaci 
http://www.inis.gov.ie/en/INIS/New%20immigration%20Regime%20for%20Full%20Time%20NonEEA%20Students.pdf/Files/New%20immigration%20Regime%20for%20Full%20Time%20NonEEA%20Students.pdf
Ovo me zabrinjava , dali znaci da engleski mora biti minimum level 5 da bi dobio student vizu 
Student Immigration will in the future operate on a differentiated basis. The
student regime will be divided into two categories. The Degree Programme
will apply to students enrolled in a nationally accredited higher education
programme at National Framework of Qualifications (NFQ) level 7 or above.
The Language and Non Degree Programme will consist of students
engaged in English3 language courses or academic courses below Level 7
in the National Framework of Qualifications (NFQ) with NFQ Level 5 being
the minimum level of study allowable.
Što se tiče mesečno koliko ti treba za život(stan i hrana) tu se kreće neki raspon od 700-1000 €,zavisi koliko ste stan(sobu)platili to vam diktira skupoću.Što se tiče ovog zakona on je iz 2009 i ništa posebno ne menja osim činjenice da engleski možete studirati max 2 godine kako piše i malo pooštren režim više za škole nego za studente,traži se da škole pooštre kriterije za prijem.Nisam sve pročitao ali to je to odprilike.A na kraju krajeva uvek pitajte školu,oni u školi vam sve znaju koliko i u imigracionom i ambasadi jer oni od toga žive pa će vam sve info uglavnom dati jer im je to u interesu.A mnoge škole i garantuju povrat novca u slučaju da ipak ne dobijete vizu za ulaz ili kada uđete za studiranje!
ja se namjeravam pokrenut cim prije,cekam da mi odgovore ovi iz A.College kako za placanje i ostale info.oko programa 25 skola 25 holiday,kada mi se jave znat cu sta i kako dalje,a avio karta ne mora da bude skupa,tu je uvjek Rayanair koji iz zadra leti direktno za dublin(povratna karta zavisno od dana rezervacije se krecu od 35-50 €.provjerite na
a za smjestaj bi mi trebale info. gdje se mogu naci info o povoljnim iznajmljivanjima sobe ili cimersto u stanu i sl. i jos nesto,kad polozim 1000€ u banku koliko vremena treba proci prije no sto mognem koristit taj novac.ako netko namjerava uskoro ka i ja u pripreme neka se javi,opet je lakse kad nisi potpuno sam.
Thanks ljudi...
Znaci kad se prijavis na ovaj kurs engleskog moras pohadjati kurs najmanje 80%
i poloziti ga jel tako.
To je uslov da upises jos jednu godinu i gotovo jer je max 2.god pogadjanja tog kursa.
Da tako je , ali mozes nakon 2g da upises drugi kurs koji nine engleski ...
A mene samo zabrinjava da ce minimum level 5 postati da bi upisali kurs engleskog ?
Ne kontam sta to ustvari znaci.
Pa neznam bas da detaljno objasnim ali level 5 je dobro znanje engleskog usmeno i pismeno mislim ...
Zvao sam danas Abbey college i razgovarao sa njima , rekli su mi da se taj level 5 odnosi na osobe koje zele produziti vizu a ljudi koji dolaze prvi put n emoraju da budu na tom nivou i po novim pravilim od 1. sjecnja ... Dakle pao mi je kamen sa srca 
Charlie evo ja se dvoumim dali da idem sada ili pocetkom proljeca , ide mi se odmah ali me malo strah radi posla jer ulazimo u kasnu jesen ... Danas sam cak i zvao Abby college mislim da su oni najbolji , tako bar svi kazui .
Da jedino što mi je interesantno da od nove godine kao pooštravaju neka pravila za vize,kao da žele da i oni koji mogu ući bez vize ipak traže studentsku još dok su kući a ne u imigracionu u Dablinu pa bi to natovarilo i ono pravilo od 7000 € na računu.A sve to uvode jer su imali veliki problem sa nestajanjem(odlaskom u ilegalu)studenata kada uđu.Kažem nisam sve baš pročitao jer ima puno pa mi dosadilo tako da ne mora biti da ćemo i mi iz HR morati aplicirati za studentsku vizu kući,to u svakom slučaju treba pitati kod abbey.dakle pitanje je šta taj zakon menja u odnosu na HR građane,oni to sigurno znaju.
ja novac imam sada a do proljeca ga vjerojatno vise necu imat,meni je prilika sad ovih dana,iduci mjesec najdulje a sve poslije toga mi je upitno,a sto se tice posla ne znam na koje ti pozicije mislis da apliciras al ja sam u uvjerenju da ak nista uvjek mogu u neki bar upast pogotovu jer kao sto je netko spomenuo idu praznici pa ce bit i exstra posla(bar se veselo nadam)nego molim te mi reci da li si kad si pricala ili pricao s A.College da li si ih pitao kako ide za placanje??ja ih jos nisam zvala jer sve mislim da ce mi se netko uskoro javit al ako ne bude zovem i ja.ako se odlucis javi i ostavi neki kontakt mail il face il sta god
Stepi gdje si to nasao za vize ? Jel pise da ce bas svima uvesti da moraju aplicirati za studentsku vizu ?
Charlie dali imas msn,skype,yahoo ?
Zasto svi spominju Abby college u ovom http://www.studyinireland.ie/top/ je jeftinije i iza HR gradjane.
U cemu je fazon?
Da li je sigurno uopste poslati na racun novac ovom http://www.studyinireland.ie/top/
Ko uopste garantuje da ce oni novac vratit ako se dobije odbijenica za vizu.
Da li uopste postoji ovaj uneverzitet.
Gdje se mogu provjeriti reference,mozda u ambasadi.
Da znam da sam previse sumnjicav ali ipak velika je lova u pitanju.
Ovi su mi isto odgovorili i kazu da su kod njih iste cijene za sve.
http://www.iceireland.com/
Ako neko moze da pogleda njihov cjenovnik,ako se ne varam ima za 1800€ tecaj sa casovima ujutru i navecer.
Ovo mi sad nikako nije jasno abbey trazi za isti tecaj 4500€ a ovi 1800€ to je drasticna razlika.
Mislim za gradjane kojima treba viza za ulazak u Irsku,da ne bude zabune.
Nemoj da te to cudi , ja kad sam isao u London platio sam skolu 400 funti a vecina ih je bila za isti period trajanja preko 2000 tako da ...
Ljudi mene samo brine ocemo li mi hrvati morati nakon nove godine aplicirati za vizu ? strasno sam zabrinut
Gost to za vize i pooštravanje sam pročitao na onom tvom linku,pri kraju teksta,mada malo nejasno i neodređeno dal se tiče nas ili nekih drugih ali tek piše da se neke vize trebaju pooštriti,ea sada dali su to za one koji produžuju studiranje ili one koji ne mogu bez vize ući ili za nas nemam pojma malo je nejasno.A uostalom pitate koledž dal se šta menja i to je to.A što se tiče pitanja zašto abbey,pa abbey je jedna škola sa tradiciom koja je dosta konkretna tako da je HR građanima povoljna i pouzdana.Meni se baš ne experimentiše sa drugima.
Charlie javi se ja bih mozda isao do za par tjedana u Irsku pa bi mogli u isto vrijeme ...
Delfin do sad najpovoljniji.
You are in luck as at the moment we have a SPECIAL OFFER for one year visa courses of only €1750 for Morning Classes & €1575 for Afternoon Classes
+ €60.00 Registration Fee
This course can be taken between 9.45am-1pm morning classes or 2.30pm-5.45pm afternoon classes and is for 25 weeks of course time and 27 weeks of holidays to complete an academic year.
If you wish to avail of our Medical Insurance the cost is €65.00 for one year.
Koliko traju ovicno ovi casovi dnevno.
Da li se moze promjenuti vrijeme ujutru-navecer zavisno kad radite.
pa ja koliko sam shvatio 4 dana po 4 sata tj.od pon do petka sto je super onda 3 dana imas slobodno , a vrijeme nastave mozes da mjenjas naravno kad zelis tamo ...
kad ti planiras da ides ?
moj mail je iva.rajic@gmail.com
ja jos cekam da mi se jave ovi iz A.College,ne znam sta im toliko treba??
Jel koristis messanger da te dodam ?
Gost planiram iza nove godine mozda 1-2 mjesec prije toga ne mogu novac skupiti.
Ko zna mozda se gore vidimo.
Vjerujem da i gore imaju neki internet klubovi ili mozda imaju na faksu.
Poslao sam mozda 20 mailova sveucilistima.
od tog broja 80% mi je odgovorilo da je cijena 4500€
drugi od 1600-2300€
ovo mi je bas sumnjivo ljudi velika je to razlika.
mozda je trzisna konkurencija,mozda kvalitet usluge ne znam ali ne bi volio da uplatim i da se zajebem.
Pa ima bezicni net na sve strane a ja imam laptop pa cemo biti u kontaktu svakako , no nebitno to sad da je nama prvo otici .
Nemoj da te cijena brine , ako je skola od 1600 na listi ministarstva akreditirana nemas brige , kao da je bitno kakve je kvalitete skola dal je poznata ili ne ako ces preko nje dobiti vizu , udji u zemlju radi zaradjuj novac lako ti je promjeniti skolu kad vidi kako stvari stoje . Rekao sam vec , ja sam skolu u Londonu platio par stotina funti dok ih je vecina kostala vise od 2000 to su neke luksuznije skole no to nije bitno ...
lista svih akreditiranih skola
http://www.acels.ie/Search.aspx?location=Dublin&course=1&duration=1&keywords=&submit.x=26&submit.y=8&submit=Submit
Ciciban , koju skolu si nasao za 1600 Eur ?
Evo ovu:
Delfin do sad najpovoljniji.
You are in luck as at the moment we have a SPECIAL OFFER for one year visa courses of only €1750 for Morning Classes & €1575 for Afternoon Classes
+ €60.00 Registration Fee
This course can be taken between 9.45am-1pm morning classes or 2.30pm-5.45pm afternoon classes and is for 25 weeks of course time and 27 weeks of holidays to complete an academic year.
If you wish to avail of our Medical Insurance the cost is €65.00 for one year.
Koliko traju ovicno ovi casovi dnevno.
Da li se moze promjenuti vrijeme ujutru-navecer zavisno kad radite.
Uglavnom vam je to 3-4 sata dnevno od pon-čet,menjati smenu se uglavnom ne može na većini koledža(znači koju uplatite tu idete) zato vam je uvek bolja varijanta jutarnja smena ako niste građevinci.Jer u Irskoj većina ili gotovo sve radnje,pabovi,restorani,butici,trgovine pa i mnoge firme počinju raditi tek od 9-10 pre toga nemate gde osim na benzinskim pumpama ni lizalo da kupite tako da to imate na umu.Alkohol i hrana se prodaju tek posle 12 u pabovima i restoranima uglavnom,za hranu ima iznimki ali slabo.Znači kod njih retko šta radi od 7 ujutro,kod njih je to od 9-10.
Charlie Abbeyu uglavnom dugo treba da odg.ali konkretno odgovore za razliku od drugih.Ciciban ako te škole rešavaju tvoj ulaz i studiranje na isti način kao i ove od 4500 onda bolje daj 1500-1800 ipak je velika razlika a usluga je takva kakva je kao i kvalitet,naučit ćeš koliko budeš učio,džaba odlična uslu ga i kvalitet ako te ne zanima heheh.Šala mala ali stvarno ne bacaj pare,jer rekao sam ti skupo će te to izaći škola+smeštaj+hrana jbg.,ako ima jeftinije uzmeš jeftinije.pozz
ljudi da li je tko gledao jutros na HRT vjestima o sve vecoj nezaposlenosti u irskoj???kao irska se uopce nije izvukla iz krize nego tone sve dublje i da ljudi koji su dolazili u potragu za boljim zivotom odlaze iz zemlje...mislim ne zelim bit prenosioc losih vijesti niti sam osobno gledala te vijesti i voljela bih da me netko razuvjeri ali ako je stanje kao sto mi je receno ne znam da li ima smisla uopce se upustat u tu avanturu??ovo me je bas mnogo zabrinulo!
Ja sam već gore u jednom postu pisao o tome,pustite te priče već pratite tržište rada posla ima za one koji hoće raditi nezaposlenost je 10% oni ne rade jer ne žele fina socijala u irskoj!Da sada ne ponavljam pročitaj moj prijašnji post; I da u vezi stope nezaposlenosti u Irskoj da nešto kažem!Trenutno stanje na tržištu rada iznosi oko 10% nezaposlenih,ali to vam tamo nije realno merilo...da pojasnim;još dok sam ja bio tamo 2004 stopa nezaposlenosti je bila oko 5% a 5 meseci posle mog dolaska je došlo 350.000 poljaka ulaskom u EU i svi su našli posao a ta stopa opet ostala tih famoznih 5%.To je tamo zato jer su uslovi na socijali odlični pa mnogi ne žele da rade jer dobiju stan i socijalu koja nije nimalo mala pa onda ili ne rade uopšte ili rade na crno i primaju socijalu,a irci nisu baš neki fanatici za poslom kao švabe npr.,u irskoj ima dosta šljama,klošara i neradnika(5-10% od ukupne radne snage).Socijalna služba ih bukvalno prisiljava da rade i nalazi im poslove a oni to izbegavaju,tako da im je ova recesija odlično došla da se vade na nju jer im sada i socijala teže uvali posao,jer pre će ga uhvatiti i dobiti neko ko želi raditi a stranac je nego neko ko ne želi a irac je,e to vam je jedini pravi razlog više stope nezaposlenosti.
Charlie sto sam ti i ja napisao vec tamo , mediji su uvjek brujali o nezaposlenostima velikim i sl . na licu mjesta stanje je potpuno drugacije .
Stepi mozes napisati tvoje licno iskustvo i ljudi koje poznajes.
Znaci kako si nasao prvi posao.
Koliko je uopste tesko raditi neki konobarski posao,kolika je satnica i da li engleski moras poznavati bas dobro.
If you have been accepted on a specific course of studies, but you need, or are required, to complete a preparatory course of English prior to commencing your main course, the following requirements apply:
Ciciban to ti se odnosi na ljude koji su npr.upisali nešto što nije u vezi sa engleskim kursom,ali moraju dokazati da dovoljno znaju engleski,jer ne možeš studirati medicinu a da ne znaš engleski.Nemojte ulaziti u te dubioze zakona jer će uvek nešto izgledati nejasno,samo pitajte sve školu jer inače će samo panika biti u stilu;šta je sada ovo?Kontaš...?Znači kada skupite novac samo školu nazovite i sve pitajte,jer čitanje između redova dovodi do zbrke.
Hvala na korisnim savjetima.
Jesi procitao ovo.
Stepi mozes napisati tvoje licno iskustvo i ljudi koje poznajes.
Znaci kako si nasao prvi posao.
Koliko je uopste tesko raditi neki konobarski posao,kolika je satnica i da li engleski moras poznavati bas dobro.
Gost koliko sam razumio tebi je bio sponzor roditelj.
Kako ide ta procedura detaljno.Znam da treba izvod sa banke koji pokazuje stanje u zadnjih 6.mjeseci.
Kako mogu dokazati da mi neko zeli sponzor biti(neko pismo)?
Kako dokazati rodbinske veze(posto u mom slucaju sponzor mi je zenina sestra)
Kako dokazati da ja mogu raspolagati tim sredstvima.
itd.
Mogu dobiti tvojmail.
Hvala.
