Studentska putnićka agencija STA Zagreb Avio karte, putovanja, putovalna osiguranja Na početak
Informacije
Zapošljavanje
Uvjeti
Pišite nam

E-LISTA
STA Zagreb
Krvavi most 3
I. kat
10 000 Zagreb
info@sta-zagreb.com
Tel.: 01/488 63 40
GSM: 099/ 488 63 40
Fax: 01/488 63 45
Radno vrijeme
Od ponedjeljka do petka:
09:00-13:00 i 14:00-17:00

Forum

Forum » Općenito » Istanbul - svi savjeti su dobro došli

Liliaceae - Istanbul - svi savjeti su dobro došli

Bok.

Idem početkom prosinca 5 dana u Istanbul. Molim ako je netko bio korisne savjete. Kako s aerodroma do Sultanahmeta. Što vidjeti, gdje i što jesti ili na večer izaći u restoran s trbušnim plesačicama.

I da li je netko/neka bila u tom "hamamu"? U kojem i što je to zapravo. Čula sam da je ludilo i da se ne smije propustiti, kupanje, mazanje, njega lica, friziranje... Imate li kakvih iskustava s Egipatskim bazarom?

Hvala

Dodan: 10. 11. 2008 @23:08:15
odgovori 

Danijela - Re: Istanbul - svi savjeti su dobro došli
Bok, kad sletis u Istanbul pripremi se da ces 30 min minimum cekati u redovima za kontrolu putovnice, naglasavam minnimum. Sto i nije tako lose u odnosu na neke druge drzave ali nije niti malo. Najbolji nacin da dodes do Sultanhameta s aerodroma je taxi, cca 30 turskih lira, bus koji te vozi do Taksima(koji nije bas par koraka od Sultanhameta je 20 lira), ne znam za javni prijevoz ali nama ga nitko nije cak niti spomenuo a kamoli savjetovao. U Istanbulu bi covjek osim razgledavanja moga samo jesti, svaki restoran, slasticarna ili slicno je meka za uzivanciju u klopi...meso i ribe na sto nacina, povrce, kolaci i najbolje od svega je to sto je sve napravljeno na njohov tradicionalan nacin da ne mozes fulati gdje god da uđeš. Sultanhamet je ok kvart ako si za razgledavanje povijesnih znamenitosti ali to ces obaviti za 1 mozda 2 dana. Taksim je bolji kvart za naci smjestaj, tu je sva car modernog i tradicionalnog Istanbula, tzv nocni klubovi, ducani, restorani i dr. Turske kupelji nisamo bas lako ppronasli a mislim da je dozvoljeno samo za muskarce tako da nismo niti isli za tim. Ako imas zelju kazu da se isplati probati i da je NICE. Bazar je caroban, saren, skup...Nije sala ovo sto cu sada napisati ali OBAVEZNO JE CIJENKANJE!!! Uvrijedit ces ih ako se ne cijenkas. Ako dodes ujutro medu prvim kupcima (otvara oko 9 ujutro) spustit ce ti za navjerovat jer im kao prvi kupac donosis srecu. U sklopu tog bazara postoji Spice bazar...to je MUST SEE i MUST TRY AND BUY...Ulazak u đamije je free, Aya Sofija zatrvara u 18h. Preporucujem da odes brodom na azijsku stranu barem ne jednopopodnevnu setnju. Cijene brodova nisu velike jer im je to dio javnog prijevoza. Istanbul je ogroman, predivan i nije ogledalo Turske ali je nezamjenjiv. Novac mjenjaj u mjenjačnicama na frekventnim mjestima, ima razlike u tecaju. Eto, toliko za pocetak koliko ser mogu na brzinu sjetiti. Ako se sjetim jos cega, pisat cu ti. Pozdrav
 Dodan: 17. 11. 2008 @10:44:11
odgovori 

Danijela - Re: Istanbul - svi savjeti su dobro došli
E da, moras vidjeti Plavu Đamiju, probati turski čaj iz njihovih malih šalica ili tursku kavu ali vise piju čaj, baklave i razne kolače. Sto se tice smjestaja, mi smo prvi puta bili u jednom hostelu u Taksimu, a ove godine u hotelu Inter u Sultanhametu. Povoljna cijena koja ukljucuje dorucak i odlična lokacija. Have fun
 Dodan: 17. 11. 2008 @10:49:42
odgovori 

Liliaceae - Re: Istanbul - svi savjeti su dobro došli
Hvala puno Danijela. U međuvremenu sam malo surfala i otkrila odličnu stranicu, turkey trevel planner. Ima jako dobar light metro, he, s aerodroma za 3 lire, na zadnjoj stanici presjedneš na tramvaj i još par stanica je sultanahmet. Tamo nam je hotel. A kako navečer ići iz sultanahmeta u Taxim? Što bi trebalo vidjeti na azijskoj strani? Zašto svi kažu da europljani bolje da jedu pileći kebab a ne onaj pravi? Da li se što razumije kad govore?
 Dodan: 23. 11. 2008 @18:38:04
odgovori 