E drug napisacu ti sad sve u mailu , ostavio si mi ga vec prije 
Najjeftiniji let za Dublin ? Zvao sam iz Sarajeva kosta 400 Eur , Ryan nema slobodno nista kad ja planiram da idem
Javite neku opciju povoljnu
Koliko vidim ryanair najblize poslije zadra leti iz bolonje.
Probaj naci let preko easyjet od splita do londona pa presjedanje.
Evo imas i ove lete iz dubrovnika
http://www.aerlingus.com/cgi-bin/obel01im1/bookonline/index.jsp
Ryan sve zauzeto u vrijeme kad planiram ici i poslje , ovi iz Du isto nista nemaju
Ne bih da placam bas 400 Eur kartu
Ljudi ja sam već pisao da je iz ZG i Ljubljane skup let jer sam odtle hteo leteti,iz Trsta vam let košta između 150-200 € najjeftiniji mislim da je u pitanju alitalia.400 € je preskupo.
Ponovno sam zvao Abbey college , rekli su mi da mogu uci u Irsku kao turist i opet izvaditi studentsku vizu bez problema , a ukoliko platim skolu u kesu dok sam vec u Irskoj godina dana me izadje 1200 Eur umjesto sto bi platio od kuce 2000 Eur , STEPI mislis da je ovo dobra ideja ?
Da,ali u tom slučaju moraš imati fino keša u sebe i čak rezervisan neki jeftini hostel(Browns 12-15 € dan)jer irci su ti inače popularni po vraćanju HR građana ako nemaju puno novca jer turist mora imati keša,znači tu postoji opasnost da te vrate.Ovo govorim iz iskustva,dešavalo se često da neki nadrndani policajac vrati naše ljude.
Pa imat cu preko 2500 Eur sa sobom . A neznam zasto me nebi pustili ako mi je sve regularno , pa putovnica mi je puna pecata i viza tako da mi je imigracijska proslost pozitivno bogata .
Iz Abbey su mi preporucili da upisem skolu petkom i krenem u nju u ponedjeljak i odmah sve oni posalju imigraciji ?
Glegao sam i sobe u oglasimam oze se naci i lijepa soba za 250 - 300 Eur
Dali tko zna agenciju u Irskoj ili Engleskoj za zaposljavanje kao konobar,instalater,zidar, itd..uglavnom SSsprema
google i trazi jobs in irleand
U engleskoj postoje mnoge agencije ali moras imati papire bez papira zaboravi posao tamo .
Ovi sa kaplana nisu normalni za kurs engleskog traze 6200€ nisu normalni.
Gost imas mail.
Kako ide sa zdravstvenim osiguranjem , recimo ako se razbolimo upala pluca i sl ?
Dali netko zna neko jeftino osiguranje za godinu dana , preko abbya je 100 Eur pa ako netko zna jos jeftinije neka javi 
ovako ljudi
molim vas oni koji su vec isli u irsku da mi kazu da li su ih na granici poslije leta trazili povratnu kartu,da li je obvezno imati povratnu kartu kad se putuje u irsku ili ste je uzimali tek iz predostroznosti??ja nisam trebala povratnu kartu kad sam putovala u holandiju ali za irsku ne znam pa vas molim da mi netko nesto javi
hvala.
Ima u starijim postovima pise.
Koliko sam razumio to je preporucljivo inace te mogu vratiti.
Gdje ste ljudi niste zar svi otisli u irsku
Nedam se obeshrabriti sredjivam polako papirologiju za irsku iako samo na ovom forumu hvala bogu ima optimizma.
Gdje god drugo citas kriza recesija ne idite ni slucajnu u irsku nema posla itd.
Ciciban , ni tebe nigdje ja mislio ti vec u Dublinu pravis Eure 
Dali netko zna kakva je ponuda poslova u metalskoj struci (varioci, bravari).
Pozdrav svim "ircima"
Stepi fixiraj tu nogu što pre!!
)
Ej ćao ljudi!!
ja sam malo stariji od ekipe ovde ali ok,dalmatinac iz Beograda i garant palim u Irsku pa da vam se pridružim jer je balkan mrtav skroz!!
)
Ja koliko znam i koliko sam čuo od gospođe Marije iz abbye ili tako nešto škole, je da morate da uplatite onaj kurs od 52 nedelje da biste dobili dozvolu(vizu) za rad od 20 sati nedeljno,odnosno 4 sata dnevno,naravno može da se produži na crno i do 8 sati kao i sub i ned.sve je stvar izbora!!!Ona mi je rekla da je cena 2800eurića za godinu bez ičega,znači gde se ulaćuje za studente zdravstv.osiguranje,smeštaj,klopa itd.?žena je potpuno nepismena i neobaveštena ali prepotentna-može joj se kao i 90%iraca
) i na moje pitanje gde dobijam vizu za rad i boravak preko 6 meseci odgovara u hrvatskoj!!!kada sam joj rekao da za boravak od 90 dana hrvatima ne treba viza odgovorila je:"a da!!"izađi iz zemlje 1 dan pre isteka 90 dana i tako stalno svih 6 ili 12 meseci!!znači u startu neozbiljno i neobavešteno!!!čuo sam da je dublin jako skup,naravno da razmišljam o nas 4-ovoro u jednom stanu "BEZ"cuge i fora i fazona i kao provoda!!!dolazim zbog love i ničeg više!!!U IRSKOJ LIJU KIŠE NON-STOP i ne razmišljam o party-jima njih ću za hvar da ostavim ili rovinj!!
)dakle hoću reći da je bolje nas 4-ovoro na dobroj gajbi sa tušem,kuh. itd.nego svako od nas u sobi (čitaj rupi)od 250-300e!!!znači braćo potrebno je dobro slušati stepija i ljude koji znaju kako možemo dobiti papire na duže a samim tim i naći dobar posao koji to omogućava,jer su irci haos!!znači očajni radnici nešto kao poljaci i bivši sssr(ne rusija čija je škola slična našoj)istraumirani i priprosti!!zato je nama šansa velika ako se potrudimo, jer smo ipak čudni ljudi-sposobniji od mnogih u eu!!!bitno je nastavljati sa kursevima kojih je raznih i tako se dozvola produžava a posle 5 godina čini se stalna radna se dobija!!!!neko kaže da je sada 3 ako se ne varam!!poz i javljajte se!!miki
oprosti ali molim te nemoj sirit pogresne informacije forumom,nije istina da je skola 2800 niti da moras ici iz zemlje svako malo...vjerojatno ti je navodila vise od jedne opcije kako mozes upisat skolu i cijenu skole kada ti je potrebna viza za ulazak u zemlju a ti to nisi dobro razumio...posto sam ja u procesu odlaska napisat cu sto ja do sada znam...znaci skola za ljude kojima ne treba viza pri ulasku u zemlju kao sto su hrvati skolu placaju 1795€ u Abbey College gdje nakon uplate cekas na student letter s kojim prelazis granicu i u imigracionom dobivas godinu dana student vizu,no postoji opcija da ides gore kao turista i tamo direktno upises skolu za 1195€ no caka je u tome da nakon sto upises skolu i dobijes student letter koje oni srede u roku od 24h moras da napustis zemlju bar na jedan dan kako bi ti se ponovno na granici promjenio status iz turista u student...dakle jeftinija opcija ali i rizicinija posto dva puta moras u imigraconi ured,no ko voli nek izvoli jer isto tako vele da dosta ljudi na taj nacin dolazi.nakon sto dobijes vizu na godinu dana nema vise potrebe ni za kakvim izlascima iz zemlje osim ako to sam ne zelis,dalje trazis posao oni ti obezbjedjuju dozvolu za rad te je sve ostalo na tebi,kako ces se snaci za smjestaj posao hranu itd...
Potoisujem sto je charlie rekla i sam sam u cjelom procesu kao i ona i nije istina ni to sto tvrdis za Irce kao ljude .
Evo mene,samo malo da se umješam
Nemojte raspravljati od toga nema koristi...Irci su ok ljudi,irkinje malo blesave hehe ali sve u svemu najsličniji narod nama balkancima od svih evropljana,svi ostali su uštigljeni i distancirani...irci su divljaci,dakle slični nama,pozitivni 
A od škole do škole vam zavisi i cena i objašnjenja,zato navedite koja je škola u pitanjau kada govorite o školi...eto ja se oporavljam i nemam vremena za forum.pozdrav svima i srećno,pogotovo ciciban i gost koji su tu već duže i sa kojima sam puno toga odradio i napisao.
Pozdrav i tebi stepi samo se ti oporavljaj.
Dabogda se mi nasli u dablinu da popijemo po koji guinness
ZIVJELI!
Hej čarli ti bolje znaš nego marija iz škole, koja mi je 3 pisma poslala i nisam lupetao tek tako!!!hvala mnogo na tvojim informacijama jer je jeftinije nego 3 soma o čemu mi je ona pisala,a inače radi se o istoj školi!!!ne volim nikoga da omalovažavam niti da ponižavam nisam takav čovek jednostavno sam davno čuo kako se irci ponašaju prema strancima,što i nije bitno u čitavoj priči!!
ako sam te dobro shvatio njihovom koledžu uplatiš lovu i čekaš pismo od njih i sa njim po ulasku u Irl za 24sata dobijaš studentsku vizu,ima li koje ograničenje u godinama za apliciranje za studiranje jezika??
molim vas šaljite odgovore!!hvala svima poz od mikija!!divni ste svi skupa!
e ljudi ja vas ne znam lično osim stepija ali obećavam da ću da vas častim pivcem kad se nađemo gore!!!stvarno ste divni na iskrenim odgovorima :ciciban,čarli,goust i još koliko vas ima dobrih ljudi!!!
koliko se na odgovor škole čeka,mislim student leter?aj bolje vas da pitam nego njih?
)mogao bi goust da mi napiše odgovor?!
hvala još jednom!
auuuuu izgubio sam se ti si "gost" a ne duh(ghost)!!
izvinjavam se.....malo sam uhhh
Stepi , veliki pozdrav i tebi i zelim ti sto skorije ozdravljenje.
Evo duh ce odgovoriti , kad se skola uplati pismo ti stigne doma u roku od 7 - 10 dana , ako platis neku brzu postu 5 radnih dana najvise .
Kad planiras ici ?
što pre......
samo lovu da skupim i to je to!!
IMAM JEDNO PITANJE?KAKO SADA OTICI U IRSKU AKO MISLI NEKO DA MI MOZE POMOCI NEKA SE JAVI NA MAIL denisspiodic@hotmail.com
ej imam pitanje za duha dobrog i charlie recite mi što mi je potrebno od papira kao dokaz da pripremim i kako se to šalje u Irsku u abbey ili već kako proces ide?sigurno fotokopija osobne i putovnice??račun za uplatu itd.hvala vam puno!čekam odgovor s nestrpljenjem!!
poz miki
Pa prvo ce ti oni iz skole poslati da uradis test engleskog i onda im posaljes to kad zavrsis i skeniranu putovnicu i daju ti broj na koji ces uplatiti skolu a moze se i karticom platiti mislim . Nakon toga ti oni posalju pismi na adresu koje ce ti trebati za granicu . Od papira ti treba putovnica , pismo skole i vise od 1000 Eur za granicu . Kad dodjes tamo skola ce ti poslati u imigraciju papir da si krenuo na tecaj , ti ces izvaditi pps broj i bankovni racun staviti 1000 Eur i na imigraciju otici po pecat koji se dobije isti dan .Onda si miran godinu dana . Jel planiras ove godine ici jer ja mislim da bi trebao tamo biti polovinom studenog .
Pozz,ja sam iz Doboj RS nezaposlen ,otisao bih bilo gdje ima li neko da zna kako otici bilo gdje ,gdje se moze nesto raditi.
ej duše car si!!hvala ti mnogo!!
ne virujem da ću sve stići !!malo je to vrimena za sve što moram uraditi!!trudiću se !!!naći ću te u dublinu ne sekiraj se pa ćemo da pravimo biznis!!!
ali ovo sa putovnicom mi nije jasno?di je skeniraju?šaljem je njima ili..?
Citala sam vas citav razgovor u vezi odlaska u Irsku Ghost,Ciciban,´Charlie..dali ste vec otisli ? zanima me kako vam je? 
Vladimire koji pasos imas ? Kao sto vidis vecina nas ovdje planira da plati skolu jezika u Irskoj i tako dobije pravo na rad .
Jebote sve sam detaljno nekih zadnjih 50-ak postova čitao i sve se stalno menja i sve je stalno drugačije sa cenama potpuno šizoidna situacija!!
Mislim kad se jednom dokopaš Irske ne treba se vraćati uopšte ovde!!!Level 5 je potpuno opravdan ali koliko će se upotrebiti pitanje je za nekog ko želi prvi put učiti engleski ?znači otpada u startu-to je čista diskriminacija!!bez 5000 evra ni slučajno da se ide gore zbog prvog meseca!!!

najbolje naći jednosoban stan i nas 5 koji se znamo da delimo trokove što će i biti do kraja!!
A lova koja se uštedi uplatiti faks ili koledž brate i dobiješ 5 godina vizu i radiš i uživaš a dotle će Hr u EU!!Onda smo carevi i sa njihovom diplomom i bez!!!
mislim da je to najbolje!!STEFKE KRALJ SI MAME MI!!!
Mislim da ti je ova poruka malo pretenciozna heheh,teško je vezati 5 god.a kamoli ih odjednom uplatiti ne ide to bašš tako jednostavno.Ko ima HR putovnicu dovoljno mu je 4000-5000€ da uđe u sve.Dobro je da ima mašte ovde,ali realnost je malo kruta.Ali da se može uspeti,može,naravno ko bude uporan.A cene su različite jer svaka škola ima druge cene,to je normalno,neke su bolje,neke lošije a neke preskupe.Po meni Abbey naj,2000-2500€ godina za HR građane.pozz svima
ne razumijem kako to da svi dijelimo razlicite inforacije a vecina je koliko ja mogu da shvatim u procesu sa istom skolom u ovom slucaju to je abbey college,pa me stepi interesuje od kuda tebi da je skola za hr.gradjane pri abbey 2000 ili 2500€ kad ja evo drzim papir u ruci i nacin na koji treba da platim skolu i iznos skolarine od godine dana 25tjedana skola+25tjedana holiday i skola je 1795€,(znam da to nije iznos na web stranici ali to je iznos koji su mi traze da uplatim za skolu)mislim da li to oni svakom salju razlicite info ili ne znam vise sta da mislim,i ovako mi nije jednostavno uplatit iznos a kad cujem da svi imaju razlicite informacije zapitam se koliko je sve ovo u vezi sa skolom sigurno.mislim ja sam ih kontaktirala vise puta ,uglavnom zovem ih svaki put kad naidjem na novi problem,nekad su susretljivi nekad bas i nisu ,al svi smo ljudi pa to ne zamjeram ali bih zeljela znati da je skola fer i da je proces siguran,u suprotnom ne placam im nista.
slušaj stefane,ne maštam uopšte imam dovoljno godina nego to je istina ako upišeš faks i master 5 godina imaš vizu!!to je princip za čitav svet!!zašto bi fizikalisao na crno i vraćao se nazad pa opet pakao i sve te gluposti!!??drugo...logično je da ću da delim sa 3-4 ljudi gde god da odem troškove pa ko hoće hoće ko neće slobodno,Dablin je nenormalno skup grad kao i London!!!a treće meni je maria del mar u petak poslala pismo i rekla da je cifra 2800 eura,znači postoji neko zasićenje ljudi sa istoka u Dablinu-očigledno je i svakom priča i folira se kako mi treba turistička viza a onda kaže jao izvini zeznula sam se!!nisam telefonom razgovarao i sve ovo što ste napisali jako je pomoglo!!!hvala svima!!naravno da ću dobro da iskalkulišem i ne dozvolim da me rastura neka jadna škola iz Dablina!!!može se studirati i u Kanadi za iste pare uz NENORMALNO BOLJE USLOVE A NE DA NOSIM 10 000 eura,sramota!!!MENE ĆE DA JEBE IRSKA KOJA JE 1993,UKINULA ABORTUS I DOZVOLJENU RASTAVU BRAKA ZA ŽENE!??A DA LI SE NEKO ZAPITA OD TIH KRETENA ZAŠTO OVAJ MALI NEMA RODITELJE I KAKO ŽIVI U BOSNI A TREBA MU 10000NA KONTU??gade mi se!!!!!pozdrav svima!!
Pa ok nismo mi tu da njima diktiramo uslove,irska je još najliberalnija zemlja evrope.Charli,uplati koliko su ti napisali da uplatiš.Informacije nisu različite,ene se menjaju i to u zavisnosti od kursa do kursa;različita je cena za 25+25 kurs i za 50 nedelja puni kurs engleskog,tako da i cene variraju,a i zavisi od toga dal se usavršavaš za neku granu jezika(npr.medicinu)jer ima i to a tu je opet druga cena.Ne znam šta ste uhvatili cepidlačiti oko sitnica,vidim da se novi forumaši samo nešto kao ispravljaju i jedva čekaju da nekog demantuju a to nije dobro,treba se pomagati a ne prepirati.Ja sam tu stavio masu informacija do sada na forum i mailove koje sam slao i dobijao od abbeya.Još da odgovorim Cicibanu neka iskustva oko traženja posla;moj prvi posao u Dablinu 2004 je bio u restoranu kuhinja pomoćni radnik,to sam našao tako što sam pročitao oglas da traže radnika nazvao dobio adresu i otišao na lice mesta,čak u tom trenutku nisam imao radnu dozvolu(PPS),došao tamo i dobio posao a posle sredio dozvolu jer se to tada moglo,kasnije sam se selio Kork,Kilkenny menjao poslove itd.Znači imate više mogućnosti,prva je da obilazite lokale i firme sa svojim cv i ostavljate ga,druga je da čitate oglase i javljate se pa čak i odlazite na lice mesta da probate da upadnete(jer jedno je kad vas čovek vidi a drugo kad vas ne vidi),treća je preko prijatelja koji već tamo živi i zna neke ljude ili poslove,a četvrta apliciranje online na oglase.Eto pozz od mene dugo nisam bio sa vama,još malo pa ću valda da se oporavim od ovog loma i eto me često.
ajde nedostaješ nam stefane!!
kod tebe je sve cool sa irskom!
)
čekamo te!!
Dali je moguce traziti posao i poceti raditi odmah po dolasku u Irsku ?
Zena iz skole mi je rekla da je to moguce , sto vi mislite .
Naravno da jeste ako nađeš posao i odmah dobiješ PPS.
Moja preporuka , NE IDITE NA ABBEY COLLEGE .
Prvo ih zvao 3 puta da mi odgovore na mail , nista na postavljena pitanja mi nisu odgovorili i rekli su mi da kurs kosta 2600 Eur . Jako neozbiljno i bezobrazno za jedan college .
Ljudi ja mislim da vi pravite konfuziju sa tim pitanjima i porukama,morate postaviti konkretna pitanja i zahteve,ima više vrsta kursa i različite su cene,ako se ne razumete(ne mislim tu na engleski nego na pogrešno formulisano pitanje ili pogrešno razumevanje onog ko ga čita)u razmeni poruka normalno da će vam oni možda pogrešno odgovoriti.Dakle budite kratki i konkretni kada pišete.
Ja sam njima postavio jasno i precizno par jednostavnih pitanja , odgovor sam dobio na jedno da je cijena kursa 2600 .Poslali su mi i da uradim testove . Neznam vise sto da mislim i koju skolu da upisujem jer zelim sto prije ici .
hej jel ides gore naucit engleski pa gledas koju skolu upisat ili ides gore radit???jer ako ides radit onda ti je abby ok,ak ides gore studirat onda ces malo vise love trebat dat za skolu,ja sam bila u abby godinu dana nisam otisla ni na jedan class jer sam ju upisala zbog vize,godinu dana ranije sam bila u drugoj skoli mislim da se zove dublin school of english?,bila je jako skupa potrosilo brdo love za sranje,lose lose i jako lose!!!!!!brdo azijata i juzno amerikanaca koji idu radi vize.skola je sranje kao i vecina skola jer su svi ljudi tamo vise zbog radne dozvole nego zbog studiranja!!!!
u moje vrijeme je abby bila najjeftinija zato sam se i prebacila,platila sam je 1000 eura,sto je tada prije 3 goine bilo najjeftinij!!!
sto se tice posla ,moze se naci ako si uporan,najbolje ak mislis konobariti svaki dan ides od puba do puba il restorana do restorana i ostavis im cv,ali uvijek trazis menadaer da mu das u ruku jer ak das zaposleniku vjerovatno ce ga bacit u smece...netko ce te nazvat 100 posto,ja sam nasla posao u 3 dana i odlicno mi je bilo radila sam na istom mjestu vise od godine i pol i sama sam dala otkaz i otisla doma!!!!
ne znam cemu tolika razmisljanja ,uplati skolu kupi kartu i odi gore,mozda ces se snac a mozda i ne,upoznala sam dosta ljudi iz hrv koji su se razocarali nakon 2 mj jer nisu nasli posao i vratili se doma,ali sve je to sreca nac posao,nikakva pamet samo treba biti na dobrom mjestu u dobro vrijeme nista drugo!!!!
eto nadam se da sam malo pomogla!!!
Pozdrav , hvala na javljanju .
Kako cu da upisem ebbey kad si mi naveli cijenu 2600 , djevojci sa foruma 1800 a na cjenovniku pise 2000 .
Sve je to super oko trazenja poslai o stalo ali nebi volio da izvisim na kraju i razocaram se jer i ja i ostali moramo da ulozimo po 5000 Eur da bi otisli gore sto za nas nije malo novca . Da se radi o 1000 otisao bih bez razmisljanja.
Dal se moze aplicirati i dobiti PPS NUMBER prije dobivanja vize u gardi ?
ne znam ,mozda i da ne sijecam se vise...mene su zajebavali za pps,jedno 5 puta sam s vracala i to,jer im moras dnjet potvrdu o stanovanju i racun sa svojim imenom,nakraju me pusti neki dobar stricek i rekao mi vi hrvati uvijek isti problemi hahhaha
ja sam platila 1000 eur jer je bila specijalana ponuda inace je bila preko 2000 tis eur
ili mozes platit solu na mjesec dana i uc u irsku i dok ides u skolu sredit si za godinu dana i vidit stvari trazit pps i bankovni racun i platit si onda polsje tamo sve dok si tamost
Sto mislis o ostalim skolama , nasao sam povoljnu cijenu na IceIreland i Delfin , i akreditirane su od strane ministarstva nasao sam na njihovoj stranici ...
ma naravno da ima i da nije samo tako što bi ova rekla striček ovo i striček ono!!xaxaxaxxaaxa
kakve gluposti!!
naravno da moraš naći gajbu gde ćeš da spavaš i potvrdu i još love na kontu da bi ti odobrili!!!sranja od neozbiljnosti!!sa ovim sranjima se ne treba zajebavati!!baš je slatka ova"striček"-samo kupiš kartu i PUFF odeš 
nešto gluplje u životu nisam čuo !!!a hrana,a lekovi,a za zdravstveno,pa smeštaj,..znači bez 5000 eurića ne kretati!!druga stvar dve godine se samo mogu studirati jezici što je glupost!!!pa bolje neki college ili university upišeš i zaposliš se i ostaneš ko čovek o lovi od konobarisanja imaš na crno u hrvatskoj 6 meseci zaradićeš isto ko i tamo!!i niko ne pominje da tamo liju kiše non-stop 20for7 čitave godine -katstrofa, pa onda što se ne bi u Španiju išlo,haos od ljudi,vremena i možeš da šljakaš po hotelima koliko ti volja a cena studiranja ista kao i ovde,biraš španski ili engleski!!!pozdrav svima!!
PPS se ne može dobiti pre nego završiš sve oko škole i imigracionog jer je to defakto radna dozvola...ja ga imam od pre.
ma naravno to ti i pričam
a posle samo tebe čekaju na crnjaka da im radiš
teško!!!!treba Murphy-jev zakon da proradi!!
vidiš da je ova polomila noge da bude konobarica sve sa CV-ijem
)
E da još nešto,ne padaju tamo stalno kiše,naravno padaju više nego kod nas ali za moje 4 godine nisam baš previše pokisao,tamo se jedino brzo vreme menja,pa u par sati se promeni 3 vremenska doba(bez zime naravno jer je nema)i dosta vetar piri ali ništa loše,nije to baš tako kako ljudi pričaju,kao kiša pada ne staje.I to te njihove kiše su lagane,vrlo retko padaju danima kao kod nas kada počne i retko jako,znači naša i njihova kiša su dva različita pojma.Dakle nema zime ali i leto je blago(šorc vam ne treba).pozz
Nakon svi ovih izjava o vizi i pps broju ja zaista neznam vise ni koliko je to tesko sve dobiti ni kako ide ta procedura jer jedno kaze jedno drugi drugo i tako u krug . Slazem se da se bez 5000 Eur ne isplati ici ...
Kako ne znaš?Pa PPS ne možeš dobiti pre vize jer je to matični broj preko kog radiš i preko kog ti sve ide,dakle prvo rešiš studentsku kada uđeš i onda odeš u tax ofis i uzmeš PPS,vrlo jednostavno,to se sve reši u 5 dana max ako si organizovan.Kada dođeš obaveze su sledeće,uzeti pismo za imigraciono od škole,otvoriš račun u banci i staviš 1000 €,uzmeš od vlasnika stana potvrdu o stanovanju,odeš u imigracioni i dobiješ vizu a posle toga odeš u tax ofis i uzmeš PPS.Pisao sam o ovome detaljno pre pa mi se više ne ponavlja.pozz
cao svima! prvi put sam na ovom forumu,jer sam u potrazi za informacijama o tome kako otici i irsku ,tj.kako dobiti vizu na duze.
Ja sam iz BiH i tata mi je tamo ,ima dryavljanstvo,ali s obzirom da ja imam 30 godina,ne mogu na osnovu njega dobiti vizu,pa mi se ovo sa skolom cini kao dobra ideja za pocetak.Samo ,molim ako ima neko ko iz BiH ko je prosao kroz proceduru ,da mi napise kako sta ide.Jer koliko sam shvatila nije ista procedura za drzavljane Hrvatske i BiH ,jer gradjanima Hrvatske ne treba viza za ulazak? Unaprijed hvala!
cao svima! prvi put sam na ovom forumu,jer sam u potrazi za informacijama o tome kako otici i irsku ,tj.kako dobiti vizu na duze.
Ja sam iz BiH i tata mi je tamo ,ima dryavljanstvo,ali s obzirom da ja imam 30 godina,ne mogu na osnovu njega dobiti vizu,pa mi se ovo sa skolom cini kao dobra ideja za pocetak.Samo ,molim ako ima neko ko iz BiH ko je prosao kroz proceduru ,da mi napise kako sta ide.Jer koliko sam shvatila nije ista procedura za drzavljane Hrvatske i BiH ,jer gradjanima Hrvatske ne treba viza za ulazak? Unaprijed hvala!
znači brate 3 ista posta si poslala a da nisi ni pročitala toliko toga šta su judi napisali!!neverovatno!!!znači kreni odozgo redom pa sve dobro pročitaj!!!
stefane care nadam se da si dobro i da je sve bolje i bolje!!!pozdrav od mikija
lily sve ti piše,ciciban je iz Bih,dakle čitaj njegove prijašnje postove i bit će ti jasno,možeš i moje pročitati jer smo svi zajedno svu tu temu prolazili.Dakle pročitaj ako treba sve postove nema ih mnogo i bit ćeš informisana!pozz svima,sada je noga skoro ok pa ću češće biti tu.
extra,samo da nam ozdraviš mačor
Kolika su primanja u bravariji tamo,jer varioci i bravari su svugdje u deficitu,pa bih volio znati jeli i u Irskoj tako!Bio bi zahvalan na informaciji o stanju u toj bransi jer kad ova nasa brodogradilista sad puknu,neznam kud ce svi ti ljudi?Hvala!
Varioci su plaćeni između 10-15 € po satu pa i više,dakle bar 100 € dnevnica,e sad kolika je potražnja za njima u irskoj ne znam,to probaj proveriti na raznim stranicama gde se nude poslovi(npr. jobs.ie).
maki prijatelju prvo upiši ti jezik i nauči engleski u irskoj ili bilo koji gde odeš a onda ćeš ti lako naći posao veruj!!!brodovi se ne prave u irskoj,bolje ti je norveška ali i tamo prolazi samo engleski!!!dobro nauči jezik pa onda vidi de ćeš iz irske ili gde god!!
Stepi , kad uplatim skolu oni ce da mi posalju odmah sve skenirano sto moram pokazati na ulazu u Irsku , dali moram cekati orginal ili mogu ici i sa kopijama ? Bas mi je frka sa vremenom zato zelim sto prije otici .
Pa druže pitaj školu,da te ja ne savetujem pa zajebem hehehe,oni će ti to verovatno bolje reći.Koju školu si odabrao,koji kurs i koja je cena?I ja ću morati izgleda,upravo mi propao neki posao,pa ću posle zime i ja morati izgleda!pozz druže
Drug daj mi mail da ti sve posaljem i napisem .
stefan.skrobicc@yahoo.com
svi vi koji imate neke informacije please javite mi se na mail...ifkakk@gmail.com. zivjela sam u irskoj i planiram opet nazad iduce godine
bok svima!
molim vas ako ima netko neka saznanja o Irskoj,,ili vi koji ste tamo,kakoi naći posao, kako poćeti raditi,,gije stanovati...završila sam poljoprivredniu školu, radila u struci, idem na poljop.fakultet,stoćarstvo! inaće sam iz hrvatske..neka mi odgovori...molim vas...i pošto sam sa engleskim na vi...kako sa jezikom...dali ima neka škola gdije pohađati ili da upišem ovdije u hr.tečaj? kako sa vizom...i dali ti treba netko da te tamo pogura za posao?želim raditi u inozemstvu jer ovdije nema pomaka,pa vas zato molim za pomoć! i kako sa novcim...kolikose smije prenijeti preko granice?
eto svi vi dobri ljudite čekam vas odg..
pozzz..
Pa anovca smeš preneti koliko hoćeš,tu nema ograničenja hehe Imaš sve tu objašnjeno pročutaj malo temu da ne ponavljamo uvek iste stvari.pozzz
Samo ljudi nemoj da brinete,pre par dana je europska komisija iznjela vrlo povoljan izveštaj o HR i po svemu sudeći će se za par meseci završiti pregovori sa EU tako da mi najkasnije u 1.1.2013 HR trebala ući u EU.Postoji velika mogućnost da nam neke zemlje ne stave blokadu na rad među njima Švedska,Njemačka,Slovenija i Rumunija(one su najavile takav stav),ali i Irska možda jer je ona dosta otvorena prema novim članicama.A ako se i ne ootvori onda ćete moći pod uslovima građana EU studirati,dakle kurs engleskog 1000€ i sve puno jednostavnije.A ni ta 2013 nije daleko rekao bih.pozz
Postoji mogucnost ulaska u EU i na ljeto 2012 jos se nista nezna .
Ja imam druge informacije da ce nam najvjerovatnije trziste rada otvoriti Njemacka,UK,Irska ,Swe , Finska ... a nove clanice i ne racunam koje ce nam otvoriti jer nisu nikome interesantne za iseljenje .
Ulaskom u EU gradjani ce imati pravo u svakoj drzavi na zivot ali ne i na rad ako ista drzava stavi ogranicenje ali zato imas pravo studiranja u svakoj neograniceno bez ikakvih viza . Jedna cekam taj dan .
MAKI vidim da si ti naj pametniji ovdje hahahah polomit cu se od smjeha.ova je polomila noge od konobarenja sa cv i kako si tI TO srocio nebitno,hahhaha koji si ti debos a molim te kaj ti gore radis?hahahha
napisala sam kako sam se ja snasla gore,da kupila sam kartu i otisla sve sam si sama gore sredila bez ikakvih informacija ranije i da prošlo mi je da. dobila sam pps prije neg sam imala student visu ak te zanima i da dobila sam pps bez potvrde o stanovanju i bez racuna tako da bi ti sad nekaj rekla al se necu spustat na tvoj nivo,neki su malo inteligentniji pa se snadu bez procedure koja se treba ranije obavit da dao mi je pps dobar sticek,jel tu ima kakvih problema ???? i da otvorila sam bankovni racun bez ikakve potvrde da sam student gore ,jer sam si racun isto tako otvorila ranije neg sam si sredila visu,da bank of ireland mi nije dala pa sam otisla do ab bank il kak se vise zove zaboravih i tam su mi rekli welcome i otvorili racun ,tak da ne seri sve je to sreca!!!cak sam i pocela prvo raditi pa sam kroz mjesec dana otisla po visu i sve je bilo ok
Pa vidi ovako da si to sve dobila nije problem,ali da si dobila PPS prije vize to ti ne bi mogao povjerovati,mislim ja ga imam jer sam radio i živio 4 godine tamo...mogla si ga dobiti prije ali samo ako je neko grešku napravio prilikom izdavanja,jer pps ne možeš dobiti ako nisi; građanin zmlje,građanin EU ili stranac ili strani student sa vizom u putovnici,jer je to nešto kao naš OIB,e sad zamislite kad bi došao neki turčin i samo tako uzeo naš OIB heheh,malo neregularno...dakle ovo što si napisala je moguće samo ako je neko grešku napravio prilikom izdavanja a to je moguće jer su do prije 3-4 godine ljudi sa lažnim putovnicama EU dobijali PPS,pa su onda vlasti odlučile da se i građani sa putovnicama EU moraju prijaviti u imigracioni da bi im provjerili identitet prije njihovog infiltriranja u sistem.Ali kako bilo da bilo...sve je moguće BILO u Irskoj nekada,jer su čak jedno vrijeme irci mislili da je i HR ušla u EU pa su ti možda zbog toga greškom dali PPS...pozzz
Ljudi kako ste? dali idete ubrzo ? kako napredujete ?
Ja vam zelim puno srece od srca..
Meni su rekli iz dvije skole da se PPS broj dobije prije izdavanja vize , da se samo ode sa bankovnim racunom , adresom stanovanja i pismom skole i dobije se nemora se viza cekati , e pa valjda znaju ljudi iz skole a ne mi ovdje na forumu . Tako do prije mjesec dana nismo znali koliko se treba imati novca na racunu kad si u Irskoj svi su govorili 2000 Eur , 3000 ... pa smo saznali da je 1000 .
A sve je moguće u irskoj,cene različite za iste kurseve i istu školu pa onda može i ovo
))
zao mi je sto te sudbina zajebala, al nije ti ni ovde bolje...ako se mislis bavit ugostiteljstvom, vizu dobit ne mos, zasto...zato sto ima pun kurac nezaposlenih ceha i poljaka koji imaju prednost da su u EU pa njih primaju nas ne. tko god da je iz zemalja izvan eu ima ogranicen broj zanimanja koja moze radit i dobit radnu dozvolu za to. to su ti redom zanimanja koja fale tu gori i najcesce su rezervirana za visokoobrazovane pojedince...
papirologija je katastrofalna, procesi traju misecima i sve te to toliko izjebe u zdrav mozak da bi najradije diga ruke od svega XD
eto ukratko...
Ovdje se mjesecima prica iskljucivo o studentskim vizama preko kojih se mozeraditi a ti zapela za radnu dozvolu , prvo procitaj oko cega se cijelo vrijeme vodi naglasak pa se javljaj , nitko od nas ne zamislja radnu dozvolu dobiti , a procedura za studentsku vizu se zna , nemoramo odmah na motike . Ja recimo znam dvije osobe koje rade u ugostiteljstvu i kazu da ima posla u tom sektoru , a ti se sad javljas da bi namjerno uplasila svoje zemljake da ne dolaze tamo raditi , jer nasi ljudi cim imaju koju susku u djepu zaborave kkao su oni dosli i kako su se osjecali dok su trazili izlaz iz ekonomskih problema .
...pozdrav ekipi s foruma, posebno Stepiju 
svaka čast na ovako iscrpnim opisima i realnim odgovorima...
Dečko i ja smo isto u planu slijedeće godine za Dublin. Poslali smo mail na Abbey prošli ponedjeljak i do sada nema odgovora. Na kraju smo poslali na Delfin i dobili smo odgovor nakon 3 dana. Uglavnom je sve isto kao i gore već pisano što se tiče tečaja, studentske vize, radne dozvole i cijelog postupka oko svega toga.
...a ove negativne pojedince koji uletavaju bezveze uopće ne razumijem... nisu spremni pomoći, niti bar ohrabriti ljude, pa ne razumijem čemu ovo njihovo javljanje...
...puno sreće želim svima koji su u planu otići i pokušati pronaći nešto bolje...
Dali su ti napisali kako ce biti po novim pravilima od nove godine za vize ?
...nisu ništa pisali o nekim promjenama od nove godine... Pitali smo koliko košta (1700 eura), kad počinje slijedeći tečaj (sredinom siječnja) i da li se može dobiti viza za večernji tečaj (večernji kod njih ide samo 12 tjedana ukupno i ne može se dobiti viza)... znači samo jutarnji ili popodnevni tečaj dolazi u obzir.
...imaš neke info o kakvim promjenama se radi od nove godine?
Imam neke naznake o promjenama ali tocne info nemam i sam sam zabrinut sto ce se dogoditi nakon nove godine , nadam se samo da nam nece traziti 7000 Eur na racunu mjesec dana kako to rade englezi a kako oni engleze sve kopiraju sve je moguce .
...ma ja se ipak nadam da neće tražiti...
svi smo više zabrinuti zbog ove trenutne situacije i kako će se to odraziti na život i rad tamo...
...ali nećemo razmišljati negativno...
kad si ti u planu otputovati?
http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Croatia-Travel-Club/256088507399
Sve informacije u vezi putovanja, pridružite nam se u grupi na Facebook.
...evo me s friškim info...
Jutros smo uputili mail na Delfin i dobili smo odgovor nakon par sati.
...za sada nema promjena koliko oni znaju, na računu moraš imati minimalno 1000 eura i to je to.
Tečajevi jutarnji i popodnevni ipak idu svaki ponedjeljak, a ono što su odgovorili za sredinu siječnja bilo je vezano na upit za večernji tečaj.
Pitali smo da li se može tečaj korigirati, npr. ako kreneš ujutro da se poslije prebaciš u grupu popodne pa su i to potvrdno odgovorili.
Eto, toliko od mene, sve sam napisala što smo još saznali...
...sad na redu banka i dizanje kredita 
sretno svima koji su hrabri i odlučni u svojim namjerama...
Promjene dolaze itekako , poslat cu ti link poslje i to su mi iz par skola potvrdili samo sto jos nisu napisali kako ce se mjere provoditi , mozda za Hrvate nista ne promjene , dao Bog pa vidimo .
Da promjene dolaze sigurno,nadam se ne za nas...ali i ako dođu kao što rekoh 2013(ulaskom u EU) ćemo moći studirati i boraviti kako hoćemo i koliko hoćemo tamo...a do tada će irska biti opet vrhunska zemlja,tako da oni koji se plaše ili nisu u mogućnosti imaju sigurno tada priliku i ako nam ostane barijera za radne dozvole a i ako bude slobodan rad,jer studenti iz zemalja eu imaju povlašten položaj i jeftinije školovanje.Mislim da ćete se svi preporoditi tamo ako i kada odete,počnete studirati,raditi...jer tamo se plata od 1500€ zaradi lakše nego kod nas 3500kn,tamo je minimalna satnica 7-7.5€ a kod nas ljudi rade za 12-15 kn poslove koji su tamo plaćeni 9-10€ po satu,i po meni tamo se manje radi nego kod nas...pozz svima
...helou...
...kako lijepo zvuče riječi ohrabrenja...
...imam pitanje u vezi poslova preko studentske i tih max. 20h tjedno.
Stepi, ne znam koje si poslove radio tamo, ali možda znaš da li se mogu raditi i poslovi vezani za zanimanje poput IT sistem ing. i virtualizacija preko studentske?
...da li se strogo drže tih 20h tjedno ili ipak nemaju ništa protiv da ostatak radiš na crno?
...ne znam da li je to uobičajeno ili samo pojedinci pristaju na tako nešto...
hvala unaprijed...
pozzz...
svaka cast...dobro si to napisao.....mislim da je to stvarno istina...nasi ljudi kad dodu do malo love zaborave sta su bili prije toga. Ja sam osobno trenutno u Londonu. Jos uvijek trazim posao, jer naravno papire nemam a ovdje ih je nemoguce ni dobiti...ali barem imam smjestaj kod frenda pa sam sto se tice toga zbrinuta. Uglavnom Irska se cini puno bolja i laksa varijanta nego Engleska trenutno. U Londonu ima masu posla ali nazalost ne za nas Hrvate. Znam par ljudi koji su ipak uspjeli naci posao na crno....uglavnom ja i dalje trazim.....tko trazi taj i nade...nadam se...ali definitivno ciitajuci ovaj forum odlazim u Irsku cim skupim pare da uplatim tecaj.... :-)
a do tada zelim svima koji su se odlucili otici u inozemstvo svu srecu
)))

Ja sam radio kao pizza majstor tih godina kada sam bio u irskoj 2003-2006,to je dosta solidno plaćen posao...2000-2500€ ili 10-15€ sat.Imam druga tamo u londonu radi na crno,može se naći posao ali kad nemaš dozvolu onda je komplikovano malo.Dat ću vam primjer u irskoj se posla na crno moglo dosta naći kada sam bio,ali kada se EU proširila onda je došlo oko 350000 poljaka,slovaka,estonaca itd.i nestalo je posla na crno,ne zato jer su oni radili legalno(da se razumemo mnogi poljaci su radili kada su došli na crno)nego jer su gazde imale pokriće u njihovim papirima pa ih stave da rade na crno a ako inspekcija dođe kažu da je došao pre 3 dana i pokažu ugovor bez datuma(7 dana je bio rok za prijavu)to i radniku kažu da kaže,e tako je nestalo poslova na crnjaka.Ovo pitanje dal poslodavci tolerišu rad na crno pod studentskom vizom preko 20 sati,to vam ovisi od poslodavca do poslodavca.E sada ću vam kopirati jedan stari post koji sam napisao malo u vezi plata i tako to...da novi pročitaju a stari su ga već pročitali.pozz
I da u vezi stope nezaposlenosti u Irskoj da nešto kažem!Trenutno stanje na tržištu rada iznosi oko 10% nezaposlenih,ali to vam tamo nije realno merilo...da pojasnim;još dok sam ja bio tamo 2004 stopa nezaposlenosti je bila oko 5% a 5 meseci posle mog dolaska je došlo 350.000 poljaka ulaskom u EU i svi su našli posao a ta stopa opet ostala tih famoznih 5%.To je tamo zato jer su uslovi na socijali odlični pa mnogi ne žele da rade jer dobiju stan i socijalu koja nije nimalo mala pa onda ili ne rade uopšte ili rade na crno i primaju socijalu,a irci nisu baš neki fanatici za poslom kao švabe npr.,u irskoj ima dosta šljama,klošara i neradnika(5-10% od ukupne radne snage).Socijalna služba ih bukvalno prisiljava da rade i nalazi im poslove a oni to izbegavaju,tako da im je ova recesija odlično došla da se vade na nju jer im sada i socijala teže uvali posao,jer pre će ga uhvatiti i dobiti neko ko želi raditi a stranac je nego neko ko ne želi a irac je,e to vam je jedini pravi razlog više stope nezaposlenosti.
E ovako,ja sam živio 3-4 godine u irskoj,mogu vam reći da sam bio prezadovoljan.Što se tiče škole engleskog moraš upisati punu godinu 52 nedelje koja košta oko 2500 evra i nisu sve škole priznate od države nego samo određene preko kojih se dobija radna dozvola,možeš da biraš 3 termina školovanja ujutro,poslpodne i uveče...radnim danima po 4 sata su predavanja,većinom je to samo 4 dana nedeljno.Upisom u ovu školu imaš pravo part-time raditi ali poslodavac ti dozvoli da radiš koliko možeš uplati ti pola keša a pola na račun tako da nije problem.moj plan je da se za godinu-dve vratim tamo dugoročno jer mogu vam reći da su plate dobre a ne radi se previše.Ali napomena ako nemaš neku struku dobru(to ne mora obavezno biti visoka škola,nego kuvar,pizza majstor,rukovatelj građ.strojevima,majstor za građevinu tu su plate od 1600-5000,npr kuvar 1500-2000 a rukovatelj građevinskim kranom od 3000 do čak 4000-5000)onda ćete teško živeti od poslova kao što su konobarija,prodavac,skladištar,perač suđa,recepcionar,fizikalac i sl.,za te zanate vam je plata oko 1200-1400 evra plata zavisi,jedino konobar zbog bakšiša može da izvuče neku veću cifru.A šta reći o vremenu,ono i nije tako ružno kao što se priča,sve je to podnošljivo,jedina razlika je što tamo nemate pravo leto ali zato nemate ni dugu zimu kao što imamo ovde,a kiše kao kiše nisu strašne...jedino često ne znate kako da se obučete pošto oblaci iznad irske ili vreme leti pa se menja 3 godišnja doba u danu,a i nemate potrebu posedovati šorc u irskoj,i da ima tu taj vetar koji neprestano piri...ali zato pabovi i topla atmosfera sve to dovrdu u normalu.ja sam živio u Corku kratko,u Kilkennyu duže i u Dublinu dosta vremena,i da ne propustite taj mali ludi grad kilkenny koji ima bolji provod od Dublina svaki dan rade diskoteke i pabovi sa irskom muzikom,luda stvar ima 25000 stanovnika a više pabova,restorana,hotela i diskoteka od nekog velikog grada.eto ako nekog još nešto zanima neka pita
druže to je to,znači uđeš u zemlju,uzmeš stan ili sobu ili čak hostel za početak (Browns i Chelsea su ti među jeftinijim oko 10-12 evra dan),odeš do škole kažu ti da odeš u imigracioni oni u imigracionom ti daju dalja uputstva,mislim da moraš otvoriti račun u banci tamo vratiš se u imigracioni dobiješ vizu odeš u tax office po pps number bez kog ne možeš raditi.godinu dana si miran posle svega toga.kada dobiješ PPS i vizu i sve središ od tog trenutka ni ne moraš više ići u školu(to je rupa u zakonu)niko te neće dirati godinu dana ali zato sledeće godine nećeš dobiti vizu jer nisi išao minimalnih 70-80% sati na nastavu,tako da možeš samo na posao da se konce