Maja - Re: Istanbul - svi savjeti su dobro došli
Ja sam bila nedugo i išla sam javnim prijevozom do Sultanameta. Vrlo je jednostavno. Uzmeš metro (kupiš žeton za metro na ulazu na stanicu metroa) i ideš do zadnje stanice. Tamo uzmeš ponovno tramvaj, pitaš nekog koji vozi za Sultanamet i gledaš na display gdje trebaš sići. Sultanamet je vrlo opasan dio grada i najskuplji, što kažu i sami Turci. Prvu večer mojeg boravka tamo curi je ispred hotela istrgnuta torbica i ukradene sve stvari. Ja sam spavala u hotelu Rose (***) i nisam bila oduševljena, ali za prespavati je ok. Hrana je u okolici vrlo fina uključujući i slastičarnice s bolesno dobrom ponudom. Preporučam javni prijevoz jer je vrlo jeftin i neće te prevariti. Meni se ništa loše nije desilo tamo, ali ja sam bila u muškoj pratnji što svakako preporučam. Svakako otiđite u Taxim, njihova glavna ulica i na azijsku stranu isto.
 Dodan: 23. 11. 2008 @20:12:44
odgovori 

Maja - Re: Istanbul - svi savjeti su dobro došli

E da, par savjeta na tvoje pitanje je li ih se što razumije kad govore. Kad kupuješ žeton za metro razumijet će te jer ga i oni tako zovu. Njega ubacuješ u automat na ulazu na postaju metroa (zapravo tramvaj, ali oni ga zovu metro), jer su stanice ograđene. Nisam sigurna jel ljudi na ulici baš razumiju engleski, ali svakako probaj s mlađima. Kad budeš u restoranu, na sutlanametu trebaš obvezatno probati njihove Kufte (ćufte) koje su zapravo naši ćevapi, samo malo u izmijenjenom obliku. Jako su im fine juhe, pa i to preporučam. Kod njih ''bok'' znači ''govno'' (oprostite na izrazu), pa izbjegavajte taj pozdrav međusobno u prisusutvu drugih). Ne iznenadi se kad vidiš zagrljene muškarce koji pričaju sjedeći jedan do drugoga u tramvaju, na klupi. Ne, Turska nije tako liberalna, nego je kod njih to izraz velikog prijateljstva. Muškarci se često kod pozdrava ljube ili se drže pod ruku kad pričaju. ''Peder'' im je izraz za svećenika, a ponekad tako oslovljavaju oca, pa neka te to ne iznenadi. Inače ih se baš ne razumije, pogotovo što čak i ono što bi ih se moglo razumjeti jako brzo kažu i teško ih se razumije. U hotelima pričaju engleski, pa neće biti problema. Ako ne želiš sama obilaziti, imaš na recepcijama obavijesti o organiziranim turama, pa se slobodno priključi.

Lijepi provod i sretno! Bit će ti jako lijepo.

p.s. čula sam da ljudi pričaju da je Istanbul vrlo prljav. Mogu samo reći da to nije istina. Ima dosta ulica koje se preuređuju, pogotovo na placevima, ali nije prljav. Javi dojmove kad se vratiš.

Dodan: 23. 11. 2008 @20:23:09
odgovori 

Liliaceae - Re: Istanbul - svi savjeti su dobro došli

Hvala puno.

Još malo. Idemo 3.12. i ostajemo 5 dana. Sastav 2 cure i 1 dečko. Nekako se nismo sjećale sigurne da idemo same, pa smo povele bodyguard.

Da li si bila u hamamu? Mene baš ne oduševljava, ali prijateljica je čula da su današnji hamami nešto kao SPA gdje te osim što te oribaju do ispod kože, kasnije friziraju, šminkaju itd. Nigdje nisam naišla na takav opis na netu.

Ako se do tad sjetite još nečeg korisnog.

Dodan: 25. 11. 2008 @19:51:21
odgovori 

Bok, gost.

Za pristup forumu te blorumu potrebno je prijaviti.
Ukoliko još nemate korisnički račun lako ga otvorite besplatno.
Budi informiran i prijavi se na mailing listu :
CHECK MY TRIP
Želiš saznati više o svome letu? Provjeri checkmytrip:
Prezime:
Kod rez.:

ANKETA
Kada bi osvoio/la nagradno putovanje tvoja destinacija bi bila:
Thailand
Brazil
Nigeria
USA
Cuba
Australija

Cijene se mijenjaju u odnosu na prodajni tečaj Erste & Steiermärkische Bank d.d.
© STA Zagreb d.o.o., 2007. Sva prava pridržana. Oblikovanje.com™
Pretraživanje po stranicama: